Belföld

Beoltassák-e magukat a terhesek?

Nem veszélyezteti a terhes nőket és a magzatot az újinfluenza elleni oltás az FN.hu által megkérdezett szakértők szerint, ha viszont elkapják a H1N1-et, annak komoly következményei lehetnek. Ráadásul az újszülötteknek csak az oltás adhat védelmet. A virológusok szerint az sem aggályos, hogy terhes nőkön nem tesztelték nálunk a vakcinát. Van azonban különvélemény is.

Sem a terhes nőre, sem pedig a magzatra nem ártalmas az újinfluenza elleni oltás – állítják egybehangzóan az FN.hu-nak nyilatkozó virológusok. Hozzátették: az újszülöttet hat hónapos koráig nem lehet influenza ellen oltani, így számukra csak ez jelent védettséget. A tudományos irodalom adatai alapján egyébként a külföldre utazó terhes asszonyoknak összesen 21-féle védőoltást lehet beadni, így nem állja meg a helyét az az érv, hogy az oltás önmagában árt. A szakemberek arra is emlékeztettek, hogy a magyar vakcinagyártás története során senki nem halt még bele abba, hogy oltást kapott, csak azok haltak meg influenzában, akik nem kapták meg a védelmet.

A láztól kell védeni az anyát

Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfői sajtótájékoztatóján szintén kiemelte: a terhes nőt alapvetően a láztól kell védeni, így a vírus maga veszélytelen az anyára és magzatára, a láz azonban veszélyes. „Azzal kell számolni, ha semmilyen védekezést nem alkalmaznak, akkor az állapotos nők csaknem fele néhány napos lázzal járó fertőzést kap. Ezt a fertőzést kell valamilyen módon megelőzni, ennek pedig egyetlen hatékony és biztos módszere a védőoltás” – fogalmazott Falus Ferenc.

A főorvos megjegyezte: a védőoltás következtében ritkán lép fel láz, 150 beoltottból egynél fordul elő, hogy 38 fokig emelkedik a testhőmérséklete. Ez áll szemben azzal, hogy ha nincs védekezés, minden 2. vagy 3. terhes nőnek négy-öt-hét napig tartó láza lehet. Kiemelte: minden ország az oltandó listájának elejére helyezi az állapotos nőket.

Veszélyes a terhes nőkre

Ködösek és szakmailag megalapozatlanok azok az érvek, amelyek alapján egyes orvosok azt javasolják a várandósoknak, hogy ne oltassák be magukat új influenza ellen – mondta Czeizel Endre genetikus hétfőn az MTI-nek. „Eljutottunk egy olyan helyzetbe, hogy a terhes nők jelentős része nem tud kiigazodni és ez elkeserítő” – hangsúlyozta a genetikus, hozzátéve: a várandósok védelmének alapvetőnek kell lennie.

Mint mondta: ha egy terhes nő elkapja a pandémiás influenzát, akkor hétszer nagyobb a valószínűsége, hogy meghal. A betegséget kísérő láz pedig 50 százalékkal növeli a magzatoknál a fejlődési rendellenesség kialakulását.

Egyéni álláspont

Egy, az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalásaként feltüntetett hétfői közleményben a többi között az olvasható, hogy a terhes nők és a kisgyermekek oltására az új influenzavírus ellen kifejlesztett magyar vakcina nem alkalmas. Az állásfoglalást Szalka András infektológus írta alá.

Rókusz László, a szakmai kollégium titkára később úgy nyilatkozott, “ez (az állásfoglalás) Szalka doktor egyéni álláspontja” és nem a kollégiumé. Székely Tamás egészségügyi miniszter a jelenleg forgalomban lévő oltóanyagokkal kapcsolatban kiemelte: a magyar vakcina semmivel sem rosszabb, mint az egyéb készítmények. Hozzátette: az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) is ajánlja a terhes nők oltását.

Nincs letesztelve?

Székely Tamás egy hétfői sajtótájékoztatón elismerte, hogy Magyarországon az oltóanyaggal kapcsolatos klinikai kísérleteknél terheseket nem oltottak be, azért, mert orvosetikai és kutatásetikai vonatkozásban az állapotosokkal folytatott kísérletezés “nagyon szűk mezsgyén” lehetséges. Ez gyakorlatilag csak az életveszély elhárításánál jöhet szóba. Így érdemi tapasztalatok sincsenek, hogy mi történik, ha beoltják őket – tette hozzá a miniszter.

Lapunknak ezzel kapcsolatban a virológusok úgy válaszoltak, hogy nem aggályos, hogy terheseken nem tesztelték le az oltóanyagot. Ez a vakcina ugyanis semmiben sem különbözik a többitől, csupán új vírust tettek bele. „A tesztnél mindegy, kinek adják be, terhes vagy nem terhes nőnek, hiszen a terhesség nem betegség, csak egy állapot” – fogalmazott lapunknak az egyik szakértő.

Az Egyesült Államokban egyébként a terhesek egyharmada megkapja a védőoltást.

Németországban nem ajánlják

Németországban a tervek szerint a lakosság tömeges oltása október 26-án kezdődik. A kételyek azonban egyre nagyobbak, miután kiderült: az Európai Bizottság által engedélyezett vakcina egy olyan, a szer hatását fokozni hivatott adalékanyagot tartalmaz, amely a szakértők szerint a mellékhatásokat elsősorban okozza. A hatóságok ezek után úgy döntöttek, hogy a terhes nőknek és a gyermekeknek egyelőre nem ajánlják az oltást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik