Belföld

Pápai körlevelet küldött Hoffmann az iskoláknak

Az oktatási államtitkár megköszönte az oktatási törvényekhez elküldött javaslatokat, és minden iskolának kiküldte XVI. Benedek pápa újévi körlevelét.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a kormány honlapján olvasható levélben mondott köszönetet mindazoknak, akik javaslataikkal, hozzászólásukkal, üzeneteikkel és munkájukkal támogatták a Nemzeti köznevelésről és a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény megalkotását.

Az államtitkár szerint „az új kódexekkel megteremtettük iskolarendszerünk minőségi megújulásának jogszabályi feltételeit”. Hoffmann azt is tudatta, hogy közvetlenül elküldték az összes közoktatási intézménynek XVI. Benedek pápa újévi körlevelét.

Mint korábban megírtuk a pápa ezúttal „A fiatalok nevelése az igazságosságra és a békére” címmel adta ki szokásos újévi körlevelét. Ez az államtitkár szerint „sok tekintetben felerősíti az új törvényeink üzeneteit”.

A katolikus egyház vezetője körlevelében valóban sok gondolat emlékeztet a magyar állam vezetéséért felelős kormány, s azon belül az oktatáspolitikáért felelős KDNP-s államtitkárság elveire. Ugyanakkor XVI. Benedek felszólítja a politikai vezetőket, érjék el, „hogy senki elől ne legyen elzárva a tanulás útja és a családok szabadon megválaszthassák azokat a nevelő intézményeket, amelyeket legalkalmasabbnak ítélnek gyermekeik fejlődése szempontjából”.

A december végén elfogadott magyar oktatási törvények (köznevelési, szakképzési és felsőoktatási törvény) ugyanakkor – ezen intelemmel ellentétesen – drasztikusan szűkítik a minőségi oktatáshoz férés lehetősségét. Állami beavatkozással jelentősen csökkentik az érettségihez, a felsőoktatási lehetőségekhez jutó magyar fiatalok arányát, a tankötelezettségi korhatár 16 évre változtatásával, a szakiskolai képzés megváltoztatásával százezrek alapvető tudáshoz jutását akadályozzák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik