Belföld

Takács János lehet az új jelölt

Az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója lehet a legújabb miniszterelnök-jelölt, de ezt a hírt még nem erősítették meg hivatalosan. A párton kívüli, román-magyar kettősállampolgár Takács elgondolkodna az ajánlaton. Ha vállalná, vélhetően a megoldásokra és a pozitív kommunikációra helyezné a hangsúlyt. Jászberény fideszes alpolgármester sikeres embernek tartja Takácsot.

Takács János, a Menedzserek Országos Szövetségének az elnöke sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az MTI azon információját, hogy ő lenne Gyurcsány Ferenc új miniszterelnök-jelöltje.

Az MTI úgy tudja, őt javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltnek az MSZP pénteki elnökségi ülésén.
Az Elektrolux Lehel Kft. vezérigazgatója – aki egyébként román-magyar kettős állampolgár – az MTI kérdésére annyit mondott: “ez egy nagyon nagy megtiszteltetés volna, és elgondolkodnék rajta.”

nem kizáró ok a kettős állampolgárság

Lövétei István alkotmányjogász szerint lehet kettős állampolgárságú Magyarország miniszterelnöke, az alkotmány ugyanis nem zárja ki azt, hogy a kormányfőnek a magyar állampolgárságán kívül legyen egy másik állampolgársága. Ha kettős állampolgár lenne a Magyar Köztársaság következő miniszterelnöke, az nemzetbiztonsági szempontból jelenthetne kiemelt kockázatot. A Nemzetbiztonsági Hivatalnak az ilyenkor szokásosnál nagyobb körültekintéssel kellene feltárnia a jelölt személyi kapcsolatrendszerét – mutatott rá. Az alkotmány azonban mindössze azt a feltételt támasztja a jövendő miniszterelnökkel szemben, hogy magyar állampolgár legyen. Más országokban – így például Bulgáriában is – előfordult már, hogy kettős állampolgárságú politikus került a miniszterelnöki bársonyszékbe.

Kicsoda Takács János?

Takács János 1997 óta a jászberényi Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója és az Electrolux Kelet-Európai Holding vezetője. 2006-tól elnöke a Magyar Európai Üzleti Tanácsnak. 2008 júniusa óta a Menedzserek Országos Szövetségének és 2004-től a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Kamara elnöke. 2000 óta alelnöki pozíciót tölt be a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségénél.

Az FN úgy tudja, hogy Takácsot kemény, és határozott menedzserként ismerik a cégnél, aki racionális érvekkel támasztja alá, és érvényesíti az álláspontját. A vállalatánál a bérfejlesztések általában az országos ajánlás alsó határán mozogtak (kivéve az idei évet, amikor nem történt béremelés). A válság miatt az Electrolux csoport a nyíregyházi hűtőszekrénygyárában várhatóan 110 dolgozó dolgozót bocsátanak el.

Takács János elgondolkodna (fotó: MTI)

Takács János elgondolkodna (fotó: MTI)

Takács János 1960-ban Nagyszebenen született, román-magyar kettős állampolgár. Nős, egy gyermek (26 éves lány) édesapja. Végzettségét tekintve okleveles közgazdász. Angolul, románul felsőfokon, míg németül és franciául alapfokon beszél. Egyetemi tanulmányait a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem közgazdaságtudományi karán végezte, majd másoddiplomát szerzett a budapesti Közgazdasági Továbbképző Intézet, “Gazdasági ellenőrző” szakán.

Hobbija a lovaglás, a kerékpározás, az úszás, a korcsolyázás, a hegymászás és a zenehallgatás (barokk rock, jazzrock, klasszikus zene. Kedvenc könyve Steven R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása, míg a kedvenc filme A Himalája.

sikeres ember

“Takács János sikeres ember, sokat köszönhet neki Jászberény. Díszpolgárrá is egyhangúan választottuk” – mondta az FN-nek Juhász Dániel, Jászberény fideszes alpolgármester. A jobboldali politikus szerint Takács mindig távol maradt a pártpolitikától és gyakran hangoztatta, hogy támogatja az adócsökkentést és a szakképzés átalakítását. Kérdésünkre, hogy elfogadná-e Takácsot miniszterelnöknek, Juhász úgy fogalmazott: “egy állami céget rábíznék, de Magyarország nem egy vállalat”.

Vízióra számíthatunk

“A Magyar-Európai Üzleti Tanács (MEÜT) egyetért a gazdasági miniszter által felvázolt elképzelésekkel” – hangoztatta korábban a gazdasági csúcson Takács János, a Magyar-Európai Üzleti Tanács elnöke.

Véleménye szerint a nagy és a kisvállalatok egymás nélkül nem lehetnek sikeresek, ezért mind a két szektort támogatni kell. Véleménye szerint fontos a pozitív belső és külső kommunikáció, amely nem a gondokra, hanem a megoldásra helyezi a hangsúlyt. Takács szerint nemcsak a kicsiket, de a mamutcégeket is segíteni kell, de emellett legalább olyan fontos, hogy legyen egy vízió, amihez egy pozitív, megoldás-orientált kommunikáció társul.

„Az év menedzsere 2005”

A Menedzserek Országos Szövetsége 2005-ben az év menedzsere díjat adományozta Takács Jánosnak. A zsűri indoklásában kihangsúlyozta, hogy a győztes vezetői képességeit több területen is sikeresen kamatoztatja. A világ egyik legnagyobb háztartási gépeket előállító cégénél sikerült azt elérnie, hogy újabb és újabb gyáraik települjenek Magyarországra. A beruházások révén az Electrolux a régió legnagyobb foglalkoztatójává és adófizetőjévé vált.

Az Electrolux szakszervezeti szövetsége elnökének ajánló sorai jól érzékeltetik Takács János vezetési módszereit: „Tárgyalásaink során keményen, határozottan, de szakszerűen és korrekt módon képviseli a vállalat és a tulajdonosok érdekeit, maximálisan figyelembe véve a szakszervezet, a dolgozók álláspontját”.

Takács János gondolkodásmódjáról saját szavaiból tudhatunk meg a legtöbbet: „Napjaink gazdaságára a kemény, olykor-olykor a durva piaci verseny a jellemző, valamint a mindennapi küzdelem a talpon maradásért. Rohanunk a befektetők, a vevők után, küzdünk a hatóságokkal, a bürokráciával. Ebben a felgyorsult világban sem szabad azonban megfeledkeznünk környezetünkről, azokról, akik, illetve amelyek hosszú távon a legfontosabbak: embertársainkról, településeinkről, lakókörnyezetünkről, gyermekeinkről és az elesettekről, a segítségre szorulókról”.

Orbán szerint mekkmester jön

A válságkezelő mekkmester szerepére keresnek a szocialisták színészt, de komoly, felelős ember ebben a komédiában nem vesz részt – jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke azt mondta, a miniszterelnök ugyan beismerte, hogy megbukott, de más nem történt, minden a régi szocialista úton megy tovább, “csak egy másik színészt keresnek a válságkezelő mekkmester szerepébe”.

Szerinte ugyanakkor komoly, felelős ember ebben a komédiában nem vesz részt, ilyen “paprikajancsi” szerepet nem vállal.
Orbán Viktor szerint éppen ezért a miniszterelnök-jelöltektől érkezett nemek bizakodásra adnak okot. Mint mondta, lenne vitájuk Surányi Györggyel, de mégiscsak egy komoly ember, akire országnak a jövőben a szüksége van, és jó döntést hozott, hogy nem vállalta a miniszterelnök-jelöltséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik