Belföld

Az árvíz meghozta a vakációt

Több ezer gyerek számára egy héttel a hivatalos tanévzáró előtt, hétfőn befejeződött a tanév: az árvíz által sújtott településeken a jegyzők rendkívüli szüntet rendeltek el. Az elmaradt tananyag pótlásáról a jövő tanévben az iskolák gondoskodnak.

Dobi Ágnes a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási sajtófelelőse az fn.hu kérdésére elmondta, hogy egyelőre nem lehet tudni pontosan hány iskolát és hány tanulót érint a korai tanévzárás. A rendkívüli szünetet ugyanis a helyi jegyző rendelheti el, és nem minden településről érkeztek be még az adatok a minisztériumba. Van olyan hely, ahol ez – áram, internet hiányában – nem is lehetséges.

Az biztos, hogy például a kazincbarcikai Ádám Jenő Általános Iskola vonzáskörzetében ez több mint ezer diákot érint, de sok más településen, így Edelényben, Felsőzsolcán, valamint az ország más térségeiben, például Esztergomban, vagy a dél-baranyai Szederkényben is kénytelenek beszüntetni idő előtt jó néhány iskolában a tanévet.

Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára vasárnap közleményben kérte az árvízzel sújtott települések jegyzőit arra, hogy fontolják meg a rendkívüli tanítási szünet elrendelését. Mivel alig egy hét múlva hivatalosan is bezár a tanév, ezért – nagyon életszerűen – azt javasolta Hoffmann, hogy zárják is le az idei tanévet „azokban az iskolákban, ahol a tanítás ellehetetlenült, valamint ott, ahol az iskolába járó diákok meghatározó többsége a súlyosan veszélyeztetett településeken él, s az elmúlt napokban családjaikkal otthonaikból kitelepítések elszenvedőivé váltak”. Az intézkedés indoklásaként azt hangsúlyozta: ebben a megrendítő helyzetben, ilyen zaklatott lelkiállapotban érdemi munka sem a tantestület, sem a diákok részéről nem várható el.

A jogszabályok lehetővé teszik, hogy az idő előtti tanévzárás ellenére a tanulók megkaphassák bizonyítványaikat, ugyanakkor az elmaradt tananyag pótlásáról a következő tanévben az iskoláknak gondoskodniuk kell. A fenntartó egyetértésével az iskola igazgatója elrendelheti akár a hat tanítási napból álló tanítási hét megszervezését is. A fenntartónak egyébként – szülői kérésre – biztosítania kell a gyerekek napközbeni felügyeletét.

Érintette az árvíz okozta helyzet az érettségit is – tette hozzá Dobi Ágnes. Hatvan észak-magyarországi diák nem vizsgázhatott a kialakult állapotok miatt. Az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága új vizsgaidőpontot biztosít a fiataloknak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről az oktatási, valamint Soltész Miklós, szociális államtitkár egyeztetéseket folytatott a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum vezetőjével, hogy az árvízkárosult gyermekek – tanári kísérettel – 10 napra térítésmentesen a fenyegető árvíztől távol, nyugodt körülmények között tölthessék el azt az időt, amíg hazatérésük lehetővé válik. Úgy tűnik, hogy 50 szendrői kisdiák már szerdán utazhat az volt úttörőtáborba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik