Belföld

Erős euró – drága mulatság

Az euró fokozatos és tartós drágulása már az euróövezet exportvezérelt gazdasági növekedését veszélyezteti, és érzékenyen érinti a magyar kilátásokat is. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a szóbeli intervenciót tettek is követik-e.

A múlt héten az euró rövid időre rekordszintre, 1,30 dollár fölé is emelkedett, és a várakozások szerint tovább erősödik. Ez alááshatja az export vezérelte gazdaság növekedését, ami amúgy sem túl jelentős. A térség gazdasági növekedésének lassulásáról szóló felmérések múlt heti publikálása után hétfőn üléseztek az euróövezeti pénzügyminiszterek. A találkozó napirendjén kiemelt helyen szerepelt a közös európai

valuta erősödésének szerepe a gazdasági folyamatok kedvezőtlen alakulásába. A megbeszélés EU soros elnöksége nevében Gerrit Zalm holland pénzügyminiszter hétfő éjszaka közölte, hogy nem kérték az Európai Központi Bank beavatkozását az euróárfolyam csökkentésére.



Erős euró – drága mulatság 1

Csökken a lendület


Az euróövezeti tagországok hazai összterméke átlagosan 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előzőhöz képest, és 1,9 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi harmadik negyedévben – közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken. Ez visszaesés, miután a második negyedévben 0,5 százalékos volt a többlet az előző három hónaphoz viszonyítva, és két százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Ezzel párhuzamosan a kontinens gazdasági kilátásai is romlottak. Az Európai Bizottság jelentése szerint az euróövezeti tagországok gazdasága az utolsó negyedévben és a jövő év első negyedében egyaránt 0,2-0,6 százalék közötti ütemben nőhet. A legutóbbi, októberi prognózis még 0,3-0,7 százalék közötti növekedési ütemet jósolt.








Az erős dollár a cél
John Snow amerikai pénzügyminiszter hétfőn nyomatékosan megismételte, hogy kormánya támogatja az erős dollárt. Bár semmivel sem utalt arra, hogy ezért tenne is valamit az amerikai pénzügyi kormányzat, kijelentései nyomán a dollár valamelyest erősödött az európai piacon hétfő reggel.”Szokásomhoz híven most sem mondok véleményt a dollár árfolyamáról – mondta az amerikai pénzügyminiszter hétfő reggel, írországi látogatása közben. – Viszont a dollárral kapcsolatos politikánk tökéletesen ismert: mi az erős dollár hívei vagyunk, Amerika érdekében az erős dollár áll. De az árfolyamok megállapítására a nyílt, versengő pénzpiacok a legalkalmasabbak.” Hétfőn 10 órakor az euró 1,2967 dollár volt középárfolyamon a londoni bankközi devizapiacon. Nyolckor 1,2974 dollár, kilenckor 1,2991 dollár, fél tízkor, közvetlenül Snow nyilatkozata után 1,2961 dollár. Pénteken New Yorkban 1,2974 dolláron végzett.

Német gondok, magyar tünetek


Miközben az egész euróövezet gazdasági növekedésének üteme csökken, a legnagyobb visszaesés ismét Németországot, a közösség legnagyobb piacát veszélyezteti, amely Magyarország elsőszámú külpiaca is. A HWWA német gazdaságkutató intézet egyik elemzője a Tagesspiegel am Sonntag című lapnak azt mondta, hogy a jelenlegi folyamatok alapján az idei német GDP-növekedés nem éri el a HWWA és öt másik vezető német gazdaságkutató intézet múlt hónapban közzétett közös előrejelzésében szereplő 1,8 százalékot. A HWWA most arra számít, hogy az idei német gazdaságbővülés 1,7 százalék lesz, jövőre megeshet, hogy csupán 1,0 százalékos lesz az emelkedés. A hat intézet 2005-re 1,5 százalékos gazdaságbővüléssel számolt.

A mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója, mintegy háromszáz intézményi befektető és közgazdász véleménye alapján, novemberre 13,9 pont – közölték a múlt héten. A mutató negyedik hónapja csökken, és október óta a 34,7 pontos sokévi átlag alatt van, ilyen utoljára tavaly júniusban volt.

Az euróövezet gazdasági növekedése várhatóan visszafogja a magyar gazdaság lendületét is. A legrosszabbul a dollár alapú exportban érdekelt vállalkozások járnak, viszont az erősödő eurónak köszönhetően viszonylag alacsonyabb a gázolaj és a benzin hazai ára.


Lesz-e intervenció?


Az euró további drágulása ismét felveti annak lehetőségét, hogy az Európai Központi Bank (EKB) intervenciót hajt végre a devizapiacon. Különösen a bank vezetője, Jean-Claude Trichet múlt heti kijelentése után: azt mondta, hogy “kegyetlen” és egyáltalán nem üdvözlendő esemény az EKB szempontjából a dollár jelentős gyengülése, amelynek a hatására rekordmagasra nőtt hétfőn az euró.

Erről azonban koránt sincs konszenzus az elemzők között. Barcza György, az ING Bank elemzője szerint a verbális intervenciót elsősorban nem az euró drágulása váltotta ki, csak annak hirtelen megugró üteme, és a jegybankelnök megjegyzésének meg is lett az eredménye, amikor „kisimultak a grafikonok”. Bár a közös európai valuta szintje történelmi magasságokba ért, az elmozdulás nagysága jóval kisebb, mint a januári drágulás intenzitása volt – mutatott rá az elemző az intervencióra vonatkozó várakozások kétséges megalapozottságára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik