Belföld

Farkas Péter is megszökött

Elfogatóparancsot bocsátott ki a bíróság hétfőn Farkas Péter olimpiai bajnok és testvére, Károly ellen, akik az ellenük kábítószerrel visszaélés miatt indított perben megszöktek az ítélethirdetés alatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságról (PKKB). Farkas Péter öt év fegyházat kapott nem jogerősen bűnsegédként elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt első fokon. Testvérét, Károlyt hét év fegyházra ítélték.

A többórás ítélethirdetést Farkas Péter és testvére, Károly nem várta meg, így a bíróság csak távollétükben rendelhette el előzetes letartóztatásukat. Barcelona olimpiai birkózóbajnoka összesen hat évet ülhet, ha jogerőre emelkedik ez az ítélet, mert egy korábbi büntetőügyben jogerősen kiszabott egyéves felfüggesztett szabadságvesztésének végrehajtását is elrendelte a PKKB.

Kikéredzkedtek

Az ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem jött vissza a tárgyalóba, ezért a bíróság elfogatóparancsot bocsátott ki ellene. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután azonban már Farkas Péter sem jött vissza. Mindeközben a tárgyaló előtt rendőrök ültek, ám az ítélet elhangzásáig ők nem tehettek semmit, hiszen a Farkas testvérek szabadlábon védekeztek.

Galéria (Fotó: MTI)

Galéria (Fotó: MTI)

A bíróság Farkas Péter ellen is elfogatóparancsot bocsátott ki.
Az elsőfokú ítélet indoklása szerint Farkas Károly és Németh Pál elsőrendű vádlott egy XVII. kerületi ingatlanon termesztette a marihuánát 2001 októberétől három éven át, így ők tettesként követték el a kábítószerrel való visszaélést, míg Farkas Péter az ehhez szükséges feltételeket biztosította és lelepleződésük után bizonyítékokat kísérelt meg eltüntetni, így ő bűnsegédként felel a cselekményért.

Profi módszerek

Farkas Károlyt és Németh Pált 2004 októberében azon a XVII. kerületi ingatlanon fogták el, ahol egy pincében több száz négyzetméteren folyt marihuána termesztése, szárítása, speciális táptalajon, szellőztető és öntözőberendezések segítségével. A helyszínen jelentős mennyiségű marihuánát foglaltak le a rendőrök, Farkas Pétert pedig nem sokkal később kerítették kézre.

A vádlottak az eljárás során többféle védekezést terjesztettek elő, így például hogy kábítószerfüggők, ami enyhébb büntetés kiszabását teszi lehetővé, illetve hogy más, időközben elhunyt ember bérelte a pincét és minisztériumi engedéllyel végezte a marihuána-termesztést. Ám a bíróság ezeket a vádlotti vallomásokat nem fogadta el, és a kábítószer-függéssel kapcsolatban Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház addiktológusa által beterjesztett orvosi dokumentumok hitelt érdemlőségét is “erősen kétségesnek” minősítette.

Az ítélethirdetést követően a vád és a védelem is fellebbezett, így Farkas Péter és társainak kábítószerügye a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd másodfokon. Ez az ügy egyszer már eljutott másodfokra, ám akkor a Fővárosi Bíróság megsemmisítette az elsőfokú ítéletet és az eljárás megismétléséét rendelte el.

Hősből rossz fiú

Farkas Péter 1968. augusztus 14-én született; 1978-tól a Vasas, 1983-tól a Ganz-Mávag, 1988-tól a Budapesti Spartacus, majd 1989-től az Újpest sportolója volt.

Az egyszeres Európa-bajnok (1991) és kétszeres világbajnok (1990, 1991) 82 kilós kötöttfogású birkózó 1992-ben jutott fel a csúcsra, miután a barcelonai ötkarikás játékokon aranyérmet akasztottak a nyakába. 1996-ban vonult vissza.

A 40 éves Farkas Péternek korábban már több büntetőügye is volt. Egy alkalommal hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés miatt pénzbüntetés mellett felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Nos, ezt is le kell ülnie…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik