Belföld

Lemondott a “fellógatós” fideszes

A Fidesz etikai vizsgálatot indít, Szili Katalin házelnök pedig rendkívüli házbizottsági ülést hívott össze, miután hétfőn az adatgyűjtési ügyről szóló államtitkári válasz után a fideszes Arnóth Sándor azt kiabálta be: „Lógni fogtok". Arnóth Sándor lemondott mandátumáról.

Lemondott parlamenti mandátumáról Arnóth Sándor, miután azt kiabálta a parlamentben: „Lógni fogtok!”

A parlament hétfői ülésén először Gulyás József (SZDSZ) szólalt fel napirend előtt az adatgyűjtési ügyben, a Fideszt és a szocialistákat is támadva.

Arnóth júniusban tette le esküjét (Fotó: MTI)

Arnóth júniusban tette le esküjét (Fotó: MTI)

Iváncsik Imre polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár válaszát követően a fideszes képviselő azt kiabálta be: „Lógni fogtok”. Szili Katalin bocsánatkérésre szólította fel a képviselőt, de nem adott neki szót.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: etikai vizsgálatot indítanak a képviselő ellen, ugyanakkor értékelik, hogy Arnóth Sándor, bár nem kapott szót, felállt és azt mondta, kijelentéséért megköveti az Országgyűlést.

Átlépte a határt

Szili Katalin szerint példátlan, ami történt, vagyis hogy egy parlamenti képviselő fenyegetést fogalmazott meg a hétfői plenáris ülésen. Az Országgyűlés elnöke erről a házbizottság rendkívüli ülése után beszélt.

Szili Katalin közölte: „a parlament a mai napon átlépett egy küszöböt, amit nem lett volna szabad átlépnie, hiszen nem ragadtathatja senki magát olyan véleményalkotásra, amelyben másokat fenyeget”.

Személyes véleményként annyit mondott: a történtek megítélésénél mindenkinek a saját lelkiismeretét kell megvizsgálnia, de „az a minimum, hogy a képviselő bocsánatot kérjen.”

Elküldenék

Tájékoztatása szerint a házbizottság ülésén három frakció – az MSZP, az SZDSZ és az MDF – azon az állásponton volt, hogy Arnóth Sándornak (Fidesz) távozni kell a parlamentből.
Répássy Róbert (Fidesz) ezzel összefüggésben azt mondta: a Fidesz etikai bizottsága a lehető leghamarabb összeül. Mint mondta, a képviselő vállalta, amit mondott, és megkövette a Házat.

Gusztos Péter (SZDSZ) szerint a történtek után Arnóth Sándornak távoznia kell a parlamentből.

Tanár és múzeumigazgató

Arnóth Sándor 1960. február 22-én Püspökladányban született. Nős, felesége biológia-technika szakos általános iskolai tanár. Három gyermekük született. 1983-tól 1989-ig Püspökladányban általános iskolai tanár volt. 1989-től a Karacs Ferenc Múzeum vezetője, mely munkáját országgyűlési képviselősége mellett is ellátja. 1990-től a Püspökladány Kulturájáért Alapítvány titkára, 1994-től a Kossuth Olvasókör és a Pulszky Társaság elnöke.

1994-ben belépett a Fideszbe. 1998 óta országgyűlési képviselő (Hajdú-Bihar 6. vk., Püspökladány). Az 1998-as önkormányzati választáson Fidesz-FKGP-KDNP-MDF közös jelöltként indult, a polgármesteri címért folytatott választási küzdelemben a második helyen végzett. 2002. októberben ismételten elindult szülővárosa polgármesteri tisztségéért, de nem tudott nyerni. Jelenleg a Fidesz Hajdú-Bihar Megyei Választmánya alelnöke, a 2003-2004-es néppárti átalakulás során megbízták a püspökladányi választókerület elnöki feladatainak ellátásával.

A 2002-es országgyűlési választásokon megvédte egyéni mandátumát a püspökladányi választókerületben. 2008. június 2-án került be a parlamentbe Pálinkás József megüresedett helyére, és tagja lett az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságnak.

—-Almássy kizárva—-

Szili Katalin házelnök a parlamenti ülés kezdetén bejelentette, hogy az MDF-frakció kizárta soraiból Almássy Kornélt, aki így függetlenként folytatja munkáját.

A múlt heti frakcióülésen, majd a hétfői testületi ülésen is kizárt politikus már nem ült az MDF frakciójának fenntartott padsorokban, amikor a házelnök kizárásáról tájékoztatta a képviselőket; Almássy Kornél helyére valaki egy narancsot tett.

És visszahívva

A házelnök közölte: Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője arról tájékoztatta, hogy a képviselőcsoport visszahívta Almássy Kornélt a sport- és turisztikai bizottságból, valamint a kutatási és innovációs eseti bizottságból és a fogyasztóvédelmi eseti bizottságból is.

Szili Katalin elmondta azt is: a házszabály szerint a kizárt képviselő összes bizottsági megbízatása megszűnt, így az oktatási bizottságban sem dolgozik tovább.

MDF a határon

A házelnök ugyanakkor jelezte: a házszabály szerint a képviselőknek lehetővé kell tenni, hogy egy állandó bizottságban részt vegyenek, Almássy Kornél esetében erről a házbizottság következő, csütörtöki ülésén döntenek majd. Az MDF-frakció létszáma Almássy Kornél kizárásával 10 főre csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik