Belföld

Halpusztulás a Dunában

Halpusztulás jeleit észlelték katasztrófavédők a Duna főágán, de a folyó Komárom-Esztergom megyei szakaszán az élővilágra várhatóan már nem lesz hatása szennyeződésnek. A Marcal élővilága már teljesen kipusztult.

A Rába és a Duna torkolatában 9,1 tizedes pH értéket mértek, és szórványos halpusztulásról érkezett jelentés. A szóvivő közlése szerint ahhoz, hogy a folyó élővilágát meg lehessen menteni, a 14-es skálán 8 alá kell vinni a pH értéket.

A Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán az élővilágra várhatóan nem lesz hatása a vörösiszap-szennyezésből származó lúgos kémhatásnak. A folyóból kifogott halak fogyaszthatók, az ivóvízbázisok sértetlenek – tájékoztatott a Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Csökkenő pH érték

Janák Emil hozzátette, a folyó kémhatása csütörtökön este Gönyűnél 8,4-es, ami már nem veszélyes érték. Komáromnál további csökkenésre, 8,1-es pH-értékre számítanak, mely az élővilágban semmilyen változást nem okoz. Korábban vörösiszap szennyeződés nélkül is mértek már 9-es értéket – mutatott rá az igazgató.

Janás Emil elmondta, a védekezés során hat szelvényben eddig 1.500 tonnát meghaladó mennyiségű gipszet öntöttek a folyóba, többek között ennek köszönhető, hogy a vörösiszap-szennyezésből származó lúgos kémhatást a Nagy-Dunában semlegesíteni tudták.

Komárom a Duna mellett lévő parti szűrésű kutakból kapja az ivóvizet. A város polgármestere, Molnár Attila elmondta, a közelgő szennyeződés csekély volta miatt semmilyen védelmi intézkedést nem vezettek be.

“Sikerült stabilizálni

Az eddig megtett lépések eredményeként sem a Rábán, sem a Mosoni-Dunán nem kell védekezni, csupán megfigyelést végeznek, sikerült a 10-es pH-szint alatt stabilizálni a helyzetet – áll a Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtök esti közleményében.

A nap folyamán a Marcal Rábába torkolása előtt folyamatosan gipszet és ecetsavat öntöttek a folyóba. Ennek hatására Gyirmótnál, a Marcal-duzzasztónál folyamatosan csökken a pH értéke, a délutáni adat szerint 9,79 – közölték.

A hétfő délután bekövetkezett ökológiai és ipari katasztrófa után a Torna-patak vizében 13,5-es pH értéket mutattak ki, majd a szennyező anyag a Marcal folyóba kerülve kipusztította annak teljes élővilágát.

“A Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni. Ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék. Ehhez a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni, de ez eddig még nem sikerült” – nyilatkozta korábban Dobson Tibor, a kárfelszámolás szóvivője.

“A Marcal már azzal ‘halálra lett ítélve’, hogy az igen erős lúgos kémhatású vörösiszap a Torna-patakon keresztül belefolyt” – hangsúlyozta. A szakemberek megpróbálták ecetsavval és gipsszel csökkenteni az igen erős lúgos kémhatást – ezeket négy ponton öntötték a folyóba -, de nem sikerült megakadályozni az ökológiai katasztrófát.

További részletek a katasztrófáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik