Belföld

Az SZDSZ nélküli életről szólt Kuncze

Legfőbb választási programjáról, azaz a több-biztosítós modellről, az egykulcsos adó bevezetéséről és a kisebb államról beszélt Kuncze Gábor évértékelőjében. Szokatlan módon a beszédet az interneten követhették figyelemmel az érdeklődők.

Szezonja van az évértékelésnek – kezdte online évértékelő sajtótájékoztatóját Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. Elsőként egy kisfiú „évértékelését” vetítették le, aki panaszkodott, hogy iskolába kell mennie, és egy biciklit szeretne ajándékba. „Ne higgyék, hogy ez komolytalanabb volt, mint az eddigi évértékelések” – utalt a pártelnök a jelenlegi és a volt miniszterelnök beszédére. Kuncze szerint Orbán Viktor megmutatta, milyen rettenetes élni ebben az országban, míg Gyurcsány elkerülte, hogy a valódi programokról beszéljen.

Élet az SZDSZ nélkül

Kuncze nem kívánta az elmúlt négy évet értékelni, helyette inkább elmondta, milyen lehetett volna a ciklus pártja nélkül. Nem lett volna miniszterelnök-leváltás, és most egy pártpolitikus lenne az ország elnöke – kezdte a liberális politikus a felsorolást. Hangsúlyozta: nem csökkenhettek volna az adók, nem lett volna kormányváltás, és a fiatalokat továbbra is besoroznák. A pártelnök utalt arra, hogy valószínűleg még több adóforma is sújtaná az embereket, például az árfolyamnyereség-adó.

Középpontban a választási program

Kuncze Gábor három problémát és három liberális javaslatot említett. Elsőként az egészségügy rossz helyzetét vetette fel, amelyre szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha a több-biztosítós modellt vezetnék be.

A pártelnök szerint ahhoz, hogy Magyarország vonzó legyen a befektetők számára, egyszerűbbé és kiszámíthatóvá kell tenni az adórendszert, és egyúttal mérsékelni is az adókat. A liberális párt elnöke programjuk fő elemét, az egykulcsos adórendszert javasolta a probléma megoldására. Példaként azokat a környező országokat hozta fel, ahol már ugyanezt bevezették.

Össze kell húznia magát az államnak – hangsúlyozta Kuncze, mert szerint ezzel lehet kiegyensúlyozni a kieső bevételeket. Emlékeztetett arra, hogy noha a kisebb parlamentről folyik a négypárti egyeztetés, a legjobb megoldást a 250 fős parlament jelentené, amelyet a liberálisok javasoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik