Belföld

Lemondott a libanoni kormány

Beadta kormánya lemondását Omar Karami Szíria-barát libanoni miniszterelnök, amelyet Emile Lahud koztársasági elnök elfogadott. Az utcán tüntető nép üdvrivalgással fogadta a hírt.

A szabadban elhelyezett hangszórókon közvetített bejelentést üdvrivalgással, zászlólengetéssel és a libanoni himnusz eléneklésével fogadta több mint 25 ezer ellenzéki tüntető a bejrúti törvényhozás épületének közelében lévő Mártírok terén. “A kormány nem gördít akadályt azok útjába, akik az ország javát akarják. Ezért bejelentem a kormány lemondását, amelyet megtiszteltetés volt számomra vezetni. Isten óvja Libanont!” – mondta Karami, akinek szavait dörgő taps fogadta az ellenzéki képviselők kérésére összehívott nemzetgyűlésben.

A tüntetések már vasárnap elkezdődtek, és bár hétfőre Szulejman Frandzsi belügyminiszter betiltott minden megmozdulást, a kivezényelt rendfenntartó erők nem léptek közbe.

A libanoni ellenzék felszólította a tüntetőket, folytassák megmozdulásaikat, amíg a szíriai csapatok és titkosügynökök nem távoznak az országból.

Valid Dzsumblatt, a libanoni ellenzék legismertebb személyisége az LBC libanoni televíziónak nyilatkozva a nép győzelmének, történelmi fordulópontnak nevezte Karami lemondását, és nyugalomra szólította fel a lakosságot.

Gattasz Huri ellenzéki képviselő szerint “hosszú még a harc a szabadságért, a szuverenitásért és a függetlenségért, de ez az első lépés ebben az irányban.”

Szíria mintegy 15 főnyi katonaságot állomásoztat Libanon területén. Bassár al-Aszad szíriai elnök a római La Repubblica című napilapnak adott nyilatkozatában leszögezte: egy esetleges év végi kivonulás attól függ, hogy Szíriának sikerül-e Izraeltől komoly békegaranciákat kapnia.

Délelőtt találkozott Mahmud Hammud libanoni külügyminiszterrel David Satterfield amerikai külügyi államtitkár-helyettes, hogy megerősítse Washington, a szíriai csapatok távozására vonatkozó követelését.

Hétfőn már reggel óta folyt a libanoni parlament Rafík Haríri volt kormányfő február 14-i meggyilkolásával kapcsolatos általános vitája, amelyet kora délután felfüggesztettek. A helyi média által egyenes adásban sugárzott vita során 11, főleg az ellenzékhez tartozó honatya szólalt fel, akik Omar Karami kormányának távozását követelték: szerintük felelősség terheli a jelenlegi vezetést a volt miniszterelnök meggyilkolásáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik