Belföld

Megkezdődött az SZDSZ elnökválasztása

Megkezdődött az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése szombaton Budaörsön, ahol megválasztják a pártelnököt, az ügyvivő testület tizenkettő, és az országos tanács húsz tagját; 10 óráig 547 küldöttet regisztráltak a lehetséges 748-ból.

Az elnöki posztért ketten szállnak versenybe: Kóka János, a párt tavaly megválasztott elnöke és ismételt kihívója, Fodor Gábor, a szabad demokraták ügyvivője.

Kóka János korábban azt mondta, a küldöttgyűlés résztvevőinek az önálló, független SZDSZ és a koalícióba való visszakérezkedés között kell választaniuk. A regnáló pártelnök szerint most lehetőségük van “a határozott, tartalmi politizálásra és a függetlenség megőrzésére”.

Fodor Gábor viszont kudarcnak nevezte az elmúlt időszakot és azt ígérte, hogy megválasztása esetén a változást állítja a középpontba. Az elnökaspiráns kizárta annak lehetőségét, hogy a liberálisok visszatérjenek a jelenlegi kormányba, de azt a lehetőséget nem vetette el, hogy új politikai alapokon újra együttműködjenek a parlamenti többség megteremtésért.

A 12 ügyvivői posztra 27 pályáznak, az országos tanács 20, közvetlenül választott tagjára 73 jelölt van.
A rendkívüli küldöttgyűlést azután hívták össze, hogy februárban kiderült: szabálytalanságok történtek a párt tavalyi tisztújításán.

Az SZDSZ idén már tartott egy rendkívüli küldöttgyűlést: a párt április 27-én a kormánykoalícióból való kilépés mellett döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik