Belföld

Benzinkutaknál is vehetünk aszpirint januártól

A tervezett patikaliberalizáció célja, hogy a lakosság könnyebben jusson gyógyszerhez – mondta az egészségügyi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Mikola: egekbe nőnek az árak

“A gyógyszerpiac elszabadul, a gyógyszerárak egekbe fognak nőni, ezt előre lehet borítékolni (…), ki fog menni a gyógyszerpiac az állami irányítás lehetőségrendszeréből” – jelentette ki az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere keddi sajtótájékoztatóján. Mikola István szerint a gyógyszerforgalmazás liberalizációja egyben a gyógyszerbiztonság megingását és a fogyasztás növekedését is eredményezné, vagyis – folytatta – egyre több lesz majd a gyógyszer okozta egészségkárosodás.

Feloldják a gyógyszertár-alapítás lakosságszám és területi korlátait, és lesznek olyan készítmények, amelyeket patikán kívül is lehet majd forgalmazni. Megmarad a patikusi tulajdonrész, de nem kell 51 százalékban tulajdonosnak lennie, és a jövőben a gyógyszertári szakasszisztens is kiadhatja majd a készítményeket – mondta Molnár Lajos.

A gyógyszertár-alapításnál egyébként azt a korlátot is feloldják, hogy ötezer lakosonként lehet csak patikát létesíteni és eltörlik azt a szabályt, hogy két patikának egymástól minimum 300 méterre kell lennie – mondta a tárcavezető.


Többletszolgáltatás kedvezménnyel


Az intézkedések a tárca tervei szerint januártól lépnek érvénybe, de azok a patikák, amelyek legalább három évre pluszszolgáltatásokat nyújtanak, már a törvénymódosítás hatályba lépésekor megnyithatják kapuikat. A többletszolgáltatások körébe tartozna például a hosszabb nyitva tartás, a gyakoribb ügyeleti idő, a házhozszállítás, vagy a nem támogatott készítmények esetében internetes rendelés lehetősége és az ehhez szükséges honlap működtetése – fejtette ki Molnár Lajos.

A vidéki, kisforgalmú patikák támogatása a jövőben is megmarad – folytatta a miniszter. Egy kérdés kapcsán hozzátette: támogatás részben forgalom alapján, vagy a vállalt pluszszolgáltatás arányában lenne, illetve a kereskedelmi kedvezményi rendszer átalakításából adódó többletforrásokból.


A kamara megnyírbálása


A kamarai törvény szabályozása miatt az egészségügyi minisztérium erős jogosítványaitól fosztja meg a Magyar Gyógyszerész Kamarát (MGYK) is. A patikaalapítás engedélyezési jogát így elvennék a kamarától, ezeket a feladatokat az országos tiszti főgyógyszerész hatáskörébe utalják majd, a kamarának csak véleményezési joga lesz.

Molnár Lajos megjegyezte: nem tartja “célszerűnek” azt, hogy a kamara közzéteszi a recept nélkül kapható készítmények árait, ezen is változtatni szeretnének.


Aszpirin a hipermarketben


Egyes recept nélkül is kapható készítmények gyógyszertáron kívüli árusítása kapcsán a miniszter elmondta: csak azokon a helyeken lehet majd ilyen medicinákat árusítani, amelyek megfelelnek a szigorú szabályoknak. A követelmények között a zárt elhelyezés, a szakszerű tárolás, a beszerzés és a származás igazolása szerepel, valamint a vásárlás előtti vevőtájékoztató, amennyiben igény mutatkozik rá. Hozzátette: ezeket a szabályokat ellenőrzik, be nem tartásuk szigorú szankciót von maga után.

A készítmények között láz- és fájdalomcsillapítók, görcsoldók, vitaminok, allergia elleni gyógyszerek találhatók majd. Magyarországon “semmivel nem butábbak az emberek”, mint más országokban, ahol már évek óta árusítanak gyógyszertáron kívül, “azok az anyák, akik képesek felnevelni két-három gyermeket, azok képesek egy lázcsillapító megvásárlására diplomás közvetítése nélkül” – fogalmazott Molnár Lajos, hozzátéve, hogy egy vasaló eladásához sem kell villamosmérnöki diploma.

A jelenlegi gyógyszerész-tulajdonosok privilégiumokat élveznek és az ő érdekeik nem mindenben egyeznek a kormány szándékaival, amelynek tízmillió magyar gyógyszerellátásról, -biztonságáról és -hozzáféréséről gondoskodnia kell – mondta Molnár Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik