Belföld

Hosszabb a munkaidő az új EU-tagoknál

Néhány órával többet dolgoznak a foglalkoztatottak az unió tíz új tagállamban, mint az „EU15"-ben. Nyugaton népszerű a rugalmas munkaidő alkalmazása.

A tíz új európai uniós tagállamban a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók átlagos heti munkaideje 1-4 órával hosszabb, mint az EU15-ben – állapítja meg az Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevélnek a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén olvasható novemberi száma.

A hírlevél szerint az új tagállamokban és a tagjelölt országokban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak többsége a heti 40 óránál többet dolgozik, 5-10 százalékuk pedig a 48 óránál is többet.

A váltott műszakos munka leginkább az új tagállamokra jellemző: egyes országokban a munkavállalók több mint 25 százaléka dolgozik így, a régi tagállamokban 15 százaléka.

Az éjszakai munkavégzés gyakorisága az Európai Unió tagállamaiban csaknem azonos: a foglalkoztatottak 10-20 százaléka végez éjszakai munkát. Az EU15-ben a munkavállalók 46 százaléka, az újonnan csatlakozott és tagjelölt országokban 45 százaléka dolgozik néha éjszakai műszakban. Ami a vasárnapi munkát illeti ez az arány 27, illetve 38 százalék, a szombati munkánál pedig 52, illetve 62 százalék.

A napi munka megkezdésének és befejezésének előre rögzített időpontja jelenti az általános gyakorlatot a munkavállalók több mint 75 százaléka esetében. Ez a forma különösen Dél-Európa országaiban és az új tagállamokban jellemző.

Franciaországban, Németországban, Írországban és az Egyesült Királyságban a munkavállalók körülbelül 50 százaléka rugalmas munkaidő-beosztásban dolgozik. Franciaországban és Írországban például a dolgozók több mint 20 százaléka maga határozhatja meg munkaidő-beosztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik