Belföld

Kirúgták Horváth Ágnest

Gyurcsány Ferenc hétfőn reggel fogadta az egészségügyi minisztert: a 6-7 perces találkozó után a kormányfő április 30-ával felmentette a posztjáról Horváth Ágnest. Gyurcsány lépése után az SZDSZ-frakció úgy dönöttek, azt kéri a párt ügyvivő testületétől, hogy hívják vissza a liberális minisztereket és államtitkárokat. Gyurcsány szerint elképzelhető a koalíciós szerződés felülvizsgálata.

„Horváth Ágnest április 30-ával felmenti egészségügyi miniszteri
posztjáról a miniszterelnök” – jelentette be Daróczi Dávid
kormányszóvivő azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc és az egészségügyi
miniszter négyszemközti egyeztetést folytatott reggel fél nyolc körül a
kormányfő parlamenti dolgozószobájában.

Az SZDSZ-frakció arra kéri az ügyvivői testületet, hogy hétfő esti ülésén döntsön a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok visszahívásáról április 30-i hatállyal – jelentette be Kóka János pártelnök a hétfői frakcióülés után.

Kirúgták Horváth Ágnest - KÉPGALÉRIA

Kirúgták Horváth Ágnest – KÉPGALÉRIA

Az SZDSZ számára elfogadhatatlan Gyurcsány Ferenc döntése, amellyel egyoldalúan, koalíciós egyeztetés nélkül meneszti a kormányprogramot végrehajtó Horváth Ágnes egészségügyi minisztert – közölte a liberális párt.

„Az egészségügy átalakítását folytatni kell, a cél az, hogy az emberek jobb szolgáltatást kapjanak, növekedjen a biztonság” – hangoztatta Daróczi Dávid, és felhívta a figyelmet, hogy a reformoknak nyugalommal és párbeszéddel kell párosulniuk.

Gyurcsány Ferenc a szocialista frakció előtt tartott hétfő délelőtti beszédében megerősítette, hogy az eddig kitűzött célokhoz új megoldást kell keresnie a koalíciós pártoknak. A miniszterelnök nem tartja kizártnak a kormány programjának felülvizsgálatát és a koalíciós szerződés módosítását sem.

Nem egyeztettek

A miniszterelnök azt kéri a kormánypártoktól, hogy április 30-áig állapodjanak meg az egészségügy átalakításának további tennivalóiról, és a menetrendről is. Horváth Ágnes utódjáról a kormánypártok egyeztetnek majd. Az MTI úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc vasárnap sem személyesen, sem telefonon nem tárgyalt Kóka Jánossal, és a kormánypártok koalíciós egyeztetést sem tartottak.

Horváth Ágnes a megbeszélést követően úgy távozott a miniszterelnöki dolgozószobából, hogy a közeli folyosón felsorakozó újságírókkal nem kellett találkoznia. Az MTI információi szerint az SZDSZ vezető politikusaival a kormányfő már szerdán közölte a szándékát, de akkor arról nem beszéltek, hogy az egészségügyi miniszter távozását szombaton már be is jelenti.

Mesterházy: változatlan a reform

A kormányfő nem akarja megfosztani az SZDSZ-t a tárcától, mindössze arról van szó, hogy közösen kell megtalálni az új egészségügyi minisztert – nyilatkozta a TV2 Mokka című műsorának Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Eddig a liberálisok maguk nevezték meg az általuk vezetett tárcák vezetőjét. Mesterházy szerint a változtatás igénye nem Horváth Ágnes személyének szól, hanem a megváltozott körülményeknek: az egészségügyi reform tartalmi céljai nem változtak – mondta Mesterházy.

Gyurcsány: új megoldásokhoz új miniszter

Gyurcsány Ferenc szombaton az MSZP országos pártértekezletén azt mondta, hogy az egészségügyi reformpolitika mögött elfogyott a támogatás, új megoldásokra és nyugalomra van szükség. Ezt egy új miniszter hitelesítheti, ezért azt javasolta, hogy a koalíciós partnerrel közösen jelöljenek másik tárcavezetőt Horváth Ágnes helyére. A miniszterelnök „egyoldalúan, egyeztetés nélkül” jelentette be, hogy nem kíván az egészségügyi miniszterrel együtt dolgozni, ami az SZDSZ számára nem fogadható el – reagált közleményben a liberális párt.

Az SZDSZ hétfői frakcióülésén kiálltak Horváth mellett (Fotó: MTI)

Az SZDSZ hétfői frakcióülése: kiálltak Horváth mellett
(Fotó: MTI)

Még csütörtök reggel frakcióülést tart az SZDSZ. Az MSZP képviselőcsoportja is megvitatja a kialakult helyzetet, és sajtóhírek szerint dönthetnek arról is, mi legyen a pénztártörvénnyel. Este az SZDSZ ügyvivői testülete és frakciója együttes ülést tart.

A Népszabadság szerint az SZDSZ-ben olyannyira demokrácia- és koalíciósellenesnek tartják Horváth Ágnes menesztését, hogy ezek után nehezen tudják elképzelni az együttműködést Gyurcsány Ferenccel. Az pártban azért is verte ki a biztosítékot a miniszter menesztésének felvetése, mert a kormányfő nemrég azt közölte, hogy nem lesz minisztercsere.

A KDNP szerint rossz a sorrend

A kereszténydemokraták egyetértenek a miniszterelnök döntésével, hogy menesztette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, ennek azonban már régóta meg kellett volna történnie. A sorrend azonban nem jó, „Gyurcsány Ferencnek kellene mennie elöl és mutatnia az utat Horváth Ágnes számára” – közölte Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője. A Fidesz várhatóan a hétfőn egy órakor kezdődő parlamenti ülésen reagál majd a történtekre.

Dávid Ibolya: sosem látott válság

Soha nem látott kormányzati válság alakult ki, amilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa – mondta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint valójában megszűnt az érdemi kormányzás, a két kormánypártot csak belügyeik és belső konfliktusaik érdeklik, nem figyelnek az ország problémáira.

Mint kiemelte, a kialakult helyzetért a felelősség Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt terheli. Ezért javasolta az MDF a múlt héten, hogy a miniszterelnök fontolja meg a távozását – tette hozzá. Véleménye szerint a miniszterelnök távozása mellett ma már sokkal több érv szól, mint a maradása mellett. Gyurcsány Ferenc távozása megoldotta volna a kormánytagok távozását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik