Belföld

Őrizetbe vették a VII. kerületi polgármestert

A polgármestert gyanúsítottként hallgatják ki az erzsébetvárosi ingatlanügyekkel kapcsolatban. Hunvald György - akit már hétfőn is kerestek, de nem találtak - a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen panasszal élt.

A Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vette kedden Hunvald Györgyöt, a VII. kerület szocialista polgármesterét az erzsébetvárosi ingatlanügyekkel kapcsolatban.

A gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen a polgármester panasszal élt. A főügyészség hétfőn már kereste Hunvald Györgyöt, hogy gyanúsítottként hallgassák ki, de nem találták. Miután a polgármester értesült arról, hogy keresik, jelentkezett a hatóságnál. Hunvald Györggyel szemben megfogalmazott gyanú kapcsolódik ahhoz, amit Gál Györggyel, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnökével szemben fogalmaztak meg. A polgármestert 7 rendbeli csalással és 2 rendbeli csalás kísérletével gyanúsítják – tudósít az MTI.

Lapunk értesülése szerint az önkormányzatnál szerdán lett volna rendkívüli testületi ülés, amelyen az MDF-es képviselők javaslata nyomán indítványozták volna a kerületi testület feloszlatását.

Gergely József (MSZP), a VII. kerület gazdasági ügyekkel megbízott alpolgármestere helyettesítheti az Erzsébetváros őrizetbe vett polgármesterét

MSZP: függessze fel párttagságát!

Az MSZP fővárosi elnöksége azt kéri Hunvald Györgytől, az őrizetbe vett VII. kerületi polgármestertől, hogy mondjon le fővárosi közgyűlési tagságáról, és amíg tisztázódik ügye, függessze fel párttagságát – közölte az elnökség nevében Burány Sándor.

Az MSZP budapesti elnöksége megdöbbenéssel értesült a polgármester őrizetbe vételéről, és bízik abban, hogy a kerületvezető az eljárás során tisztázza magát a gyanú alól – közölte az MSZP fővárosi vezetője.

Ingatlanpanama

A főügyészség 2008. október 28-a óta összesen kilenc személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hat – a gyanú szerint strómanként közreműködő személyek, valamint az ügyben érintett vállalkozó – szabadlábon védekezik. Az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, Gál György, valamint az ügyben szereplő értékbecslő jelenleg is előzetes letartóztatásban van. Nagy György vállalkozó, a VII. kerületi lakásépítő kft. kisebbségi tulajdonosa egy ideig előzetes letartóztatásban volt, de ezt a főügyészség december elején megszüntette.

A főügyészség korábbi összefoglalója szerint kilenc önkormányzati épület értékesítése történhetett szabálytalanul a VII. kerületben. A nyomozás adatai alapján a gyanúsítottak összesen mintegy 970 millió forint kárt okoztak a kerületi önkormányzatnak, valamint további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.

Az ügyben először letartóztatott Gál György, a kerületi SZDSZ-frakció vezetője és a gazdasági bizottság elnöke értékbecslővel leértékeltetett, majd ismerős cégeknek áron alul továbbpasszolt értékes VII. kerületi ingatlanokat – az ügyészség gyanúja szerint. A cégek ezek után az épületeket már valós áron, általában külföldi vásárlóknak értékesítették; a vételárból a vád szerint Gál is részesedett. Az ügyészség úgy véli, Gál György 700 milliós kárt okozott az önkormányzatnak, ő maga pedig 195 milliót vágott zsebre.

Hunvald megdöbbent

Hunvald György polgármester Gál letartóztatása után megdöbbenésének adott hangot a távirati irodának és azt nyilatkozta: “Az Önkormányzat és a Képviselő-testület kifejezett érdeke, hogy ez a vizsgálat a lehető legrövidebb időn belül minden részletet feltárva lezáruljon. Reméljük, Gál urat ez a folyamat tisztázza a gyanú alól. Egy ilyen ügy minden szorgalmasan és keményen dolgozó választott képviselő munkáját beárnyékolhatja”.

November végi kihallgatás után a polgármester elképesztőnek nevezte, hogy a nyomozók hivatalos értékbecslések nélkül állítják: több százmilliós kár érte az önkormányzatot. „A Király utcai ügyletek valójában nem is létező szerződésekről szólnak, hiszen idén januárban öt lakóházra kötött adásvételi szerződés érvénytelenségét mondta ki a VII. kerületi képviselő-testület. A Király utca 15., 21., 25., 27., 29., szám alatti házak jelenleg is önkormányzati tulajdonban vannak. Bizonyítani tudom, hogy ezeket nem adtuk el áron alul, így károkozás gyanúja sem áll fenn” – nyilatkozta Hunvald György a Magyar Nemzet december elsejei számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik