Belföld

Évi 15 ezer forint a vizitdíj

A tárca például olyan rendszeren is dolgozik, hogy a gyógyszerfelírások után ne kelljen vizitdíjat fizetni - közölte Molnár Lajos a kormányszóvivői tájékoztatón. A sürgősségi és a szűrővizsgáltok szintén ingyenesek maradnak.

„A költségekhez képest csekély, szimbolikus vizitdíjat határozott meg a kormány” – jelentette ki Molnár Lajos szombaton a kormányszóvivői tájékoztatón. 2007. január elsejétől ugyanis a háziorvosnál, a szakrendelőben alkalmanként 300 forintot kell fizetnie a betegeknek, illetve szintén ugyanennyibe kerül a kórházi napidíj is. A kormány számítása szerint 30-35 milliárd forintos bevételt jelent a vizitdíj az egészségügyi intézmények számára, amelyet a tárca tervei szerint az egészségügyi dolgozók bérezésére, vagy a szolgáltatások fejlesztésére használhatnak fel.
A kormány egyébként Molnár Lajost felkérte arra is, dolgozza ki, hogy a gyógyszerfelírásért ne kelljen vizitdíjat fizetni. A szakminiszter szerint ez kétféleképpen oldható meg: egyrészt az úgynevezett többször beváltható recepttel, azaz az évek óta szedett medicina egy recepttel többször is kiváltható lenne. Vagy megengedik, hogy a szakápoló is felírhassa a gyógyszert, hiszen a vizitdíjat csak az orvos-beteg találkozók alkalmával kell kifizetni.

Évi 15 ezer a betegeknek

Ellátási szintenként 6000 forint kérhető el a betegtől, aki ha eléri a 18 ezer forintos felső határt 3000 forintos kedvezményt kap. Az állam a költségek kétharmadát szintén átvállalja a szociálisan rászorulóktól, és a 6 és 18 év közötti gyermekektől. Amennyiben viszont a páciens eltér az orvos által előírt betegúttól – például beutaló nélkül akar igénybe venni egy beutalós szolgáltatást – az elveszítheti a kedvezményeket, ráadásul 300 forint helyett ezret fizet a látogatásért. Viszont mindenki számára ingyenes a szűrővizsgálat, a terhesgondozás, a véradás, a sürgősségi ellátás és a járványügyi ellátás.

Csak az alapok vannak meg

A kormány egyébként csak az alapelvekről döntött, a technikai részek kidolgozása az egészségügyi tárcára marad. Mint Molnár Lajos mondta, azt sem tudják még, hogy a beteg hogyan bizonyítsa a kedvezményekhez való jogosultságát vagy, hogy elérte-e már a felső határt. A miniszter szerint azonban valószínűleg ez majd az önkormányzatok feladatkörébe tartozik majd.

Közértben a lázcsillapító

2007. nyarára megalkotja az Egészségügyi Minisztérium a gyógyszergazdaságossági törvényt, mely szabályozná a gyártók által fizetett kedvezményeket és a gyógyszert felíró orvosok szigorúbb gyógyszerfelírási szabályát. Molnár szerint ugyanis el kell érni, hogy az orvosok a lehető legolcsóbb medicinákat írják fel a betegeknek. Az egészségügyi reform emellett megszűnteti az ingyenes gyógyszereket is, ezentúl a 100 százalékosan támogatott gyógyszerek után is 300 forintot kell fizetni a patikákban.

A gyógyszerész kamara heves tiltakozása ellenére is tartalmazza az egészségügyi reform a patikaliberalizációt. Így a tárca megszűnteti a patikaalapítás szigorú szabályait, mert Molnár szerint a több patika olcsóbb gyógyszereket eredményez. Másrészt ezentúl bizonyos keretek között a szupermarketekben is kapható fejfájás vagy lázcsillapító tabletta. Molnár ezt a döntést azzal indokolta, hogy nem lehet minden kistelepülésen patika, viszont az alapvető medicinákhoz hozzá kell férniük az embereknek.

Számla a kézben

Az egészségügyi reform hét lépése tartalmazza továbbá, hogy megszüntetik a kötelező kamarai tagságot, átalakítják az ápolási rendszert, és létrehozzák az egészségügyi felügyeletet is. A betegek pedig tájékozató jelleggel számlát kapnak, hogy megtudják, mennyibe kerül valójában ellátásuk a kórházaknak és az államnak – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik