Belföld

Vasutassztrájk: mentesítő buszok indulnak

Több Volán-társaság is elfogadja a vasutassztrájk ideje alatt a vonatbérleteket. Az OrangeWays pedig hat luxusbuszt küld kedden délelőtt a Nyugati és a Keleti pályaudvarra, hogy elszállítsa a sztrájk miatt vonatra hiába várókat. A Hajdú Volán átmenetileg buszokat közlekedtet Debrecen és Budapest között.

Az OrangeWays közleménye szerint, ha szükséges, a buszok akár a sztrájk befejezéséig segítik a vonat nélkül maradt utasokat. A közlekedési társaság buszain is elfogadják az érvényes vasúti bérleteket a MÁV-val kötött megállapodás alapján.

Érvényes vonatbérletek

A Volán társaságok közül a Volánbusz Zrt., a Jászkun Volán Zrt., a Bakony, a Somló, a Tisza, és a Balaton Volán elfogadja az érvényes vonatbérleteket. Az Agria, a Mátra, a Vértes és a Hajdú Volán meghatározott viszonylatok között fogadja el azokat, amelyekről a MÁV START honlapján tájékozódhatnak az utasok. Hajdú-Bihar megye területén a vasúti nyomvonallal közel azonos útvonalon járó autóbuszokon elfogadják a MÁV dolgozói és tanulói bérleteket és a szabadjegyeket.

A Zala, a Körös, a Vasi, a Borsod és a Kunság Volán még nem állapodott meg a vasúttársaság a helyi volánnal, tehát a vasúti bérletek egyelőre nem érvényesek a buszokon.

Megoldódott a Debrecen-Budapest

Bár Debrecen és Budapest között nincs rendszeres autóbusz-forgalom, jelenleg közlekedtetnek buszokat a megyeszékhely és a főváros között – közölte Balogh Gyula, a Hajdú Volán forgalmi és marketing igazgatója.

Reggel 7.00 órakor két autóbusz indult Budapestre és újabbak indítását is tervezik 10.00, illetve 12.00 órakor. Budapestről a Stadion megállóból 12.00, 15.00 és 17.00 órakor indulnak vissza a buszok a cívis városba. Biharkeresztes és Betrettyóújfalu, Nádudvar és Hajdúszoboszló, illetve és Hajdúböszörmény között rásegítő járatokat kellett üzembe állítani.

Mentesítő járatok

Zala megyében a vasutassztrájk ellenére alig emelkedett az utasok száma a Zala Volán járatain, csupán egyetlen pótlójáratot kellett indítaniuk. A Körös Volán Zrt. növelte a járatok számát, például a fővárosba hajnalban nem egy, hanem két busz is elindult.

A Vasi Volán Zrt. csak néhány mentesítő járatot közlekedtet saját hatáskörben a vasutasok sztrájkja miatt, a MÁV és a GYSEV megrendelését viszont teljesítik, ha vonatpótló autóbuszt kérnek. Külön autóbuszt csak Budapestre indítanak saját menetrendszerinti járatuk mellett, ezen kívül Sárvár, Ikervár és Celldömölk térségében közlekedtetnek egy-egy mentesítő járatot. A GYSEV megrendelésére Szombathely és Acsád, valamint Szombathely és Ják között közlekedik vonat pótló autóbusz a menetrendhez igazodva, illetve a MÁV megrendelésére Vépre indítottak Szombathelyről mentesítő járatot.

A Vasi Volán járataikon jelenleg a szokottnál nagyobb az utasforgalom, de egyelőre még el tudják látni a feladatot.

A vasutassztrájk miatt nem nőtt számottevően az utasforgalom az Alba Volán járatain, csak Budapestre kellett két mentesítő járatot indítania kedden reggel Székesfehérvárról a vállalatnak.

Rásegítő járatokkal segíti a közlekedést a Borsod Volán is. A miskolci Búza téri buszpályaudvarról két rásegítő járat indult kedden kora reggel Budapestre, és szintén indítottak plusz buszjáratot Sátoraljaújhelyről, illetve Encsről a borsodi megyeszékhelyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik