Belföld

Ma is rejtőzködnek a szivárogtatók

Ma sem lehet biztosan tudni, ki és miért szivárogtatta ki Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön elhangzott beszédét. Annyi biztos, hogy mindkét politikai oldalon van, akinek érdekében állhatott ez. Egyedül a miniszterelnöknek nem jött jól, hogy kikerültek a szavai.

Csaknem egy időben fékeztek a motoros futárok tavaly szeptember 17-én a Magyar Rádió szerkesztőségénél, valamint az origo és az index főszerkesztőinek lakásainál, hogy jelöletlen borítékokban egy-egy CD-t kézbesítsenek. A lemezeken a miniszterelnök 2006. május 26-án Balatonőszödön elhangzott beszéde volt, melynek nyilvánosságra hozatala indította el az őszi zavargásokat.

Nem árt azonban megjegyezni, hogy öt nappal korábban ismeretlenek ugyancsak egy CD-t juttattak el a Budapest Rádió szerkesztőségébe, amelyen egy, magát a “Demokrácia Harcosai” nevű, általa országosnak minősített szervezet tagjának nevező férfi azt mondja, ha a kormány 2006. szeptember 20-ig nem mond le, “szembe kell néznie a nép haragjával, ezzel olyan láncreakciót indít el, amely felett már nem gyakorolhat hatalmat.” Hozzáteszi: készen állnak arra, hogy Párizshoz hasonlóan lángba borítsák Budapest utcáit.


Erőszakhullámot indítanak

A férfi szerint a Gyurcsány-kormány a választási ígéretekkel ellentétes döntéseket hozott, és a diktatúra irányába kormányozza az országot. “Készek vagyunk soha nem látott erőszakhullámot indítani a jelenlegi hatalom ellen, hogy megvédjük a magyarok demokráciához való jogát” – közölte az ismeretlen, aki elmondta azt is, hogy szervezete csatlakozik a szeptember végére tervezett tiltakozó demonstrációkhoz.

Azóta sem bizonyosodott be, hogy a „Demokrácia Harcosainak” köze lenne a zavargásokhoz, ahogy arról sem tudunk mindent, hogyan kerülhetett a sajtóhoz Gyurcsány Ferenc beszéde, amely a kormányőrség által védett kormányüdülőben, a nyilvánosság kizárásával hangzott el.

Belső ember szivárogtatott

Bár a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálódott az ügyben, a vizsgálatot a miniszterelnök határozott kérésére nem folytatták tovább – írta Rajnai Attila újságíró az Élet és Irodalomban megjelent, a szivárogtatással foglalkozó cikkében.

A titkosszolgálat odáig jutott, hogy kizárták a külső lehallgatás lehetőségét. A vizsgálat szerint sem mikrofonpuskával, sem lézeres lehallgatókészülékkel nem tudtak a nyilvánosságra kerülthöz hasonló hangminőségű felvételt produkálni. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ülés eredeti – a hangosító pulton keresztül készült – hangfelvétele és a nyilvánosságra került beszéd azonos rendszeren készült.


Ma is rejtőzködnek a szivárogtatók 1

Balatonõszödön belsõ ember szivárogtatott? (Fotó: MTI)


Rajnai a szivárogtatók kilétét vizsgálva, háttérbeszélgetések eredményeként négy szocialista politikust nevez meg: Szekeres Imrét, Szili Katalint, Puch Lászlót és Kiss Pétert, s mindegyiküknél hozzáteszi: nemcsak a megnevezettek, hanem a támogatói köreikhez tartozók is a miniszterelnök megbuktatásában érdekeltek között lehetnek.

—-Van mit titkolni—-

A titok ismerői között a cikk szerint vélhetően ott van az MSZP két rendszeresített technikusa, N. György és É. György, akik a rendezvényt hangosították, Butor Klára, az őszödi rendezvény szervezője, valamint a hangosítást végző cég, az Omega Trading Kft. tulajdonos ügyvezetője, Frenreisz Károly.

“Valószínű, a két omegás hangtechnikuson kívül Frenreisz Károly és Butor Klára is tud valamit az őszödi beszéd hangfelvételének keletkezésével és sorsával kapcsolatban, mert viselkedésük és reakcióik azt sejtetik: van mit titkolniuk” – írta Rajnai.

Az ÉS szerint a kikerült felvétel útját a médiában egyengethette Krecz Tibor is, aki a közelmúltban a Széles Gábor alapította médiabirodalom kommunikációs tanácsadója volt, korábban a Tocsik-ügy kirobbantásával vált ismertté.


Ma is rejtőzködnek a szivárogtatók 2

Sokaknak érdekében állt (Fotó: MTI)


Krecz a felvetésre reagálva elismerte, hogy tudott a felvétel létéről, de “annak kiszivárogtatásában és szervezett kiosztásában nem vett részt”. Az ÉS-nek annyit tett hozzá, hogy ilyen bizalmi feladatot a szakmai előélete miatt egyik párt sem merne rábízni.







Ajánlott videó

Olvasói sztorik