Belföld

Négy területet kér az SZDSZ

A liberálisok a gazdaságpolitikára, az egészségügy átalakítására, az oktatási reform folytatására vonatkozó, valamint a szociálpolitika területét érintő elképzeléseiket ajánlják a koalíciós partner figyelmébe a csütörtök–pénteki, balatonöszödi tárgyalásokon – jelentette be az SZDSZ elnöke.

„Négy területet emeltünk ki, amelyekről egyértelműen azt gondoljuk, hogy a liberális javaslatot kell ajánlanunk elfogadásra, ezek azok a liberális sarokpontok, amely esetében meggyőződésünk, hogy ezeket a kormányprogramnak tartalmaznia kell majd” – fogalmazott Kuncze Gábor.

Privatizáció és egykulcsos adórendszer

Magyarországon tisztességes piaci versenyre épülő gazdaságpolitikát kell kialakítani, ahol a vállalkozók nem az állam „kényszeradományaiból” élnek, hanem erősek és felkészültek, képesek helytállni a piacon. A liberális gazdaságpolitika része az egyszerűbb, igazságosabb, versenyképesebb adórendszer (egységes, egykulcsos), folytatni kell a privatizációt ésszerű keretek között, és meg kell teremteni a 2010-es euróbevezetés feltételeit, ami szigorú költségvetési politikát feltételez – mondta. A pártelnök szerint az előbbiekből is következik a kisebb állam igénye, amely hatékonyabban működik, magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújt az embereknek, és lehetőséget teremt a takarékosságra.

Kuncze szerint a parlamentnek röviddel megalakulása után el kell fogadnia az önkormányzati képviselők létszámának megfelezésére vonatkozó liberális javaslatot. „Ezért megyünk azzal a koalíciós tárgyalásokra, hogy a jelenleginél kevesebb minisztériumból álló kormánya legyen az országnak” – mondta.

Versenyképes tudás

A tárgyalásokon kiemelendő elképzelésekről szólva elmondta: az oktatásban a diákok számára versenyképes tudás megszerzését kell biztosítani, meg kell szüntetni a szegregációt és a kistelepülési iskolákban tanulók hátrányos helyzetét. Kérdésre válaszolva elmondta: „a miniszterelnök úr azt nyilatkozta, hogy a legreformszelleműbb kormány összeállítására készül most, és egy ilyen programot szándékozik letenni, hát nagyon csodálkoznék, ha pont az oktatás területe lenne az, ahol ne akarna reformokat végrehajtani”. Kuncze Gábor hangsúlyozta, hogy az egészségügyet csak egy radikális változtatás képes új pályára állítani, erről szól a több-biztosítós modellre vonatkozó javaslatuk, amely megszüntetné a hálapénzt is.

Rászorultság elve

Végül kiemelte: a szociálpolitikában tovább kell erősíteni a rászorultság elvét; a mindenkinek alanyi jogon járó támogatás helyett csak a valóban rászorulókat kéne segíteni, lehetőség szerint akár több pénzzel. Mint mondta, a liberálisok konkrét javaslatokkal készülnek a kétnapos tárgyalásra, az ügyvivői testület naponta ülésezik, szakértők bevonásával elemzik az egyes területek helyzetét, és a párt programjára támaszkodva teszik majd meg különböző javaslataikat. Mint hangsúlyozta: a tárgyalásokon az SZDSZ-t Kuncze Gábor pártelnök, Horn Gábor, koalíciós államtitkár, Pető Iván, Fodor Gábor ügyvivő és Molnár Lajos, a szabad demokraták egészségügyiminiszter-jelöltje képviseli, de jelen lesznek a liberális miniszterek és az SZDSZ több szakértője is.

Négy a 12-ből

Az MSZP egyébként még a választások előtt előre vetítette: terveik szerint 12-re csökkentik a tárcák számát, és a tárca nélküli miniszteri posztokat is megszüntetik. Az SZDSZ ennél is tovább ment, és 10-re húzná meg a minisztériumok listáját. Ez azt jelenti, hogy ha a közel abszolút többséget szerző szocialista elképzelés érvényesül, és a most felsorolt területekhez tartozó tárcákra az SZDSZ bejelenti igényét, a minisztériumok harmadára a 6,5 százalékkal parlamentbe került koalíciós partner tartana igényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik