Belföld

Londoni elemzők szerint nem támadják a forintot

Londoni piaci elemzők szerint nem folyik koncentrált spekuláció a forint ingadozási sávja ellen, mert túl lassú az árfolyamerősödés, és a piac tudja, hogy az MNB nem engedi át a forintot a sáv erős szélén.

Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési irodájának feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke szerdán elmondta: a Bank of America sem, és a jelek szerint a magyar jegybank sem lát azonnali spekulációs veszélyt. A piac tudja, hogy az MNB elszánt a forint ingadozási sávjának védelmére, és annak semmiféle elmozdítására nem lesz hajlandó.

“Nagyon kérdéses, hogy a piaci szereplőknek van-e még kedvük ezt megpróbálni, tekintve, hogy mennyien mennyi pénzt vesztettek legutóbb, amikor megpróbálták (átlökni a forintot a sáv erős szélén)” – mondta a Evans.

Az elemző szerint továbbra is jelentős mennyiségű tőke áramlik off-shore befektetési alapokból a magyar piacra, ahol “még mindig nagyon sok pénzt lehet keresni”. Az elemző adatai szerint magyar államkötvény-adósságban immár 14 milliárd dollárnyi nem rezidens portfolió-tőke fekszik, ami rekord. Ez azonban természetszerűleg azzal a veszéllyel jár, hogy ezt a tőkét gyorsan ki is lehet vonni, ami viszont meredek árfolyamkorrekcióval fenyeget – mondta.

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse First Boston londoni irodájának feltörekvő piaci elemzésekért felelős alelnöke is úgy vélekedett, hogy “a spekulációs támadás túl erős kifejezés lenne” a magyar piacon zajló folyamatra. Desbarres elmondta: ha koncentrált spekuláció kezdődött volna, akkor a piac már megpróbálta volna nekinyomni az erős sávszélnek a forintot.

A CSFB vezető térségi elemzője is azon a véleményen volt, hogy a még mindig magas hozamelőnyre játszó off-shore alapok hozzák folyamatosan a pénzt a magyar piacra, emellett a devizában történő lakossági hitelfelvétel is változatlanul erősíti a forintot.

Desbarres szerint ha olyan összehangolt támadásról lenne szó, amilyen 2003 elején is érte a forintsáv erős szélét, az árfolyam sokkal gyorsabban mozogna, mint most. A forint valóban erősödik, de ez most meglehetősen lassú folyamat – tette hozzá.

Az sem zárható ki, hogy az MNB még a négynapos magyarországi piaci szünet előtt soron kívüli kamatcsökkentést hajt végre. Szerinte a kamatcsökkentés és a piaci intervenció elegye lenne a legígéretesebb megoldás. Nagy kérdés azonban, hogy a jegybank el tudja-e érni a forint puha landolását, 245-250-ig gyengítve az árfolyamot, és nem következik-e be egy drasztikus korrekció például 260-270-ig, mint két éve – mondta. Ennek elkerülésére az MNB valószínűleg óvakodni fog az agresszív kamatcsökkentéstől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik