Belföld

Staudt Gábor: A gazt ki kell gyomlálni

Jogi szabadságharcosnak tartja magát a Jobbik főpolgármester-jelöltje, de a melegeket nem engedné az utcára. Staudt Gábor a FigyelőNetnek adott interjújában beszélt a Budapest Őrségről, a villamospályák helyére tervezett zöldfelületekről, az autósok jutalmazásáról és a szinglikről.

Szeret Budapesten élni?

Szeretek.

Pedig a Jobbik Budapest-programjának bevezetése lesújtó képet fest a fővárosról.

Demszky Gábor és liberális köre egyértelműen élhetetlenné, járhatatlanná, koszossá, büdössé tette a települést. Ennek ellenére Budapest egy csodálatos adottságú város, ahol nagyon szeretek élni, de a gazt ki kell gyomlálni, hogy végre valódi fényében pompázzon a város.
Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Mikor vetődött fel önben először, hogy egy ilyen település főpolgármestere legyen?

Évek óta foglalkozom a XXII. kerületi önkormányzatban Budapest-politikával, így esett rám a választás.

Önre esett?

A Jobbikon belül ez természetes folyamat. Az ember önmagáról kevésbé tudja megállapítani, hogy mire alkalmas. Nálunk nincsenek önjelöltek mint a többi pártnál, itt közösen hozzuk meg a döntéseket.

Ha győz, ki választja majd ki az ön helyetteseit?

Az nyilván az én feladatom lesz. Van sok jó szakemberünk. Úgy gondolom, hogy a városvezetésbe kicsit polihisztor adottságú emberek kellenek.

Csak nem jobbikos parlamenti képviselőkre gondol?

Sok szakértő van, aki nem a parlamentben dolgozik. De ott is vannak olyan emberek, akik erre alkalmasak lennének.

A Jobbik önt jelölte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöki székébe, ám megbukott a C típusú átvilágításon. Hogy áll ez az ügy?

Én politikai koncepciós eljárásnak nevezem ezt a történetet. Tényeket nem említhetek, csak annyit, hogy a politikai véleményem miatt akarnak meghurcolni, de nem fogom hagyni!

Semmilyen bűncselekményt, jogsértést nem követtem el.

A Magyar Gárdával való kapcsolata miatt “üldözik”?

Az is egy politikai véleménynyilvánítás. Amúgy semmilyen bűncselekményt, jogsértést nem követtem el. Megjegyzem, hogy a nemzetbiztonsági bizottság mostani ülésén az MSZP úgy szeretett volna dönteni a sorsomról, ahogy azt A tanú című filmben láthattuk: meghozták volna az ítéletet, és csak aztán néztek volna utána a tényeknek. Szerencsére nem így történt.

Nem probléma, hogy olyan jelöltet állít a Jobbik, akivel szemben vannak nemzetbiztonsági kifogások?

Én inkább a szabadságjogokért küzdő jogásznak, ha tetszik jogi szabadságharcosnak nevezném magam ebben az egész eljárásban.

Szabadságharcos kell a kétmilliós Budapest élére?

Pont ez az üzenet. Hogy eddig meg lehetett tenni bármit. Loptak, csaltak, hazudtak, embereket bélyegeztek meg a legaljasabb módszerekkel. Én azt üzenem Budapest lakóinak, hogy igen, ennek véget lehet vetni. Ezt a harcosságot szeretném érvényre juttatni ebben a káoszban.

A harcosság egyik eleme, hogy a Jobbik büntetné a cigánybűnözés tagadását?

Az egy fricska. Elfogadhatatlan, hogy valakit a véleménye miatt börtönbe zárjanak.
Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Fotó: Gáti András, FigyelőNet

A jelentős roma lakossággal bíró Budapest élére pályázva mit gondol erről a kérdésről?

A cigánybűnözés kriminológiai kategória.

Akkor miért használják a politikusok, ráadásul általánosításra?

Amikor azt mondjuk, hogy fiatalkorú bűnözés, senki sem gondol arra, hogy minden fiatalkorú bűnöző lenne.

A fiatalok nem is tartoznak a kisebbségek közé.

Így van. Meglepő módon mégis sok cigány származású ember adta nekem a kopogtatócéduláját, és helyesli a Jobbik politikáját. Ők is tökéletesen tudják, miről van szó. Aki nem a rózsadombi médiarettegőkre hallgat, az nem érti félre a kifejezést. Igenis léteznek a cigány elkövetőkre jellemző bűnelkövetési formák. És ez ellen valamilyen formában tenni kell, mert pont a dolgozni és tanulni vágyó cigány embereket sújtja leginkább a cigánybűnözés.

Az elkövetők ellen objektív mérce alapján kell fellépni. De…

A dolgozni és tanulni vágyó cigány embereket és sok mindenki mást is sért ez a kifejezés. Ezzel a retorikával számít a budapesti romák szavazataira?

Ön így gondolja. Én viszont meghagynám a lehetőséget, hadd alkosson mindenki maga véleményt. Többen fognak ránk szavazni, mint ahogy a média gondolja. Jelentős részük tiszta vizet akar önteni a pohárba. De hogy jobban megértse, azt is tisztázni szeretném, hogy természetesen a bűnözésnek nincsen színe, az elkövetők ellen objektív mérce alapján kell fellépni. De ez nem jelenti azt, hogy ezen belül ne kellene külön figyelmet fordítani a cigánybűnözés felszámolására. Nincs ebben semmi ellentmondás.

A programjában szereplő Budapest Őrség is fellép a bűnözés ellen?

Látni kell, hogy a rendőrség jelenleg nem képes ellátni a feladatát. Csendőrségre is szükség lenne, méghozzá országos szinten. A Budapest Őrség lényege, hogy az eddig széttagolt közterület-felügyeleteket, városőrséget egységes egyenruhával, egységes intézkedési jogkörrel látnánk el. Kisebb súlyú bűncselekményeknél is intézkedhetnének, a rendőrséget segítve, önálló szervezetként működnének.

Gárdistákat várnak ebbe az őrségbe?

Ha kellően képzettek, és jelentkeznek, akkor felveszik őket. Bárki jelentkezhet. Én kiváló hazafiaknak tartom azokat az embereket, akik korábban a Magyar Gárda Mozgalomban tevékenykedtek.

Programjuk része, hogy bizonyos felvonulásokat és politikai rendezvényeket száműznének Budapest főútjairól. Melyek ezek?

Amelyek nem oda illenek, legfőképpen ahol bűncselekmények zajlanak, mint például egy melegfelvonuláson. A közszemérem ilyen fokú megsértése sok esetben bűncselekmény lehet. Annak idején a gárdafelvonulásokon semmilyen bűncselekmény nem történt, ezért az ilyen jellegű rendezvényekre a jövőben sem vonatkozna a kitiltó javaslatunk.

Ez a kettős mérce.

Emlékeink szerint utóbbiról visz el gyakran résztvevőket a rendőrség. Például a Jobbik elnökét, Vona Gábort az Erzsébet térről.

Ott a rendőrség súlyos jogsértést követett el. Legkésőbb Strasbourgban ezt ki is mondják majd. Érdekes, hogy míg a melegeknek megengedték a szabálysértést, addig Vona Gábort „alakzatban ülés” miatt vitték el. Ez a kettős mérce.

És az nem kettős mérce, amikor a Jobbik a gárdistákat hagyná vonulni, a melegeket meg nem?

Jogászként és politikusként vállalom a fenti véleményem.

„Divat lett a szingli létezés és a deviáns párkapcsolati forma.” Az ön főpolgármester-jelölti programjából idéztem. Hogy kerül ez oda?

A fővárosnak lehetőséget kell teremtenie a népességfogyást megállítására. Családbarát szociális viszonyokat szeretnénk teremteni például a bérlakás-építési programunkkal, több óvodai férőhellyel. Nem célunk, hogy az emberek magányosan éljenek.

Mi köze a Főpolgármesteri Hivatalnak ahhoz, hogy valaki egyedül él-e?

Nézze, ha nincs bölcsődei férőhely, akkor…

Bocsánat, a szingli létforma nem gyermektelenséget, hanem társ nélküli életszakaszt jelöl.

Akkor ezt máshogyan látjuk. Tudtommal a szingli életforma azt testesíti meg, hogy valaki nem vágyik tartós kapcsolatra, nem szeretne férjhez menni, megnősülni, jól érzi magát egyedül, nem is vágyik társra. Mi nem ezt a létformát tartjuk előnyösnek, hanem a nagy családokat.

Budapesti polgárként én azt várom a városvezetéstől, én dönthessem el, hogyan szeretnék élni.

Akkor úgy fogalmazok, hogy mi a legtöbb lehetőséget és az előnyöket a sokgyermekes családoknak szeretnénk megadni.
Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Mi számít „deviáns párkapcsolatnak”?

Ha valaki homoszexuális, és azt megéli otthon, azzal nincs semmi probléma, az az ő dolga. De azt már igenis devianciának tartom, amikor valaki magamutogató módon, a közterületeken, nem egyszer törvénysértő módon éli meg a „másságát”.

Szóval ne menjen ki az utcára?

Közszeméremsértő módon biztosan ne, legalábbis szerintem.

A huszonegyedik századi Európában a homoszexualitás nem deviancia.

Nézze, elmondtam a véleményem. A magamutogatás ezen nyilvános, közszeméremsértő formáját devianciának tartom.

A szavazóinak biztos tetszik ez az üzenet, de nézzük tovább a programját! Kulcsszerepet szánna a Dunának.

Turisztikai és közösségi közlekedési szempontból a Duna ma kihasználatlan. Jelen pillanatban szétválaszt és nem összeköt. Most 30 milliárdot költenek a Margit hídra, ebből gyakorlatilag új hidat lehetne építeni. Programomban két hidat terveztünk, az egyik Budafokot és Albertfalvát kötné össze Csepellel, a másik Aquincum magasságában lehetne, de minden attól is függ, hogyan tudjuk átalakítani az autóforgalmat.

A többiek

A Fidesz-KDNP jelöltjével, Tarlós Istvánnal készült interjúnkat ide kattintva olvashatja!

A szocialista Horváth Csaba terveiről pedig itt olvashat bővebben!

Kitiltják a kocsikat Budapestről?

Nem büntetni szeretnénk dugódíjjal, hanem jutalmakkal kívül tartani a forgalmat. P+R parkolókkal, megfelelő tömegközlekedéssel, kerékpárút-hálózattal jobban megéri majd letenni az autót. Minden összefügg mindennel, hiszen ehhez az is kell, hogy ne lopják el az ember biciklijét. Amihez közbiztonságra van szükség, amit a már említett Budapest Őrség teremtene meg.

Olvassuk, hogy növelnék a zöldfelület méretét.

Igen, a belvárosi részeken a kéreg alá vinnénk a kötött pályás közlekedést, és a sínek helyén többek közt zöld területek, kerékpárutak kialakítására is lehetőség nyílna.

Hány százalékot vár a választáson?

Számítok arra, hogy akik tavasszal a Jobbikot választották, most is ránk szavaznak, és sikerül a programunkkal azok tetszését is elnyerni, akik eddig máshova voksoltak.

Ha nem lesz önből főpolgármester, hol dolgozik tovább: a közgyűlésben vagy a parlamentben?

Ez szituációfüggő. Bízom egy olyan eredményben, ami indokolttá teheti a Budapesten maradásomat. A Jobbik vezetésével közösen döntjük el a jövőmet. A közös gondolkodás nálunk mindig fontos volt.

Pályakép

Staudt Gábor Budapesten született 1983-ban. Gimnazistaként volt diákönkormányzat elnöke, az ELTE jogi karán pedig a Hallgatói Önkormányzat munkájában vett részt. 2002-ben a XXII. kerületi Német Kisebbségi Önkormányzat tagjává választották. 2003-ban ismerkedett meg a Jobbikkal, 2006-ban az akkori MIÉP-Jobbik a Harmadik Út színeiben országgyűlési képviselőjelöltként indult Budafok-Tétényben. 2007-ben Vona Gábor felkérésének eleget téve a 10 alapító tag között volt, akik létrehozták a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesületet. 2006 novemberében a Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottságának elnökévé választották, ezt a tisztséget a mai napig betölti. Részt vett a Jobbik 2010-es választási programjának kidolgozásában. 2007-ben jogi diplomát szerzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik