Belföld

Csak a metróban bízhatunk

Hét buszvonalon indult el a közlekedés kedd hajnalban Budapesten, a metró viszont menetrend szerint jár a félötös üzemkezdet óta. BKV-sztrájk percről percre.

Ide kattintva tájékozódhat az aktuális forgalmi helyzetről.

21:00

Az 1-es villamos 18 percenként közlekedik a teljes vonalhosszon, a 170-es autóbuszok óránként járnak. A 161-es autóbuszok 30 percenként közlekednek, az utolsó járat Rákoskeresztúr irányába 22.30 órakor, az Örs vezér tere felé 23:00 órakor indul.

17:30

Negyedóránként jár a 2-es villamos, a 28-as óránként, míg a 153-as autóbusz 20 percenként közlekedik. A 85-ös autóbusz 12-13 percenként közlekedik. A 272-es autóbusz menetrend szerint jár. A 151-es autóbusz este fél 6-tól nem közlekedik.

17:05

A Bkv-sztrájk idején a MÁV-START Zrt. üzemkezdettől több vonatot indít egyes elővárosi vonalakon, illetve több vasútállomáson is megállít egyes szerelvényeket, a Volánbusz pedig negyven darab többletjárművet közlekedtet. Részletek itt.

16:00

Délután négy órára leállt a 122-es és a 95-ös buszjárat, a 2-es villamosok vonalán kevesebb lett a szerelvény, ami a követési időköz növekedését jelenti. Csakúgy, mint a 990-es buszoké. A 83-as trolipótló autóbusz gyakrabban, körülbelül 20 perces követési időközzel közlekedik.

15:25

Ismét jár a 41A villamos, a 28-as 40 percenként közlekedik, az 1-es pedig a teljes vonalon jár. Leáll azonban a 244-es buszjárat, és egyetlen jármű köröz a 83-as trolipótló vonalán.

15:00

A délutáni egyeztetésen sem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről. A sztrájk ezért folytatódik, a következő fordulót
szerda délelőtt tatrják.



13:55

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE) azt kéri a BKV-tól, hogy hosszabbítsa meg a sztrájk idejével a 30 napos bérlet érvényességét, és felszólítja a Fővárosi Közgyűlést, vonja vissza a BKV jegy- és bérletáremelésről hozott döntését.

13:35

Nem okoz fennakadásokat a BKV-sztrájk a tűzoltók, a kórházak és a posta működésében, és az áramellátásban sem. Sok olyan cég van, amely saját maga oldotta meg a dolgozók eljutását a munkahelyre, de olyan is akad, ahol engedélyezték az otthoni munkavégzést.


>>>

12.35


Elnézést kért a budapestiektől a BKV-sztrájk okozta kényelmetlenségekért a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete (KDOE), hangsúlyozva: a munkabeszüntetés nem ellenük irányul.



11.43



Javult a forgalmi helyzet Budapesten, azonban kérdéses, hogy mi lesz a munkaidő végén. A főpolgármester szerint egész napos lesz a sztrájk.

11.21

Tudósítóink tapasztalata szerint az autósok ritkán állnak meg, hogy elvigyék a megállókban várakozókat. A Fővárosi Önkormányzat pedig szorgalmazza a telekocsiprogramot, vagyis azt, hogy a gépjárművezetők vegyenek fel várakozókat a megállókban, a végállomáson. A buszsávokban azért ezután sem közlekedhetnek hosszan az autósok.



11.06

Délelőtt 10 óra után Újbudán még mindig nagyon erős volt a forgalom: a Bocskai út és az Október 23-a utca végig állt a Petőfi hídig. Nehezen lehetett lejutni az alsó rakpartra is, ott azonban dél felé folyamatos volt a forgalom, és észak felé sem volt jelentős fennakadás – jelentette Angyal Ágnes kollégánk. Óbudán már normálisan lehet haladni.

11.00

Javult a forgalmi helyzet kedden délelőtt a reggeli helyzethez képest Budapesten, így a bevezető utak felszabadultak, már csak a hidak környékén és a belvárosban zsúfoltak az utak – közölte a Fővinform ügyeletese, aki szerint egyre több BKV-járat indul el a sztrájk ellenére, így a tömegközlekedésben is javulás tapasztalható. A metró, a troli és a HÉV rendesen jár. (MTI)



10.53

Lapunk közlekedési blogján az olvasók küldik utazási kalandjaikat a sztrájk idején.


10.46

Demszky Gábor főpolgármester azt kéri a BKV szakszervezeteitől, hogy kössék meg a kollektív szerződést, amely éves szinten, átlagosan 500 ezer forinttal többet biztosít a cég munkavállalói számára, mintha a munka törvénykönyve alapján kapnák a juttatásukat. (MTI)



10.35




Ide kattintva videón is megnézhetik, hogy szüntetik be a munkát a buszsofőrök és mit szól mindehhez az utas.

10.33

Fotósunk a Blaha Lujza téren egy 178A jelzésű busszal találkozott, viszont a jelzőlámpák nem működnek, így most rendőrök próbálnak úrrá lenni a feltorlódott kocsisorokon.




KÉPGALÉRIA



KÉPGALÉRIA





10.20

A BKV vezetése azt javasolja a szakszervezeteknek, hogy kedd délután két órakor folytassák az egyeztetést – közölte Kocsis István, a cég vezérigazgatója a Fővárosi Védelmi Bizottság reggeli ülése után. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője szerint egyelőre marad a sztrájk.

10.12

Tudósítónk a Moszkva téren nem tapasztalt komolyabb fennakadást, igaz a metró még mindig viszonylag sűrűn jár.

09.43

Az fn.hu-n olvasható taxis blogunk szerzője élőben tudósít a városból. Ide kattintva olvashatják!

09.40

Az Árpád hídon kaotikus a helyzet: nagyon lassan lehet átkelni, a Margit híd lezárása miatt egyébként is sokan kerülnek erre, most autóáradat próbál haladni. Rengeteg a kerékpáros és a gyalogosan igyekvő is. Mindez azért meglepő, mert elvileg az 1-es villamosjárat közlekedik.



09.31

Balla István kollégánk a Hidegkúti úton próbálkozott, ahol “Solymárig állt a sor”. Elmondása szerint a máskor negyvenperces utat most két óra alatt tette meg.

09.21

Három budapesti iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet a BKV-sztrájk miatt kedden: nincs tanítás a Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskolában, a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában és a Szabómester Szakképző Iskolában. A többi oktatási intézményben rendben folynak a tanítási órák.



09.15

Akár tízszeres is lehet a fővárosi taxitársaságok forgalma a BKVsztrájk alatt egy átlagos hétköznaphoz képest – közölte Dudás Zoltán, a Főtaxi taxiüzletág igazgatója. A Főtaxi mintegy 500 autóval van jelen az utcákon, ami a teljes kapacitásuk csaknem 80 százaléka. Dudás Zoltán szerint a társaságnak sikerült kezelnie a megnövekedett rendeléseket; az előrendeléseket hétfőn késő este kellett csak korlátozni.

Hétfőn a szokásos előrendelések 5-6-szorosát vették fel a BKV sztrájk idejére – mondta Medgyes Péter, a 6×6 Taxi marketingigazgatója. Előrendelést továbbra is fogadnak, azonban csak “óvatosan”, hogy biztosan ki tudják elégíteni az utasok igényeit.

A társaság 611 autójából 540-550 van kinn Budapest utcáin, az éjszakás sofőrök is szolgálatban vannak.



KÉPGALÉRIA!



KÉPGALÉRIA!


A Taxi4-nél azt mondták, hogy folyamatosan veszik fel a rendeléseket, és közlik az utasokkal, hogy mikorra tudnak autót küldeni. A normál rendelések tripláját kapták a reggeli csúcsidőben, előrendelést pedig már csak délutánra fogadnak el, azt is korlátozott számban.



09.13

Biztonságosak a sztrájk alatt közlekedő autóbuszok – közölte a BKV.



09.11

Csepel felől, autóval érkező kollégánk a Lágymányosi hídnál gondolt arra, hogy feladja a sorban állást és visszafordul, ám lassan azért túljutott a kritikus dunai átkelésen. A budai rakparton haladt a forgalom.

09.04

A metróban nem érzékelhető annyira a sztrájk, mivel 2 percenként járnak a szerelvények – jelentette Strausz Gábor, a Sportrovatunk vezetője.

09.02

A postai szolgáltatásban nem okozott fennakadást a BKV-sztrájk – mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője. A postai kézbesítők, dolgozók valamennyien bejutottak a munkahelyükre.



08.53



A Margit hídnál hangosbemondón bemondták, hogy a 4-es 6-os villamos 20 percenként jár, míg a HÉV 10 percenként indul.

08.43

A Böszörményi útról Strausz Gábor azt jelentette, hogy hiába várja az 59-es villamost, s mivel az autók sem állnak meg a megállóban várakozóknak, ezért gyalog indult el a metró felé.

08.40

A Mechwart ligetnél lévő 4-es 6-os villamos megállójában körülbelül 80 ember várakozik – jelentette Fogas Krisztina, lapunk egyik tudósítója -, miközben a Moszkva tér felé sűrűbben jár a villamos. Az autók pedig araszolva haladnak.



08.20



Angyalföldi tudósítónk, Durbák Ildikó az üres buszmegállók láttán vonatra váltott, melyen meglepően kevesen voltak, így kényelmesen jutott át Óbudára. A szentendrei HÉV viszont csak tízpercenként jár.

08.19

Zavartalan a metró- és trolibuszforgalom, a HÉV két vonalon ritkábban jár.



08.15

Rákoskeresztúri tudósítónk, Kis Miklós szerint a környéken hatalmas a torlódás.

08.14

A BKV-sztrájk ellenére továbbra sem szabad használni az autósoknak a buszsávot – figyelmeztetett a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A megnövekedett forgalom miatt a rendőrök a főváros be- és kivezető útvonalain, valamint a forgalmasabb útszakaszokon folyamatosan ellenőrzik és segítik a közlekedést.



KÉPGALÉRIA!



KÉPGALÉRIA!


08.10

A Vörösvári úton a szokásos dugó van, és a megállókban várakozó néhány embert sem vették fel az autósok egyelőre – szomorkodott tudósítónk.

08.03

Budapest szinte minden főútján nagy a forgalom, a bevezető utakon egymás érik az autók – közölte a Fővinform ügyeletese. Az ügyeletes szerint sokan “elővették” az autójukat a BKV-sztrájk miatt, így a közutakon jóval több a jármű, mint más hétköznapokon. Az erősebb forgalom jobban érezhető a hidak környékén. Balesetről egyelőre nincs hír.



08.02

A BKV Zrt. metró- és trolibuszjáratai minden vonalon menetrend szerint elindultak és normál hétköznapi menetrend szerint közlekednek – áll a BKV, 8 órakor közzétett közleményében. A Csepeli és a Gödöllői HÉV menetrend szerint, a Ráckevei hétvégi menetrend szerint, a Szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 10, Szentendrére 30 percenként közlekedik.

A 6-os villamosok kb. 15-20 perces követési idővel járnak. A 41-es villamos a Bocskai út és Kamaraerdő közötti szakaszon, az 1-es a Bécsi út és Stadionok között, a 2-es, a 3-as és a 28-as villamosok pedig a teljes vonalon, de ritkábban követik egymást.

07.45



Akár tízszeres is lehet a fővárosi taxitársaságok forgalma a BKV-sztrájk alatt egy átlagos hétköznaphoz képest. A Főtaxi mintegy 500 autóval van jelen az utcákon, ami a teljes kapacitásuk csaknem 80 százaléka.

07.32

A Blahán a 4-es 6-os villamos megállójában nagy tömeg várakozik – jelentette lapunk helyszíni tudósítója.



07.18



Egyelőre jól járhatóak Budapest útjai, bár a kora reggeli átlagnál erősebb a forgalom.

07.17

Mintegy kétszáz autóbuszra lehet számítani a reggeli buszközlekedésben, ezek közül a legtöbb alvállalkozók által működtetett jármű – közölte a BKV.



07.14

A taxitársaságok arra figyelmeztetnek, hogy nehéz lesz 8 óra után taxit kapni, mert sokan már tegnap előre megrendelték a fuvart. Aki biciklivel indul, gondoljon a fagypont közeli időjárásra!





KÉPGALÉRIA!



KÉPGALÉRIA



06.52

A Volán 240 járata – amely érinti a BKV vonalait – minden BKV-megállóban megáll, ahol fizikailag lehetséges. Ebből 160 járat teljesen lefedi a BKV vonalait, és a BKV-megállókban szintén megáll, ezekre tehát Budapesten belül mindenhol fel lehet szállni Budapest bérlettel.

06.49

“Helytelen stratégia a sztrájk” – nyilatkozta Demszky Gábor főpolgármester a Ma Reggel című műsorban. Véleménye szerint a BKV mindent nyújtott, amit nyújthatott, a sztrájk csupán jóléti juttatásokért, ún. pulykapénzért folyik, amit a cég nem tud odaadni, mert akkor felélné a tartalékait.



06.45

Tudósítónk jelentése szerint a II. kerületi Pasaréti út és a Szépvölgyi út környékén a korai időpont ellenére is nagyobb a forgalom a megszokottnál. A Kolosy térnél már alakul a dugó.



Mire jó a BKV-bérlet?



A Volánbusz Zrt. és a MÁV Start Zrt. Budapesten kívül elfogadja a főváros környéki járatokra érvényes bérleteket. Budapesten belül pedig a Budapest-bérlettel igénybe lehet venni az elővárosi buszokat és vonatokat.

A Volánbusz autóbuszai megállnak a vonalukon érintett BKV megállókban is.

A MÁV Start a menetrendszerinti vonatain kívül több különvonatot is indít a Nyugati pályaudvarról Óbudára, valamint a Keleti pályaudvar és Kelenföld között, oda-vissza.

06.37

Fél hétkor 15 buszjárat és hat villamosvonalon közlekednek a járművek, de minden viszonylaton nagyobb követési időkre kell számítani.

A BKV közlése szerint az 1-es villamos rövidített útvonalon, a Jász utca és a Bécsi út között közlekedik, a 6-os villamosok pedig 10 perc helyett 15-20 percenként közlekednek. A 41-es villamos is elindult, a Móricz Zsigmond körtér és Kamaraerdő között, ritkábban közlekedik.

Elindult a buszközlekedés a 25-ös, 30-as, 103-as, 124-es, 128-as, 150-es, 225-ös és 244-es vonalon is, így már 15 járat közlekedik, igaz, nagyobb követési idővel. Elindult a 83-as trolibuszpótló autóbusz is.

05.49

A BKV tájékoztatása szerint fél hatig hét vonalon (58, 63, 85, 166, 170, 128,150) indult el a buszközlekedés, de csak néhány járművet tudtak hajnalban forgalomba állítani, ezért nagyobb követési időkre kell készülni.

Egy átlagos hétköznapon a BKV több, mint 150 vonalon indít el hajnalban buszjáratokat, ennek most – a BKV adatait figyelembe véve – kevesebb mint öt százaléka közlekedik.



KÉPGALÉRIA!



KÉPGALÉRIA!


A villamosoknál is fennakadások vannak. A 2-es, 3-as, 6-os és 28-as villamosok vonalán ugyan elindult a közlekedés, de a járművek ritkábban közlekednek.

Az MTI helyszínen lévő tudósítója az Örs vezér téri metrómegállóban az ilyenkor szokásos utasforgalmat tapasztalt, ottdolgozók elmondása szerint a szerelvények menetrend szerint járnak, nincs fennakadás.

Közlekedik a gödöllői HÉV is. A Fehér úti buszvégállomáson, illetve a trolibuszok megállóhelyén azonban alig pár ember és néhány jármű várakozott.

04.37

A BKV első villamos és HÉV-járatai minden vonalon menetrend szerint elindultak – közölte a közlekedési társaság. Mindenhol százszázalékos a sztrájk – mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a cinkotai garázsban.

Több buszgarázsban, így a dél-pestiben is bombariadó volt kedd hajnalban, emiatt az épületet az átvizsgálásig kiürítették, az érkező dolgozók csomagját pedig a rendőrök átkutatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik