Belföld

Nincs illúzió az MSZP-ben

Semmi sem fog változni az MSZP-ben a szombati kongresszuson az FN-nek nyilatkozó szocialista politikusok szerint. Bár vannak kritikus hangok, személyi kérdések valószínűleg csak ősszel kerülnek terítékre. A párt túlnyomó többsége nem akar hallani az előrehozott választásról, de nincs bennük olyan illúzió, hogy megnyerhetik a következő voksolást.

Ez a stabilitás és nem a változás kongresszusa lesz – fogalmazott Szanyi Tibor a kongresszusra vonatkozó kérdésünkre válaszul. A szocialista politikusnak nincsenek nagy várakozásai az esemény előtt, szerinte semmi sem változik majd szombaton. „Nem születtek meg azok az elemzések, amelyek értékelték volna, hogy mi miért és hogyan történt az elmúlt időszakban. A kongresszus ezért csak menetrendet ad a politikai tisztázásra, de személyi kérdésekben csak ősszel szavazunk” – fogalmazott Szanyi Tibor.

Hozzátette: a tavaszi ülésszak nagyon lekötötte a frakciót, olyan sok volt a munka állítása szerint, hogy azok a pártfórumok nem is működtek, amelyeken ezeket az ügyeket kitárgyalhatták volna. „Négy nap alatt nem lehet felkészülni egy kongresszusra” – hangsúlyozta a politikus.

Nincs illúzió

Horváth Csaba szocialista képviselő kérdésünkre azt válaszolta: világos irányvonalat vár a kongresszustól. A személyi kérdésekkel kapcsolatban azonban ő is hangsúlyozta: ősszel szavaznak csak.

Párttársa, Tóth Károly úgy véli, a kongresszusnak meg kéne mondania, mentálisan, morálisan milyen új MSZP-t képzelnek. Abban a politikus biztos, hogy az új választásnak más személyi összetételű MSZP-vel vágnak majd neki. Hozzátette: nincs olyan illúzió a pártban, hogy meg tudják nyerni a következő választást. Arra a kérdésünkre, hogy a fiatalok előretörése várható-e, Tóth Károly azt válaszolta: „Fiatal az, akinek van gondolata, és meri vállalni.”

Molnár Gyula, a XI. kerület MSZP-s polgármestere pedig azzal hárította el a kongresszusra vonatkozó kérdésünket, hogy – mint fogalmazott – ez „túl bonyolult”.

Nem ismerjük a kapitalizmust

A jövőre vonatkozóan Szanyi Tibor azt mondta, hogy most tört ki az a 20 éves félreértés, amely szerint a politikai elit – valamennyi párt – összekeverte a modern kapitalizmust a maszekkal. „A pártok ígéretdömpingje abból adódik, hogy nem ismerjük, hogyan működik a kapitalizmus. Ezen muszáj változtatni, ráadásul egy baloldali párt sokat tud tenni azért, hogy megtaláljuk az ellensúlyokat” – fogalmazott a képviselő.

Szerinte a magyar társadalom nagy hányada alapérzelmeit tekintve baloldali. „Arra a pártra fog szavazni, amely érthetőbben, hitelesebben tudja a baloldali értékeket felmutatni. A krízisalap ebből a szempontból például egy nagyon jó kezdeményezés” – emelte ki Szanyi Tibor.

Nincs illúzió az MSZP-ben 1

Nem alternatíva az előrehozott választás

A szocialista politikus szerint a párt 95 százaléka 2010-ig szeretné kihúzni, nem tartják valós alternatívának az előrehozott választást. „Az idő előrehaladtával ráadásul ennek egyre kevésbé van értelme” – véli Szanyi Tibor.

Nem ért ezzel egyet párttársa, Tóth Károly. Szerinte 2010-nél hamarabb kéne választást tartani, ám hozzátette: ennek nem látja reális esélyét. A szocialista politikus – aki a következő ciklustól nem szeretne politikai szerepet vállalni – azzal indokolja az előrehozott választás szükségességét, hogy amíg az az egyetlen kérdés a párt felé, hogy meddig marad, nem lehet a társadalommal párbeszédet folytatni.

„Másrészt, bár a válságot kezelni kell, és ezért el kell fogadni a költségvetést, de hosszú távon nem lehet hatékony a kormány, ha nincs meg a közbizalom” – fogalmazott Tóth Károly. Harmadik érvként pedig azt hozta fel az országgyűlési képviselő, hogy egy ilyen döntéssel megkönnyebbülne a párt, és a munkára tudna koncentrálni. „Az MSZP ezt megérdemli” – véli Tóth Károly.

Tóth Károly hangsúlyozta: ki kell állni a válságkezelő kormány mögött, de tiszta, egyszerű válaszokat kell adni az embereket érintő kérdésekre, a párt nevében. Lényegében egyet ért ezzel Szanyi Tibor is. Szerinte a válságkezelő kormány összességében jól csinálja a dolgát. „Bár mint baloldali érzelmű ember, több empátiát igényelnék. Ez egyébként a párt feladata lenne” – mondta, hozzátéve, hogy a nyár feladata a jövőépítés lesz a párt számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik