Nagyvilág

A Szentatya szerint nevelni kell az ifjúságot

A fiatalságnak az alapvető értékekre és erényekre való nevelése kulcsfontosságú a reményteljes jövő biztosítása érdekében.

XVI. Benedek a Szent Péter-bazilikában tartott istentiszteleten a Vatikán által a világbéke napjának tekintett újév napján, dicsérte a fiatalokat. A Szentatya szerint ugyanis ők a természetüknél fogva nyitottak a párbeszédre és a kölcsönös tiszteletre.

A Szentatya kijelentette: “hangsúlyozni szeretném azt a tényt, hogy a mai világ horizontját elhomályosító árnyékok ellenére reménnyel tekinthetünk a jövőbe, ha vállaljuk a felelősséget, hogy a fiatalokat az igazság ismeretében, az alapvető értékek és erények tiszteletbe tartásában neveljük.

A pápa felszólította a világ vallási vezetőit és nevelőit, küzdjenek a “relativizmus kultúrája” ellen, és a béke és az igazság értékeire neveljék a fiatalokat.

A fiataloknak “meg kell tanulniuk a békés egymás mellett élés fontosságát és művészetét, a kölcsönös tiszteletet, a párbeszédet és megértést. A fiatalok természetüknél fogva nyitottak ezekre a magatartásformákra, de a társadalmi valóság, amelyben felnőnek, arra késztetheti őket, hogy ellentétes módon gondolkodjanak és cselekedjenek, intoleráns és erőszakos módon” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő. A “béke építői” lehetnek viszont, ha megfelelő nevelésben részesülnek – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik