Belföld

Marad a magas benzinár

A kormány egyelőre nem tervezi az üzemanyagárak jövedéki adójának, illetve áfa-tartalmának csökkentését. Pedig a Fidesz ellenzékben még azt mondta: az ország vezetőinek van lehetősége az üzemanyagárak csökkentésére, csak akarniuk kell.

Szerdán emeli bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt., s ezzel újabb történelmi csúcsra nőnek az árak: a benzin átlagára 363-364 forintra emelkedik, a gázolajé pedig 354 forintra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem tervezi az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklését, a tárca sajtóosztálya azt közölte: “a kormány eddigi törvényjavaslataiban nem változtatott az üzemanyagok jövedéki adójának a mértékén. A jövedéki adó utolsó emeléséről még az előző kormány döntött 2010. január 1-jével”.

A Fidesz-KDNP kormány azonban az árufuvarozók és a személyszállítást végzők megsegítése érdekében létrehozta a kereskedelmi gázolaj intézményét. Ezzel az intézkedésével lehetővé tette az érintett szektorok részére a kereskedelmi gázolaj utáni részleges jövedéki adó-visszaigénylést, literenként 6,50 forint mértékben – tették hozzá.

Nagy Anna kormányszóvivő az MTI-nek a téma kapcsán azt mondta, nincs napirenden újabb adóváltozás a már bejelentetteken túl. Az idei adócsökkentéseknek két fő csapásiránya van: az egykulcsos, családi adórendszer és ehhez kapcsolódóan a családi adókedvezmény bevezetése, valamint a vállalkozások támogatása a társasági adó 19-ről 10 százalékra történt csökkentésével. Ezzel a két intézkedéssel 600-700 milliárd forinttal több marad a lakosságnál és a vállalkozásoknál – közölte.

A Fidesz ellenzékben mást gondolt

A Fidesz még ellenzéki pártként többször is felszólította a kormányt, hogy csökkentse az üzemanyag jövedéki adóját. Szijjártó Péter, a párt szóvivője 2009. március közepén például azt mondta: ha a benzin árát terhelő jövedéki adó az uniós minimumszintre csökkenne, a jelenlegi 103,5 forintról 87 forint/literre, akkor 1350 forintot lehetne megspórolni egy átlagos tankoláson (2009 márciusában 254 forint volt egy liter 95-ös).

A benzin magyar jövedéki adója jelenleg több mint 20 forinttal magasabb a kötelező uniós minimumnál. Kovács László volt adóügyi biztos májusban az fn.hu-nak azt mondta, hogy csökkentheti a kormány az üzemanyagok árát, ha akarja – legalábbis az uniós szabályozás nem áll útjába.

A jövedéki adó áfával adóztatását az unió ugyan előírja, de a benzin magyar jövedéki adója a kötelező uniós minimum fölött van, így azt csökkenteni lehetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik