Pénzügy

Csak két szakszervezettel tárgyalt Czomba

A szaktárca három munkaadói és két munkavállalói szövetséggel egyeztetett a munka törvénykönyvének tervezetérõl. A további négy szakszervezeti konföderációt azért nem hívták meg, mert az államtitkár szerint nem nyitottak "az érdemi párbeszédre".

A megbeszélésen részt vett Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára, Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) fõtitkára, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Zs. Szõke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ) elnöke, Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke és Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Az egyeztetést követõ közös sajtótájékoztatón a résztvevõk mindegyike kiemelte, hogy ez volt az elsõ, az új Mt.-rõl szóló háromoldalú egyeztetés, amelyen a tervezet két fejezetét érintették, így az egyéni munkavállalói jogokról és a juttatásokról szólókat.

A szakszervezeti vezetõk ismertetése szerint a felek egyetértettek abban, hogy az Mt. módosítása nem eredményezheti a munkavállalók keresetének csökkenését.

300 javaslatot gyúrtak bele

Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy a tárca által nyilvánosságra hozott koncepcióhoz 300 érdemi javaslat érkezett, ezeket összedolgozták, és a megbeszélésen már az új változatról tárgyaltak. Közölte: a kormány célja, hogy a parlament még az õszi ülésszak alatt fogadja el az új Mt.-t.

Kérdésre válaszolva kiemelte: a meghívottak köre lefedte a munkaadói érdekképviseleteket, a szakszervezetekkel közül pedig azokkal tárgyaltak, amelyek – megfogalmazása szerint – nyitottak voltak az érdemi párbeszédre.

Az államtitkár elmondta: egyetértettek abban, hogy szükség van egy új Mt.-re, mivel a hatályos nem segíti a foglalkoztatás bõvítését.

Szabályozzák a munkaerõ-kölcsönzést

Rolek Ferenc arról beszélt, hogy találtak kompromisszumos megoldásokat. Közölte: elfogadták azt a munkavállalói igényt, hogy garanciális szabályokat kell beépíteni a jogszabályba, és hogy a versenyképesség javítása miatt a munkavállalók nem válhatnak kiszolgáltatottá. Megállapodtak abban is, hogy az új Mt. továbbra is csak a munkaviszonyban foglalkoztatottakra vonatkozó szabályokat fekteti le, valamint abban, hogy a új kódexben szabályozzák a munkaerõ-kölcsönzést.

Az MTI kérdésére elmondta: ha meg is marad az új Mt.-ben az a szabályozás, hogy túlóra ellenértékét a munkáltató szabadidõben is kiadhatja, a munkaadók valószínûleg nem élnek majd ezzel a lehetõsséggel, mert kétszeres bérköltséget jelentene számukra.

Dávid Ferenc kiemelte, hogy az eredeti minisztériumi tervezetbõl kikerül a jogszabályból a munkavállaló korlátlan kártérítési felelõssége. Ugyanakkor – hangsúlyozta – meg kell találni a középutat, mert nem maradhat fenn a jelenlegi passzus, miszerint csupán két hét átlagkeresettel elrendezhetõ a vétlen károkozás.

Gaskó reménykedik

Gaskó István szerint a háromoldalú megbeszélés, a “kármentés” sikeres volt, reménykeltõ irányt vett a tárgyalás. Elõrelépésnek nevezte, hogy a munkavállalók kárára fennálló egyenlõtlenségeket igyekeznek kiegyenlíteni. Szerinte a módosítással a hatályos Mt. passzusainak 40 százaléka megmarad.

Elmondta: körvonalazódik, hogy nem fordul meg a bizonyítás, a munkaviszonya rendes felmondással való megszüntetésekor a munkáltatónak kell felsorolnia az elbocsátás valós okát. Kompromisszumos irányba léptek el a felek a kötelezõ túlóra esetében is – mondta. A próbaidõ hatályos konstrukciója megmarad, az éves rendes és a pótszabadság kivehetõsége sem változik, itt visszalépett a tárca – tette hozzá.

Palkovics Imre úgy értékelte, hogy az egyeztetéssel közelebb kerültek egy olyan Munka törvénykönyvéhez, amely rugalmasságot és a munkavállalók biztonságát egyaránt elõsegíti. Úgy fogalmazott: fontos volt számukra a személyes munkavállalói jogok megerõsítése, így az, hogy a munkavállalókat ne lehessen például megfigyelni, poligráfos vizsgálatnak vagy terhességi tesztnek alávetni. Hozzáfûzte, hogy a tárgyalások alapján e kérdések is rendezõdni látszanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik