Pénzügy

A szakszervezetek nem kérnek a pártokból

A Liga és a Munkástanácsok nem vesz részt a másik négy szakszervezeti konföderáció által hétfõre tervezett demonstráción. A célokkal egyetértenek, de - mivel az MSZP is támogatásáról biztosította az eseményt - nem kívánnak részt venni rajta, a szervezõk hiába határolódtak el minden párttól. Forró õsz lesz: a tüntetések mellett a jövõben sztrájkokra készülhetünk.

Szakszervezeti demonstrációkat, sztrájkot ígér a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás. Mint közleményükben írják: a kormány ígéretei ellenére sem teljesültek a követeléseik, ezért a VDSZSZ választmánya október 7-én a “Tisztes Munka Világnapja” alkalmából figyelmeztetõ demonstrációkat szervez. Október 25-tõl pedig a tüntetések mellett sztrájkokat is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által készíttetett munka törvénykönyve (Mt.) tervezete súlyosan sérti a munkavállalók és a szakszervezetek érdekeit, a munkavállalók jogai és juttatásai drasztikusan, és szükségtelenül csökkennének és a munkaadók felé a teljes kiszolgáltatottságukat jelentené – véli a VDSZSZ. Hozzáteszik: az alaptörvényben és számos uniós és ILO (International Labour Office, azaz a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) egyezményben, normatívában is rögzített érdekvédelmi tevékenység és a szakszervezetek mûködése súlytalanná válna, mi több ellehetetlenülne, beleértve a munkavállalók érdekeinek védelmében kiálló szakszervezeti tisztségviselõk védelmének megszüntetését is.

Ez az állapot a szakszervezet számára elfogadhatatlan, ezért követelik a megkezdett háromoldalú (kormány, munkaadók, LIGA szakszervezetek) tárgyalások felgyorsítását annak érdekében, hogy mielõbb, a szakszervezet számára elfogadható eredménnyel záruljanak a munka törvénykönyvérõl, a nyugdíjrendszerrõl és az új országos érdekegyeztetésrõl zajló tárgyalások. (Az NGM kedden csak a Liga és a Munkástanácsok képviselõivel egyeztetett, a többi szakszervezeti szövetséggel nem.)

“Belerondított” az MSZP az együttmûködésbe?

A közlemény szerint az országos választmány a szeptember 12-re, más konföderációk által szervezett megmozdulás céljaival egyetért, de tekintettel arra, hogy “a szervezésben és a lebonyolításban párt is közremûködik, ezért az esemény pártpolitikai irányultsága miatt abban szakszervezetünk nem vesz részt”.

Élõlánc a parlamentnél

A Parlament körüli élõlánccal tiltakozik hétfõn, az õszi ülésszak elsõ napján a négy szakszervezeti szövetség. A munkavállalókat érintõ intézkedések és az új munka törvénykönyve, a párbeszéd hiánya és a kormány törvényhozási gyakorlata ellen demonstrálnak. A szakszervezetek ezt figyelmeztetésnek szánják.

A részletekrõl itt olvashat!

A Liga augusztus közepén még azt közölte, hogy csatlakozik a négy szakszervezeti konföderáció, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttmûködési Fóruma által szervezett demonstrációhoz – ahogy a Szakszervezetek.hu is megírta.

A négy szervezõ egy sajtótájékoztatót tartott szerdán az élõlánc részleteirõl, ahol újságírói kérdésre a szakszervezeti vezetõk elmondták: a rendezvény politika- és pártmentes lesz. Borsik János, az Autonómok vezetõje hozzátette: “A pártok ne gyámolítsák a rendezvényt, nincs szükségünk rá”.

A dolog hátterében az áll, hogy az MSZP a napokban bejelentette, hogy támogatja a demonstrációt, és felhívta a szimpatizánsainak a figyelmét, hogy vegyenek részt rajta. A szervezõk ettõl elhatárolódtak, Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerint ez nem is lehetséges, hiszem a figyelemfelkeltõ demonstrációval az összes képviselõt – köztük a szocialistákat – is meg akarják szólítani. Az pedig eléggé furcsa lenne, ha a párt önmaga figyelmét irányítaná arra, hogy a munkavállalók érdekeit tartsa szem elõtt – tette hozzá Pataky.

A vasas szakszervezet aláírást gyûjt

A Vasas Szakszervezeti Szövetség is tiltakozik a kormány munka világát érintõ, a munkavállalókat sújtó intézkedései ellen, ezért folytatja nyáron kezdett aláírásgyûjtõ akcióját – írta az MTI.

A szövetség alelnöke, Spieglné Balogh Lívia bejelentette, hogy eddig már több mint 43 ezer aláírás gyûjtöttek össze.

Spieglné Balogh Lívia azt is elmondta: az aláírásokat továbbítják a kormánynak, és a szakszervezet részt vesz a négy másik konföderáció által szervezett élõláncos demonstráción is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik