Belföld

A Fidesz szerint a rendőrségi vizsgálat őket igazolja

A Papp-bizottság jelentése igazolja a Fidesz korábbi állításait, miszerint a rendőrség október 23-án szakszerűtlen intézkedéseket hozott az alkotmányos jogaikat gyakorolni kívánó békés megemlékezők kárára, és rátolta a randalírozókat a Fidesz-gyűlésére - mondta Demeter Ervin, az ellenzéki párt szakpolitikusa szombati sajtótájékoztatóján.

“A Papp-jelentés igazolja a Fidesz korábbi állításait, ami szerint a rendőrség szakszerűtlen intézkedést hozott az alkotmányos jogaikkal élni kívánó békés megemlékezők kárára” – jelentette ki Demeter Ervin.

Hozzátette: a jelentés azt is megállapítja, hogy a rendőrség rátolta a randalírozókat a Fidesz Astoriánál tartott gyűlésére, ahol nem tudták garantálni a gyülekezési jog zavartalan biztosítását.

A politikus hangsúlyozta: fontosnak és hasznosnak tartják a jelentést, amitől azt remélik, hogy elhárítja az akadályokat az áldozatok jogi, anyagi és a lelki kárpótlása elől. Szerinte a jelentés egyértelműen megállapítja a vezetői felelősöket, a beosztottak felelősségét viszont a rendőrségi vezetők dolga tisztázni.

Demeter Ervin a miniszterelnök felelősségéről szólva kiemelte: a Gyurcsány Ferenc tavaly október 22-én találkozott a rendőri vezetőkkel, így csak a miniszterelnöki elvárásoknak való megfelelés lehet a magyarázat a szakszerűtlenségekre. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy Gyurcsány Ferenc nyilvánosan megdicsérte a rendőrséget október 23-a után.

A fideszes politikus úgy vélte: szintén a miniszterelnök felelőssége és hibás döntése volt, hogy hivatalában tartotta Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, akivel kapcsolatban a jelentés azt a súlyos állítást fogalmazza meg, hogy a BRFK vezetője az október 24-én tartott sajtótájékoztatóján hiteltelenné tette a rendőrség tevékenységét.

Demeter Ervin kitért arra is, hogy a jelentés szerint a főkapitányi intézkedés kiadása nem történt meg, így a helyszíni parancsnokok sem tudtak biztosítási tervet készíteni, valamint a BRFK által készített biztosítási terv nem felelt meg szakmai követelményeknek, az eseménynaplóban pedig nem nyomon követhetőek a rendőrség intézkedései.

Kiemelte: a jelentés megállapítja azt is, hogy a gumilövedékek és a könnygázgránátok használata nem állt arányban a feladatellátás mértékével és veszélyességével.

Levonják a tanulságokat

Daróczi Dávid kormányszóvivő Demeter Ervin szavaira reagálva hangsúlyozta: a rendőrség dolga, hogy a bűnözőkkel szemben kemény legyen, ugyanakkor szolgálatkész a jogkövető polgárokkal. Ezt határozta meg célként a miniszterelnök a rendőrség új vezetőinek.

“Gyurcsány Ferenc olyan rendőrséget akar, amely a bűnnel csak bűnüldözés közben találkozik, a szabadság és a rend biztosítása érdekében dolgozik” – hangoztatta.

Hozzátette: a rendőrség új vezetőinek az a dolguk, hogy az elmúlt időszak minden tanulságát feldolgozva hajtsák végre a rendőrségi reformot, és újítsák meg a rendőrséget.

“A Papp-jelentés ennek a munkának egy mérföldköve. Helytelen, ha valaki ebből is pártpolitikai vitát akar csinálni, és rendőrellenes hangulatot akar szítani az országban” – szögezte le a kormányszóvivő.

A Papp Károly rendőr dandártábornok vezette vizsgálóbizottság, amelynek jelentését pénteken tették közzé a rendőrség honlapján, alapvetően törvényesnek, de több elemében szakszerűtlennek ítélte a tavaly október 22-24-i rendőrségi fellépést a fővárosban.

A jelentés szerint a BRFK nem járt el kellő körültekintéssel

A Fidesz Astoriánál tartott nagygyűlésével kapcsolatban a jelentés azt emeli ki, hogy annak előkészítésében, tervezésében és a biztosítás végrehajtásában a BRFK nem járt el kellő körültekintéssel és gondossággal. Ugyancsak ezzel összefüggésben azt írja a jelentés, hogy október 23-án a délutáni órákban az Alkotmány utcában végrehajtott tömegoszlatással egy időben nem történt intézkedés a rendzavaró csoportok elszigetelésére a Deák tér – Andrássy út – József Attila utca kereszteződésében.

A rendőri állomány helyzetéről, felkészítéséről és felszerelésük állapotáról a jelentés azt állapítja meg, hogy a személyi állomány döntő többsége “a tartós és nagyfokú leterheltség ellenére is szakszerűen teljesítette feladatait”.

“A rendőri műveletben részt vevő személyi állomány nagyfokú leterheltsége és túlhajszoltsága és a létszámproblémák következtében a szolgálati csoportok váltására nem kerülhetett sor. Ezek együttesen hozzájárultak az ismertté vált egyéni “rendőri túlkapások” bekövetkezéséhez” – tartalmazza a bizottsági jelentés összegzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik