Belföld

Európai Néppárt: mondjon le a kormány

Lemondásra szólította fel a magyar kormányt a kereszténydemokrata-konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt kedden Brüsszelben kiadott nyilatkozatában.

A német kezdeményezésre született nyilatkozat szerint a pártcsoportot sokkolták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrégiben nyilvánosságra hozott kijelentései, amely szerint ő és kormánya éveken át hazudott a magyar polgároknak.

A nemrégiben választott magyar kormány ezekkel a kijelentésekkel elvesztette minden szavahihetőségét és politikai legitimációját – áll a nyilatkozatban, amelyet Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke ismertetett.


„A néppárt a szóban forgó politikai hazugságokat nem csupán a magyarországi demokratikus intézmények erkölcsi alapjait ért támadásként értékeli, hanem az alapvető európai értékek elleni támadásként is, amelyek óriási kárt okoztak demokratikus társadalmaink mint egész számára” – áll a dokumentumban.


Új választásokat szorgalmaztak


Felszólította az EPP az MSZP-t és liberális kormánypartnerét is, hogy vonja meg bizalmát a miniszterelnöktől és kormányától, és tegye ezzel lehetővé új választások rendezését, megteremtve annak alapját is, hogy a magyar lakosság demokratikus intézmények iránti bizalma visszaálljon. Martens és az elnökség végezetül azt kérte az Európai Szocialisták Pártjától (ESZP), hogy szintén foglaljon állást a „súlyos ügyben”.


Az uniós intézmények közül a tagországok kormányfőit tömörítő tanács soros elnöke, Matti Vanhanen finn miniszterelnök korábban leszögezte, hogy a magyarországi tüntetés belügy, és az unió nem tesz lépéseket. Az Európai Bizottság szóvivője szintén úgy vélte, hogy a magyar hatóságok ügye, ami az országban történik. „Nem intézményes szerepköre a bizottságnak, hogy beavatkozzon az ilyen típusú eseményekbe” – hangoztatta Pia Ahrenkilde Hansen.


Az EU-nak is hazudtak


Szájer József kommentárjában kiemelte, hogy a néppárti pártcsoport olyan tömörülés, amelyben Európa vezető pártjai vannak jelen, köztük a francia kormányzó párt, a német kancellárt adó CDU, a második legnagyobb spanyol párt, valamint Olaszország jelentős jobboldali erői is. A párt elnökségében is neves személyiségek kaptak helyet, mint a hosszú ideig belga kormányfő Martens vagy Michel Barnier volt francia külügyminiszter, és Szájer szerint “alaptalanul ilyen határozott hangú, világos nyilatkozatot nem tettek volna”.


Különös jelentőségűnek tartotta a magyar EP-tag, hogy “a híreket hallva, tájékozódva arról, hogy mit mondott a miniszterelnök, német kollégák kezdeményezték a nagyon határozott és világos hangú nyilatkozatot”. Úgy vélte, a dokumentumot “az is motiválta, hogy az Európai Unió irányában is hazugság történt az elmúlt időszakban, a kormány az EU felé is részben hazug, megalapozás nélküli adatokat, alaptalan információkat nyújtott, és az EU-t sem vette ilyen értelemben komolyan”.


A nyilatkozat Szájer szerint egyértelműen rámutat: Európában elfogadhatatlan, hogy valaki szervezett hazugságra alapozva szerezze meg a hatalmat, mert az ellentétes az európai demokratikus elvekkel is. “Európában egyetlen politikus nem próbálkozna meg azzal sem, ami otthon magyarázatként elhangzik” – szögezte le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik