Belföld

150 ezer áldozata is lehet a cunaminak

128 ezerre emelkedett az ázsiai szökőár áldozatainak a száma, de becslések szerint ez a szám meg fogja haladni a 150 ezret. Továbbra sem találnak 7 ezer külföldit – a FigyelőNet összeállítása.

Folyamatosan nő a vasárnap bekövetkezett délkelet-ázsiai szökőár és földrengés áldozatainak száma. A kezdeti tízezres számról szóló híreket a hét elején a több tízezer halálos áldozatról szóló jelentések váltották fel, s vasárnap reggeli híradások már 128 ezernél több halottról számoltak be. Változatlanul tartja magát azonban az a becslés, amely szerint az áldozatok száma minden bizonnyal meghaladja majd a 150 ezret, különös tekintettel arra, hogy a leginkább sújtott Indonéziában a hatóságok egyre reménytelenebbnek tartják a mentési munkálatokat.

A nemzetközi közösséget leginkább az árhullámtól megmenekült közel ötmillió ember sorsa aggasztja, akik fedél, élelem és ivóvíz nélkül várnak segítségre.



150 ezer áldozata is lehet a cunaminak 1

Még mindig sok az eltűnt személy


Négy nappal az iszonyatos pusztítás után csaknem hétezer külföldit – mintegy 1500 svédet, 1000 németet, 600 olaszt, 464 norvéget, 294 szingapúrit, 219 dánt, 200 finnt és 200 csehet – tart nyilván eltűntként saját hazája. A helyi hatóságok szerint azonban ennél feltehetőleg sokkal több külföldi van még a pusztítás nyomán maradt romok és sártömeg alatt.

A thaiföldi hatóságok például azzal az eshetőséggel számolnak, hogy csupán Khao Lak népszerű tengeri fürdőhely közelében, egy még át nem kutatott kis szigeten több száz külföldi turista teteme rejlik a kataklizma hordaléka alatt. Balsejtelmük magyarázataként utalnak arra, hogy a tíz kilométer hosszúságú üdülősáv sűrűn egymás mellé épített szállodáiban szinte minden szobát kiadtak. Több mint ezer eltűnt külföldiről egyelőre még azt sem lehet tudni biztosan, hogy egyáltalán a térségben tartózkodtak-e az elemi csapás idején, ismerőseik, szeretteik is csak feltételezik, hogy ott voltak. 



150 ezer áldozata is lehet a cunaminak 2


A hazai lapok úgy értesültek, hogy mintegy kéttucatnyi magyar állampolgár holléte ismeretlen. Ugyanakkor a külügyminisztériumnak hivatalos forrásból nincs tudomása eltűnt magyar állampolgárról. A szóvivő úgy fogalmazott, nyolc magyarral ugyan nem sikerült felvenni eddig a kapcsolatot, de ők nincsenek eltűntnek nyilvánítva.

A tárca senkinek nem tanácsolja, hogy a környékre utazzon, s a kormányszóvivő tájékoztatása szerint a szerződésüket visszamondók hivatkozhatnak vis maiorra. A kint rekedt turisták többsége haza kíván jönni, s első csoportjuk szerda este meg is érkezett. Eközben a térségbe utaztatók újabb csoportokat indítottak, s nem ismerik el a vis maior fennállását. Az utaztatók ugyanakkor enyhíteni próbálják a még ki nem utazottak kárát.








Közadakozás
A Magyar Köztársaság három legmagasabb közjogi méltósága, a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a miniszterelnök közös felhívásban szólít fel a közadakozásra a délket-ázsiai katasztrófa áldozatai javára. Az adományokat a Vöröskereszt e célra nyitott MKB Rt. 10300002-20329725-72273285 számú számlájára várják.


500 millió dolláros segítség 

A Világbank 250 millió dollárt ajánlott fel a földrengés és szökőár áldozatainak megsegítéséhez, ezzel elérte a félmilliárd dollárt a nemzetközi közösség által felajánlott segélyek nagysága.  

Washingtonban Colin Powell amerikai külügyminiszter helyszín és időpont megjelölése nélkül közölte, hamarosan megszervezik az adományozó országok nemzetközi értekezletét. Az Európai Unió azt szeretné, ha már a jövő héten megtartanák a tanácskozást. Az erőfeszítések koordinálása az ENSZ feladata lesz – mondta Powell, miután a kérdésről egyeztetett Kofi Annannal.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő felvetette, hogy a nyolcak csoportja szenteljen külön tanácskozást a dél-ázsiai katasztrófa következményeinek felszámolására, a segítség megszervezésére; a találkozón szó eshetne az érintett országok adósságainak csökkentéséről is. Franciaország, Németország és az Egyesült Államok szintén elképzelhetőnek találja az adósságok csökkentését a segítség egyik formájaként. Jacques Chirac francia elnök már utasította is kormányát, hogy járjon el az úgynevezett párizsi klubnál, a fő hitelező országok csoportjánál: adjon haladékot az érintetteknek az adósságok esedékes törlesztő részleteire.

Chirac felvetette egy európai uniós segélyalap létrehozását is a hasonló katasztrófák esetére. Chirac azt is utasításba adta, hogy duplázzák meg az eddig felajánlott hivatalos francia segélyt, amely csütörtökig 22,6 millió euró volt.


150 ezer áldozata is lehet a cunaminak 11


A magyar kormány eddig kilencmillió forint értékben küldött gyógyszereket, kötszereket a katasztrófa sújtotta kelet-ázsiai térségbe, valamint tízmillió forintra tehető a szerdán a helyszínre érkezett orvoscsoport költsége és a beszláni túszdráma idején, a gyógyszergyártó cégek által felajánlott mintegy harmincmillió forint értékű, visszamaradt készítményeket szintén eljuttatták Sri Lankára. A kormány további 18 millió forintos segélyt juttat el a napokban a térségbe, és januárban még egy nagyobb összeget terveznek felajánlani a katasztrófa hatásainak elhárítására.  A közjogi méltóságok közleményben szólították fel a magyar lakosságot, hogy adakozzon az áldozatoknak.








Kimozdult a Föld?
Az indonéziai Szumátra szigete mellett vasárnap történt földrengés olyan hatalmas erejű volt, hogy megingathatta a Földet keringési pályáját és apró szigeteket eltolva módosította Ázsia térképét – írja amerikai tudósokra hivatkozva a National Geographic Online. A Szumátra közelében a tengerfenéken bekövetkezett, Richter-skála szerinti 9-es erejű földrengés olyan hatalmas erőket szabadított fel, amelyek a Szumátrától délnyugatra fekvő legkisebb szigeteket mintegy 20 méterrel is eltolhatták délnyugati irányban. Szumátra északi csücske pedig mintegy 36 méterrel csúszhatott el délnyugati irányban.


Mekkora a pusztítás?


Szakértők szerint kihalás fenyeget néhány őslakos törzset az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigeteken. A szökőár és földrengés által sújtott területen fekvő szigetek lakó hat törzs népei összesen harmincezer főt számlálnak a 350 ezer fős népességen belül. Ezek a törzsek azonban egy kivételével alig érik el a néhány száz főt, és jórészt ma is vadászó-gyűjtögető, félnomád életmódot folytatnak, egy részük az 1990-es évekig a külvilágtól elszigetelten létezett.


A biztosítók legfeljebb 10 milliárd dollárnyi kártérítés kifizetésével számolnak a délkelet-ázsiai katasztrófa után. A nagy biztosítótársaságok arra számítanak, hogy kifizetéseik alacsonyak maradnak, s a kifizetések is szinte kizárólag a nyugati turisták és a nyaralóhelyek, üdülők tulajdonosai kártérítési igényére korlátozódnak.

A hazai utazási irodák megsínylik


A nagy európai utazási irodák sem tartanak attól, hogy a katasztrófa hatására visszaesik a forgalmuk, és a veszteségeik is alacsonyak maradnk.

A magyar utazási irodák nagy része kártalanítja távol-keleti útjukat lemondó ügyfeleket. Becslések szerint egy utas kártalanítása átlagosan hatszázezer forintjába kerül a hazai cégeknek. A kártalanítás azért érinti különösen rosszul az irodákat, mert alacsony, tíz százalék körüli árréssel dolgoznak, és anyagilag sem olyan erősek, hogy a nagy összeget következmények nélkül kifizethessék.


A Világgazdaság által megkérdezett utazásszervezők közül a teljes kártalanítást az OTP Travel és az IBUSZ Utazási Irodák Kft. vállalta. Az IBUSZ az ügyfelekre bízza a döntést, hogy befizetett pénzüket adják-e vissza, vagy más úthoz használják fel az összeget. Az OTP Travelnél a teljes kártalanítás a december 31-éig lemondott utak esetében érvényes. A Chemol Travel minimális költséglevonással, de teljes körűen kártalanítja utasait. A többi utaztató cég attól függően kártalanít, hogy mennyi pénzt tud visszaszerezni hazai és külföldi partnereitől.


Fotó: AP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik