Belföld

Tutira megfogják a romák gyilkosait

Biztosan megfogják a romák elleni támadások elkövetőit – mondta az FN megkeresésére a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője. A tettesek utáni hajszában már száz nyomozót vontak össze, de besegítenek a társszolgálatok is. A rendőrök sokat várnak a lakosságtól.

Nincs kétsége afelől, hogy meglesznek a romák elleni támadások elkövetői – mondta az FN-nek Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója. A 18 évet életellenes ügyek feltárásával foglalkozó dandártábornok szerint sokat segít a tettesek kézre kerítésében, hogy a hétfőn már százfősre duzzadt nyomozócsapat tagjai a legjobbak közül valók, „mindannyian életellenes-erőszakos bűncselekmények vonalán dolgoznak”.

Minden szálra figyelnek (Fotó: MTI)

Minden szálra figyelnek (Fotó: MTI)

A magyar kriminalisztika történetében egyedülálló támadássorozat kapcsán Petőfi elmondta, hogy az indítékokat keresve külön-külön is vizsgálják a sértettek kapcsolatait, mivel az áldozatok között nem volt kapcsolódás, „a rasszista indíték viszont a kezdetektől felmerült”.

Mint mondta, a tettesek nem kommunikálnak direkt módon a rendőrséggel, nem hagytak üzeneteket, ám az maga egy üzenet, hogy nem az elhagyatott tanyavilágból szedik az áldozataikat, hanem ügyelnek arra, hogy tettükre azonnal fény derüljön.

Jó lőképességgel

A falu szélén lévő, sok esetben mezőgazdasági területtel határolt tetthelyek elég nyomszegénynek bizonyultak, így a rendőrség egyelőre csak elég tág paraméterekkel képes behatárolni az elkövetői kört. A feltételezések szerint a tettesek 20 és 60 év közötti férfiak lehetnek, akik között az átlagnál jobb lőképességű elkövető is van.

A különböző helyszíneken eltérő személy- és fegyverállománnyal vonult fel a csoport, van ahol többen támadtak – különféle fegyverekkel – ám az utolsó, tiszalöki gyilkosságot akár egy személy is elkövethette. Bár a tettesek által használt kocsikról is keveset tudni, (általában fekete terepjárót valószínűsítenek a tanúk) a rendőrök úgy látják, célszerűen, praktikus okok alapján választanak autót a bűnözők.

Mivel a nyomozás eddigi kilenc hónapja alatt mindössze 44 lakossági bejelentés érkezett, így a nyomozók üdvözölték az országos rendőrfőkapitány által rekordösszegűre, ötvenmillióra emelt nyomravezetői díjat. Ez a pénz annak jár, aki olyan információval rendelkezik, amellyel az egész nyomozás felgöngyölíthető. Tízmillió forint jut annak, aki csak egy-egy gyilkosság felderítéséhez tesz hozzá, de az is kap egymilliót, aki azokról a bűncselekményekről tud érdemit mondani, ahol holttest nem volt, de beleilleszkedik a romák elleni támadások sorába.

Megéri a sok bejelentés

besegítenek

A Magyar Nemzet értesülése szerint a katonai elhárítás a jelenleg szolgáló vagy nyugdíjas katonák, határőrök nyilvántartását vizsgálja át, hogy gyanúsítható-e valaki a Molotov-koktélos és fegyveres támadásokhoz hasonló cselekményekkel.

A rendőrök szerint nem okoz gondot, hogy a magas nyomravezetői díjra olyanok is pályáznak, akik semmit sem tudnak a bűncselekményről, Petőfi szerint megéri átválogatni a megnövekedett információtömeget, ha a sok bejelentés között akad hasznos is. Ugyanakkor a lakossági bejelentéseken túl a rendőrség teljes állományától, az összes büntetés-végrehajtási intézet (börtön) falain belülről és a társszervezetektől is várnak információkat.

A dandártábornok hangsúlyozta, hogy a sorozatgyilkosságok esetében nem ritka, hogy hónapokig-évekig keresik az elkövetőket, ám a nyomozók munkáját jelentősen felgyorsíthatja egy-egy lakossági vagy egyéb bejelentés. Petőfi Attila azt is kiemelte, hogy az NNI elsődleges feladata a tettesek utáni hajsza, de hasonló fontosságú, hogy megelőzzék a hasonló támadásokat is.

—-Romák elleni támadások – Kronológia—-

2009. április 22. – Tiszalökön, saját háza udvarán lelőttek egy 54 éves férfit. Az áldozat a település szélén lakott.
2009. április 7. – Tatárszentgyörgyön felgyújtották a helyi cigány önkormányzat elnökhelyettesének házát, a tűzben senki nem sérült meg. A vizsgálat után a rendőrség nem zárta ki, hogy a tulajdonosnak érdekében állhatott a tűzeset, de fennállt a bosszú lehetősége, illetve a rasszista motívum is.
2009. március 6. – A Zala megyei Bocföldén hajnalban Molotov-koktélt dobtak egy romák lakta házra. A támadásban senki sem sérült meg.
2009. február 22. – Tatárszentgyörgyön éjjel – feltehetően Molotov-koktéltól – tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett. (Február 28-án újabb családi ház gyulladt ki a tatárszentgyörgyi cigánysoron, a ház üres volt, s a vizsgálatok szerint nem gyújtogatás okozta a tüzet.)
2008. december 15. – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.
2008. november 18. – Pécsett éjjel kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállítottak kórházba. (2009 februárjában elfogtak egy, a támadással gyanúsítható testvérpárt, akiknek indítéka nem a rasszizmus, hanem személyes ok volt.)
2008. november 3. – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette.
2008. szeptember 5. – A hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak. Személyi sérülés nem történt.
2008. augusztus 19. – Székesfehérváron késő este garázda fiatalok kövekkel dobálták meg egy többségében romák lakta lakóház ablakait, s életveszélyesen megsebesítettek egy 12 éves roma kislányt.
2008. augusztus 8. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.
2008. július 21. – A Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romáklakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.
2008. június 15. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén kocsmai szóváltást követően egy 40 éves helyi lakos késsel megölt egy 14 éves roma fiút, 16 éves társát pedig súlyosan megsebesítette.
2008. június 3. – A Fejér megyei Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki nem sérült meg, de egy szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett. A gyújtogatás gyanúja miatt három helybeli polgárőrt helyeztek előzetes letartóztatásba több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával.
2008. március 15. – A Veszprém megyei Tapolcán két 17 éves fiú egy szórakozóhely közelében minden előzetes szóváltás nélkül összevert és rugdalt egy roma férfit az utcán. A 32 éves áldozat életveszélyes állapotban, kómában került az ajkai kórházba.
2008. március 1. – A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroffon felgyújtották a kunmadarasi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjének házát, melynek falára gyalázkodó feliratokat is festettek.
2008. január 22. – A Baranya megyei Szigetváron két roma származású nőt bántalmazott a város főterén öt barcsi fiatalember. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik