Belföld

32 éves katonanő halt meg Afganisztánban

Az afganisztáni támadásban elhunyt katona Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő. A magyar katonanő férje néhány napja tért haza ugyanabból a kontingensből. A honvédelmi miniszter szerint kivédhetetlen volt a tragédia.

A magyar idő szerint fél négykor indított orvtámadásban egy 32 éves katonanő meghalt, egy másik katona életveszélyesen és két további társuk pedig súlyosan megsérült. A törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti.

Még tart a tűzharc

A magyar katonai konvoj éppen Pol-e Khumriból a magyar bázisról Mazar-e Sharif városba tartott, amikor a magyar tábortól, Pol-e Khumritól északnyugatra 20 km-re egy orvtámadás érte őket. A 11 darab Toyota típusú gépjárműből álló konvoj élén 4 darab páncélozott, felderítő Humvee terepjáró biztosította a menetet. A 4. Toyota terepjárónál egy úgynevezett improvizált robbanószerkezet robbant fel, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a magyar katonákat. A 4. gépjármű egy RPG-ből (páncéltörő rakétavetőből) kapott találatot; ebben utazott a katonanő és három társa, akik közül egy életveszélyesen, kettő pedig súlyosan megsebesült (egy orvosnő a tatai dandárból és a gépkocsivezető).

A támadás helyszíne (forrás: HM)

A támadás helyszíne (forrás: HM)

A konvoj parancsnoka erősítést kért és kapott is: német és afganisztáni erők érkeztek a helyszínre. A hajnali órákban kezdődött tűzharc még jelenleg is tart, mintegy 1 km széles harctéren, ebben nem vesznek részt magyar katonák – közölte Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök.

A támadást ért konvojban összesen 92 magyar katona utazott, ebből 29 a MH PRT 8. váltásának hazautazó állománya volt. Őket biztosította a többi 63 katona.

A környéken jelenleg homokvihar is van, ez nehezíti a súlyosan sérült, kómában lévő katonának a Mazar-e Sharifban lévő német kórházba való, légi úton történő elszállítását. A sérülteket – akik 8 napon túl gyógyuló repeszsérüléseket szenvedtek – ezért Pol-e Khumriban látták el, állapotuk stabil.

Többször volt kitüntetve

32 éves katonanő halt meg Afganisztánban 2

Pappné Ábrahám Judit 2002 óta szolgált a Magyar Honvédségben. Többször is kitüntették, 2003-ban Macedóniában, 2007-ben Koszovóban önkéntesként vállalt szolgálatot. 2007-ben Békefenntartásért Szolgálati Jel kitüntetésben részesült. Férje szintén szerződéses katona, ugyanebben a kontingensben szolgált, de ő pár nappal ezelőtt, az előző váltással már hazatért Afganisztánból; mindketten a tatai dandárban szolgáltak.

Kivédhetetlen tragédia

Változatlan a kormány Afganisztán-politikája – jelentette ki Hende Csaba a rendkívüli sajtótájékoztatón. Elmondása szerint kivédhetetlen volt ez a tragédia, hiszen a Toyota típusú páncélozott gépjárművek nem tudnak ellenállni az RPG-nek, illetve egy 11 gépjárműből álló járműoszlopot nem lehet végig biztosítani.

Mindazonáltal a tárca minél előbb további biztonsági intézkedéseket kíván foganatosítani. Többek között megerősítik a magyar tábort, páncélozott lakókonténereket, illetve újabb páncélozott gépjárműveket (augusztus közepén 4 páncélozott Toyota Land Cruiser terepjáró érkezett Afganisztánba) kapnak a magyar katonák.

Jelenleg több mint 500 magyar katona teljesít szolgálatot Afganisztánban. A váltások miatt a következő hetekben a számuk 350-400-ra csökken, viszont októbertől plusz 80 fővel bővül a magyar kontingens, ugyanis ismét a magyar katonák felügyelik a kabuli nemzetközi repülőteret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik