Belföld

Nyugdíjdöntés: itt az idő

Legkésőbb ma kell eldönteni, az állami vagy a magánnyugdíjrendszert választjuk. Február 28-ig már csak az nyilatkozhat érvényesen, aki ezt önhibáján kívül nem tette meg január 31-ig , s elfogadják az „igazolási kérelmét”. E nemes alkalomból ajánlunk a témában már megjelent cikkeinkből néhányat.

Az első nyugdíjverzió

Vajon emlékszik-e még valaki gyorsuló életünk tovatűnő pillanatainak e villanására, amely a kormány első nyugdíjelképzelése volt?

Az állami rendszerbe átlépésről december 31-ig lehetett volna dönteni, s a magánrendszerben maradó nem szerződött volna ki az állami rendszerből sem. Meg is szavazták a parlamentben. A végrehajtási rendelet már soha nem készül el hozzá. Valójában nem csoda – sok pénz ezen a módon nem került volna a költségvetésbe, mint az alábbi linkből kiderül.

Az első verzió kritikája

Már-már történelmi kordokumentum – lapunk interjút közölt Kun János közgazdával, aki elmondja, miért nem működik a kormány első, puhább elképzelése a magánpénztárakkal kapcsolatban – s rá pár napra előkerül a már ismert, a magánrendszert várhatóan végsőkig leromboló elképzelés. Kun János emellett az egekig emeli a pártelkötelezett olvasók kognitív disszonanciaszintjét azzal a kijelentésével, hogy a magánpénztári rendszert már Gyurcsánynak meg kellett volna szüntetnie (ami pedig nem is olyan disszonáns, a magánpénztári szisztéma általában éppen a baloldali érzelmű közgazdáknak ellenszenves – ld. például a Nobel-díjas Stiglitzet)

A második verzió

Ez a változat már ismerősebb, erről kell ma dönteni. Beszámolónk címével – Mindenkit bezsarolnak az állami nyugdíjrendszerbe – is kifejezi a kormány elképzeléseinek radikalizálódását.

Menni vagy maradni?

A lapunk által megkérdezett szakértők egységesek abban, hogy nem kérdéses, hogy az állami rendszert kell választani, a kormány meglehetősen erős ösztönző szisztémát teremtett.

Amikor a kockát elvetették

Avagy a sulykot – nézőpont és politikai meggyőződés kérdése, kinek melyik kifejezés áll a szívéhez közelebb. Ismét elfogadták a nyugdíjtörvényt, de ez immár sokkal inkább alkalmasnak látszik arra, hogy átkerülhessen állami tulajdonba a magánpénztári vagyon.

Ki a tolvaj?

A politikai iszapbirkózók az igazságon kívül szinte mindent elmondanak egymásról és a magánpénztárakról.

Ha elkaszálnák a magánpénztári törvényt

Némi elmélkedés arról, mi történne, ha az Alkotmánybíróság a kormány által nem várt módon döntene.

Meglepetések

Miféle nagy meglepetések várhatnak ránk a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban – ha esetleg valaki figyelmét elkerülte volna a pénteken megjelent cikkanyag.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik