Belföld

Bezárják a West Balkánt?

Megbocsáthatatlan hibát követett el a West Balkán szórakozóhely üzemeltetője azzal, hogy nem jelentette be a szombati nagyszabású rendezvényt: a szórakozóhely nyilvántartásba vételi dokumentuma szerint legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be - közölte Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) terézvárosi polgármester. A jegyzővel együtt úgy véli, a West Balkán befejezi működését.

A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint 22 óráig maximum háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt – mondta Hassay Zsófia, a diszkótragédia ügyében délelőtt összehívott válságstáb ülése után.

A VI. kerülethez tartozó Nyugati téren, a West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, eddig tisztázatlan körülmények között, a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette.

A polgármester szavai szerint megbocsáthatatlan hiba, hogy az üzemeltető, a West Balkán Kft. nem tett eleget bejelentési kötelezettségének. A rendezvényt legalább öt nappal korábban be kellett volna jelenteniük. Az este tíz óra utáni rendezvény megtartásához pedig kötelező lett volna az önkormányzat engedélye – mondta Hassay Zsófia. Magyarázata szerint a nyilvántartásba vételi számot kötelező volt kiadni a polgármesteri hivatalnak, miután az üzemeltető november végén csatolta a szükséges dokumentumokat. A jogszabályok alapján ezt követően kezdődtek meg a szakhatósági vizsgálatok, amelyek jelenleg még folyamatban vannak – mutatott rá.

Játék a törvényekkel

A polgármester közölte, az üzemeltetőtől nem érkezett bejelentés sem a polgármesteri hivatalhoz, sem a rendőrséghez, így a hivatalos szerveknek nem volt semmilyen tudomásuk a rendezvényről. Elmondta, hogy a szórakozóhely üzemeltetője egyébként tavaly tavasz óta több ízben kérte a nyilvántartásba vételt, majd ezeket visszavonta, mielőtt még befejeződtek volna a hatósági vizsgálatok. “Ez egy kicsit játék volt a törvényekkel” – fogalmazott Hassay Zsófia.
Hassay Zsófia és Sajtos Csilla (MTI/Földi Imre)

Hassay Zsófia és Sajtos Csilla (MTI/Földi Imre)

A polgármester szólt arról, hogy a hivatal hatóságai rendszeresen vizsgálták a helyszínt, legutóbb december 11-én, éjjel egy órakor. Akkor 180 vendég tartózkodott a helyszínen a megadott határidő után, így a hivatal munkatársai intézkedtek a szórakozóhely kiürítéséről. Az önkormányzat és a hivatal vezetése mindent megtett, és a jövőben is megtesz annak érdekében, hogy a kerületben működő szórakozóhelyek törvényesen működjenek – jelentette ki a polgármester.

Alkalmatlan jogszabályok

Hassay Zsófia hangsúlyozta: a jelenlegi jogszabályok alkalmatlanok arra, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a rendelkezéseket megsértőkkel szemben, miután a nyilvántartásba vétel gyakorlatilag automatizmus szerint működik. Ezért a terézvárosi önkormányzat élni kíván felterjesztési jogával, hogy változtassák meg a jogszabályokat úgy, hogy csak az érdemi hatósági vizsgálatok elvégzése után működhessenek a szórakozóhelyek.

Sajtos Csilla kerületi jegyző elmondta, hogy a 2009 októberétől életbe lépett új szabályozás problémát okoz. Ahol ugyanis nem akarnak dohányterméket árulni, ott elég a nyilvántartási kérelem benyújtása, vagyis a regisztrációs szám kiadását nem előzi meg szakhatósági eljárás, úgy mint korábban. A működési engedélyt a nyilvántartásba vételtől csak az különbözteti meg, hogy a helyen árulhatnak-e cigarettát, vagy nem – jegyezte meg.

Mint mondta, a nyilvántartási szám kiadása után kezdődnek meg a szakhatósági eljárások. Ez dönti el például, hogy mennyi embert fogadhat be biztonságosan a szórakozóhely. Sajtos Csilla felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogszabály a bejelentés elmulasztásához nem fűz szankciót, tehát a hatóság kezében így nincs eszköz. A polgármester és a jegyző kérdésekre válaszolva elmondták, a közeljövőben fokozottabb ellenőrzés várható, és úgy gondolják, hogy a West Balkán befejezi működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik