Belföld

Gyorsul a gátak átázása

Egyre gyorsul a gátak átázása, a szerda reggeli tájékoztatás szerint 281 csurgást, buzgárt, talpszivárgást észleltek az alsó-Tisza-vidéki igazgatóság területén, újabb hét kilométeres szakaszon kellett bordákkal megtámasztani a töltést. Eddig 2639 embernek kellett elhagynia otthonát.

A Tisza középső és alsó, valamint a Körösök töltései mentén tovább gyarapodnak az árvízi jelenségek: buzgárok, csurgások, szivárgások, felpuhulások. A felázott töltéskoronán gépjárművekkel alig lehet, illetve lehetetlen közlekedni – olvasható az Országos Műszaki Irányító Törzs közleményében. Az alsó-Tisza vidéki igazgatóság területén a rendkívüli terhelés hatására a töltések átázása rohamosan fokozódik, 281 buzgárt észleltek és az összes töltéshossz mintegy felén, 160 kilométeren jelentkezett fakadóvíz. A komolyabb rongálódás elkerüléséért eddig 6,7 kilométeren alkalmaztak bordás megtámasztást a mentett oldalon. A figyelő szolgálatot megerősítették a kritikus szelvényeknél.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg összesen 24 ezer ember vesz részt a védekezési munkálatokban, közülük mintegy 7500-an a Köröszug térségében. Jelenleg 2639 a kitelepítettek száma, közülük 2109-nek a tiszai árvíz miatt kellett elhagynia lakhelyét.

Lokalizációs töltéseket építenek

Szerda délre befejeződik a lakott területek megvédése érdekében kialakított lokalizációs töltések építése a Köröszugban. Három lokalizációs töltés készül el: egy 500 méteres földtöltés Tiszaug és Tiszasas között, egy 1,7 kilométeres töltés Tiszasas és Csépa között és egy völgyzárógát Szelevény közelében, amely két dombot köt össze. A lokalizációs töltéseket egyébként azért készítik, hogy egy esetleges gátszakadás esetén megvédjék a mögöttük található lakott területeket, de kiépítettségük megfelel annak, hogy később vésztározót alakítsanak ki a térségben.
Az építési munkálatok vasárnap délután kezdődtek, a 44-es főút melletti bányából száz teherautó szállította a helyszínre a mintegy 50 ezer köbméternyi földet. A töltések kialakítását, a föld tömörítését hat dózerrel és három vibrohengerrel végezték.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának tapasztalata szerint a Csépát Tiszasassal összekötő út mellett kialakított, helyenként több méter magas lokalizációs töltésekhez szerda délelőtt is folyamatosan érkeztek a megrakott teherautók. A töltések tetején földmunkagépek egyengették a felszínt, és úthengerek tömörítették a földet.

1792 kilométeren van készültség

A Tisza teljes magyarországi szakaszán lassan apad. Szolnoktól a déli országhatárig mindenütt túl van a tetőzésen, de az apadás még mindig nagyon lassú ütemű: Szolnokon a tetőzés óta 12 centimétert, Csongrádnál 18 centimétert, Szegednél pedig 11 centimétert apadt a folyó.

A Kormány tegnap meghozott rendelete értelmében a Tiszán a Kisköre–Szolnok közti szakaszon megszűnt a rendkívüli készültség. A nap folyamán a Berettyó felső, a Tisza jobb part Záhony–Tiszacsermely közötti szakaszokon, a Fekete-Körösön meg lehetett szüntetni az I. fokú, a Tisza jobb parton Tokaj és Tiszavalk között másodfokúra lehetett mérsékelni a készültséget.

Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza folyó Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva, és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán. Harmadfokú a készültség a Tisza jobb parton Tiszavalk és Szolnok között, a Tisza bal parton Tokaj és Szolnok között, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 562 kilométer védvonalon. Másodfokú készültséget tartanak 184 kilométer védvonalon, a Tisza jobb parton Tokaj és Tiszavalk között, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Taktán. Elsőfokú a készültség 336 kilométer hosszon, a Tiszán Tiszacsermely és Tokaj között, a Krasznán, a Lónyay főcsatorna alsó szakaszán, a Bodrogon, valamint a Kettős Körösön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik