Belföld

Érkezik a Molnár-csomag 1.0

Az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomag egyaránt terhet ró a gyógyszergyártókra, az orvosokra és a betegekre, Molnár Lajos szerint ugyanis csak így lehet kevesebb a gyógyszerkassza hiánya. A javaslatok első csomagját pénteken nyújtják be, és még az ősszel tárgyalja a parlament.

Az egészségügyi miniszter szerint a törvénycsomag megreformálja a gyógyszertámogatás rendszerét, azaz a kiszámíthatatlan költségemelkedés helyett a gyógyszerpiac valamennyi szereplője számára pénzügyi stabilitást eredményez. „A gyógyszergyártók, a terjesztők, az orvosok, a betegek és az állam felelősségének igazságosabb rendszerét teremti meg a Gyógyszergazdaságossági törvény – közölte Molnár Lajos szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

Fizetnek a gyártók

A tárca tervei szerint a gyógyszergyártók nagyobb felelősséget viselnek majd a gyógyszerkiadások fékentartásában. A jövőben ugyanis a gyártóknak kötelező árkedvezményt kell fizetniük a forgalmuk után. A javaslat azonban ad egy bizonyos kedvezményt a díj fizetése alól: ha a gyártó garantálja, hogy három évig gyógyszereinek termelői árát csökkenti, akkor mentesül a befizetés alól.

A gyógyszerkeret túllépése ezentúl a gyógyszergyártóknak is gondot fog okozni. A gyógyszerkassza túllépése esetén érvényesülni fog a kockázatmegosztás a biztosító és a gyártó között. A jogszabály szerint a gyógyszer-támogatási előirányzat 10 százalékos túllépésénél még a biztosító is állja a költségeket a gyártó és a forgalmazó mellett, azonban az e fölötti hiánysávban a kiadási többlet költséget már csak a gyártók és a forgalmazók állják.

A törvény életbelépésével egyébként kevesebb gyógyszerreklámot láthatunk a tévékben és a lapokban, ugyanis a kevesebb gyógyszer felhasználása érdekében a minisztérium a reklámozást szigorú szabályokhoz köti majd.

Büntethető az orvos

Pénzbeli büntetést kaphatnak a háziorvosok januártól, amennyiben nem tudják megindokolni, hogy a két azonos hatóanyagú gyógyszer közül miért a drágábbat írták fel. Molnár Lajos szerint erre azért van szükség, mert az orvosoknak is felelősséget kell vállalniuk abban, hogy csökkenjen a gyógyszerkassza hiánya, amely egyébként az idén 400 milliárd forintot tesz ki.

A gyógyszerfogyasztás csökkentésében a betegek is fontos szerepet játszanak – mondta Molnár. Éppen ezért megszűntetik a medicinák teljes térítésmentességét, a legolcsóbb készítmény is 300 forintba fog kerülni. Ez alól egyébként kivételt képeznek a közgyógyellátottak, akik számára az állam továbbra is biztosítja a 12 ezer forintos gyógyszerkeretet.


Januártól ráadásul a betegeknek a vizitdíjat is fizetniük kell.

Patikaadó

Az Országgyűléshez benyújtott törvénycsomag tartalmazza majd a patikaliberalizációt is, azaz hogy könnyítenének a gyógyszertár-alapításon, és bizonyos készítményeket már a benzinkutaknál is meg lehet vásárolni. A szerdán bejelentett jogszabályok között azonban egy új elképzelés is sújtja majd a gyógyszertárak tulajdonosait. Molnár Lajos ugyanis úgy véli, hogy a több milliárdos forgalmat bonyolító patikáknak kötelességük segíteni „szegényebb” társaikat. Így ha elfogadják a törvényt, akkor januártól szolidaritási díjat kell fizetniük azoknak a patikáknak, amelyeknek az árréstömege több mint 30 millió forint. A nemrég készített patika top 10 listája szerint egyébként az élen végzett gyógyszertár első féléves bevétele 5,117 milliárd forintot tett ki.

A törvénycsomag ezek mellett még tartalmazza a kötelező kamarai tagság megszüntetését, és egy felügyelő testület létrehozását is, amelynek feladata a várólisták és a kórházak minőségének ellenőrzése és nyilvánosságra hozatala.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik