Belföld

Orbán: nem tesszük le a fegyvert

A vonatkozó jogszabályok módosításának, szigorúbb büntetések bevezetésének és a rendőrség megerősítésének szükségességéről beszéltek egyebek mellett a felszólalók Ózdon, a nemzeti konzultáción. Orbán Viktor leendő miniszterelnök megígérte, hogy a közbiztonságra lesz pénz, és arról is beszélt, hogy két hét alatt lehet változást elérni.

A közbiztonságra pénzt kell fordítani, a közbiztonságra lesz pénz, mert ez mindennek az eleje – mondta Orbán Viktor kedden Ózdon, az általa meghirdetett nemzeti konzultációk sorozatának első állomásán.

Nem nyugszom addig, míg minden faluban nem lesz körzeti megbízott, nem nyugszom bele abba, hogy egyesek azt mondják, nem lehet két héten belül érzékelhető változást elérni megfelelő rendőr megfelelő helyzetbe vezénylésével – fogalmazott a Fidesz elnöke, leszögezve: „A fegyvert nem tesszük le, a kormány megalakulását követő két héten belül bizonyítani fogjuk, hogy a közrendvédelem területén elsősorban rajtunk múlik, hogy milyen eredményeket érhetünk el.”

Nemcsak jó rendőrségre, hanem jó rendőrökre is szükség van – mondta a Fidesz elnöke, aki hozzátette, hogy tisztában vannak azzal, hogy a jó munkának ellenszolgáltatás az ára, figyelemreméltó és gyors eredményeket nem várhatunk olyan rendőröktől, akik napi megélhetési gondokkal küzdenek, és nincs meg az a társadalmi és szociális biztonságuk, ami az ilyen kockázatos és felelősségteljes munkához szükséges.

Orbán Viktor egyetértett Vereckei Csaba, Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitánnyal abban, hogy a jogszabályi környezet megváltoztatása nélkül nem lehetséges hatékonyabb rendőri munkát végezni.

Pintér: a rend a fejlődés egyik záloga

Pintér Sándor leendő belügyminiszter elmondta, hogy ha a tisztes, jogkövető polgár érzi, hogy a családja, vagyona biztonságban van, akkor tud igazán a hivatásának, a munkájának élni, és a legjobb teljesítményt nyújtani. Ez pedig a saját, a család és az ország felemelkedését fogja szolgálni.

Mint mondta, jelenleg az a tapasztalat, hogy az elmúlt években az ország néhány régiójában a félelem lett az úr, „baj van”.

Pintér úgy értékelte, hogy az állam az ország sok térségében nem teljesíti kötelezettségét, nem tartja megfelelően fenn a közrendet, a közbiztonságot. A két végletet szemlélve – mutatott rá – a kisebb súlyú tulajdon elleni szabálysértések kérdése nincs rendezve, de a többszörösen visszaeső, életellenes bűncselekményeket elkövető személyek ellen sem találták még meg a megfelelő választ. A leendő belügyminiszter szerint az állam jelenleg az ország sok térségében nem teljesíti kötelezettségét, nem tartja megfelelően fenn a közrendet, a közbiztonságot.

Tamás Barnabás, a gömöri Putnok polgármestere, a Fidesz-KDNP frissen megválasztott országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy ebben a térségben rengeteg a munkanélküli, a lakosságnak egyre nagyobb hányada él szociális segélyből.

Sokan vannak olyanok, akik a szociális segélyt bűnözéssel szerzett javakkal egészítik ki – mondta, hozzáfűzve, hogy a negatív gazdasági tendenciák egyre inkább a közbiztonság romlásához is hozzájárulnak.

Ipari méretekben lopnak

A tisztességes embereket leginkább irritálja, hogy ipari méreteket öltöttek a fa- és fémlopások, a bolti és terménylopások, a lakás- és üzletbetörések, egyre több a fiatalkorú és gyermekkorú elkövető – folytatta, felvetve, hogy szükség lehet a büntethetőség korhatárának leszállítására a mostani 14 évről, és legfőképpen az, hogy a törvények a tisztességes embereket védjék, és legyen elrettentő hatásuk a bűnözőkre.

Mint mondta: kellő törvényi hátteret kell biztosítani a rendőröknek, „nincs szükség gárdavonulásra, bakancs-csattogtatásokra”, kemény rendőrségre van szükség, és szigorúbb büntetésekre.

Balogh István, az ózdi kisebbségi önkormányzat képviselője azt mondta, hogy kevés szó esik a rendőri túlkapásokról, a korrupcióról, annál több a cigánybűnözésről, pedig cigánybűnözés nincs, csak bűnözés. Több roma származású rendőrre lenne szükség, és nem romaellenes rendőrökre – jelentette ki.

Demeter Zoltán, Bánhorváti polgármestere, a sajószentpéteri központ újonnan megválasztott Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője azt fejtegette, hogy a térségben nőtt az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. A biztonságérzet növelésére van szükség, az emberek nem érzik biztonságban magukat, miközben a bűnözők „élnek mint Marci Hevesen, röhögnek markukba”, mert csupán csekély mértékben büntetik meg őket, már ha rendőrkézre kerülnek – értékelte.

A rendőrök átlag fölött teljesítenek

Vereczkei Csaba, Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitánya úgy vélekedett, hogy a megye rendőrsége évek óta az országos átlag fölött teljesít, ennek ellenére nagyon sokan, nagyon rosszul érzik magukat.

Beszámolt arról, hogy a közelmúltban levelet írt a megye valamennyi polgármesterének, akiknek a visszajelzéseiből az derült ki, hogy az embereket leginkább a csendháborítás, az éjszakai randalírozás, a közterületen való csoportosulás, az éjszakai garázdaságok, rongálások irritálják, miként a termény- és falopások, a közlekedés biztonságát veszélytetők, és azok a bűnelkövetők, akik időskorúakat rabolnak ki, támadnak meg.

A főkapitány szerint a rendőri létszám növelésével párhuzamosan szükség lenne a jogszabályok megváltoztatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik