Belföld

Megalakul az Adóreform Bizottság

Első, alakuló ülésére ül össze szerdán az Adóreform Bizottság, amelynek vezetésére Akar Lászlót, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatóját kérték fel.

Az ország versenyképességének javítását szolgáló adóreform koncepcióját Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter jelentette be január 21-én.

A pénzügyminiszter elképzelése szerint az adórendszer átalakításának legfőbb célja, hogy többen, szélesebb adóalappal, egyszerűbben, kevesebb adót fizessenek.

Az MTI információja szerint 5 munkacsoport alakul. A munkacsoportok az általános forgalmi adókulcsok (áfa) átalakítását, az iparűzési adó fokozatos megszűntetésének lehetőségét, az élőmunkát terhelő járulékok csökkentését, az adóigazgatást egyszerűsítő módszereket és az egyszerűsített vállalkozói adó kiterjesztésének lehetőségét (eva plusz) vizsgálják.

Az utóbbi munkacsoportot Sághy Zoltán a Pénzügyminisztérium nemrég távozó helyettes államtitkára vezeti, az “adó akadálymentesítéssel” foglalkozó munkacsoportot Zara László a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke, s ugyancsak munkacsoportot irányít majd Karácsony Imréné, a tárca újonnan kinevezett helyettes államtitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik