Belföld

Kormányátalakítás koalíciós válsággal

Az elszánt kormányfő bejelentette átalakított kormányának névsorát. Az SZDSZ azonban nem fogadja el Csillag István menesztését , és bejelentették, hogy megrendült a bizalmuk Medgyessyben.

Szerda délután fél ötkor, a Parlament Munkácsy termében bemutatta a kormány új tagjait és a kabinet új prioritásait Medgyessy Péter miniszterelnök. „Elszánt vagyok – kezdte a kormányfő beszédét – elszánt az ország stabilitását, a kormányzás eredményességét illetően, valamint abban, hogy a koalíció, együtt eredményes ciklust zárjon a hátralévő 20 hónapban.”

Ennek megfelelően a kormányzatban átalakításokra van szükség – jelentette ki Medgyessy -, a kabinet személyi feltételeit pedig a kormányzati politika prioritásainak megfelelően alakította. Hangsúlyozta, hogy a gazdaság teljesítménye és a pénzügyi egyensúly a kormányzati munka igen fontos korlátját képzi, így nincs lehetőség mindenben megfelelni az emberek elvárásainak. Új prioritásokként a kormányfő az esélyegyenlőség erősítését, a társadalmi igazságosság megteremtését, munkahelyek teremtését, valamint az olcsóbb és eredményesebb kormányzást jelölte meg.







Lemondott államtitkár
Miközben javában folytak ma a kormányátalakításról szóló egyeztetések, a gazdasági tárca bejelentette, hogy Réthy Imre, a GKM közigazgatási államtitkára kezdeményezte felmentését, amelyet Csillag István miniszter 2004. szeptember 1-jei hatállyal el is fogadott. Réthy Imre 2002. május 30-a óta töltötte be a közigazgatási államtitkári funkciót a tárcánál. Az államtitkár nem indokolta döntését.

Koalíciós válság

A FigyelőNet korábbi információinak megfelelően a kormányfő a kisebbik koalíciós párt ellenkezésének dacára leváltotta Csillag István gazdasági minisztert. Operatívabb, naprakészebb minisztériumra van szükség, ehhez személyi változás kell; a kormányfő ezért kezdeményezi Csillag felmentését, és ezért fogadta el a közigazgatási államtitkár felmentésére vonatkozó kérelmet (lásd keretes írásunkat). Helyette a liberális párt adhat majd új vezetőt a tárcának. 


Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője a kormányfő sajtótájékoztatója után bejelentette, hogy pártja nem jelöl senkit Csillag helyére – mivel a miniszter menesztését nem fogadják el. Kuncze szerint ez “nem személyi, hanem bizalmi kérdés”, mégpedig a kisebbik koalíciós partner frakcióján belül nincs meg a bizalom Medgyessy Péter kormányfő iránt. A szabad demokrata politikus kijelentette, hogy a miniszterelnök által ismertetett személycserék egyáltalán nem meggyőzőek. Az SZDSZ a bizalmi válság miatt át kívánja tekinteni a ciklus hátralévő részének kormányzati programját, azaz koalíciós tárgyalásokat kezdeményeznek. Amennyiben a fontos kérdésekre sikerül választ találni – például a gazdaság versenyképességének helyreállítása -, úgy még van esély arra, hogy a miniszterelnök visszaszerezze a bizalmat. A koalíciós egyeztetésre már csütörtökön sor kerül.


Az Index kérdésére, hogy nem tart-e attól, hogy az SZDSZ Csillag menesztése miatt kilép a koalícióból, Medgyessy úgy válaszolt, bízik abban, hogy meg fogják találni a megoldást. Példaként felhozta az adótárgyalásokat, amelyekben a koalíciós felek a viták végére “összesimultak”.  A kormányfő közölte, hogy törekvéseit az MSZP elnöksége és a frakció teljes egészében támogatta. „Van vita köztünk, és ezt nem tagadom” – mondta az SZDSZ-szel kapcsolatos tárgyalásokra. Elismerte, hogy az SZDSZ nem értett egyet Csillag leváltásával, ám a kormány tagjait a miniszterelnök határozza meg az alkotmányos jog szerint. A koalíciós megállapodás alapján azonban a kisebb koalíciós párt jelölheti az új gazdasági minisztert.


Veres JánosA nagyobbik kormánypárt egykori alapító tagja. 1994-től az MSZP képviselőcsoportjának tagja, frakcióvezető-helyettes is volt már. Állami tisztséget egyedül 2003. márciusától, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkáraként vállalt. A parlamenti munkában a költségvetési és pénzügyi bizottság alelnökeként, illetve a számvevőszéki bizottság tagjaként tevékenykedett. Az üléseken kiemelkedően aktív szerepet játszott, 349 önálló indítványt adott be és 534 felszólalása volt 1998 óta. Civil életében elsősorban saját vállalkozásainak vezetésével foglalkozott, ám energiáit jelentősen lekötötte 1986-tól folyamatos MSZMP-n majd MSZP-n belüli tevékenykedése. 2002-ben Nyírbátor polgármesterévé választották, amit az államtitkári posztért cserébe kellett továbbadnia. A Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki és könyvelői diplomát, és ugyanezen a szakterületen kapott később doktori címet.

További személycserék

A korábbi információnknak megfelelően nem jön létre a sokat emlegetett, úgynevezett fejlesztési minisztérium, csupán egy tárca nélküli miniszteri posztot hoznak létre (a megszűnő EU-integrációs tárca nélküli pozíció helyett, így a miniszterek száma nem bővül), melyre Veres Jánost, a Pénzügyminisztérium jelenlegi politikai államtitkárát nevezte ki Medgyessy. Veres a vidék- és a területfejlesztésért, valamint az építés- és lakásügy koordinálásáért lesz felelős.

A FigyelőNet információinak megfelelően távozik a kormányból Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter is. Utóda Szekeres Imre, a MEH jelenlegi általános politikai államtitkára lett.

Baráth Etele (eddig a MEH Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-Támogatások Hivatalát vezető politikai államtitkára) sportminiszterré történő kinevezése már a nap folyamán biztossá vált. A politikus szerda délutáni nyilatkozatában megerősítette a lapok találgatásait: Medgyessy Péter miniszterelnök felkérését elfogadva ő fogja betölteni az ifjúsági és sportminiszteri tisztséget. A jelenleg Baráth felügyelte hivatal feladataival Veres János tárca nélküli miniszter foglalkozik majd. Medgyessy a sajtótájékoztatón közölte, hogy bár nem miniszteri poszton, de továbbra is számít Gyurcsány Ferenc segítségére a kormány munkájában. A miniszterelnök elmondta, hogy a külföldi befektetések ösztönzésével foglalkozó kormánybiztosi pozíciót ajánlott fel Gyurcsánynak, ám ő ezt nem fogadta el.  A kormányfő meglehetősen kritikusan vélekedett a leköszönő sportminiszterről: véleménye szerint bebizonyosodott, hogy Gyurcsány a kormány tagjaként nem találja az összhangot főnökével, azaz a miniszterelnökkel.


Szekeres ImreSzívós politikusnak bizonyult 1969 óta vállalt közéleti karrierje alatt. Míg Horn Gyula idejében a kormányzat körüli MSZP-s tisztségviselők egyik kulcsemberének számított, a személye körül kialakult botrány miatt háttérbe szorult. Nem utolsó sorban eddigi jelentős pártpolitikai szerepvállalásának köszönheti, hogy ismét az élvonalba került. 1990 májusától az MSZP országos titkára, novemberétől ügyvezető alelnöke volt. 1994 októberétől négy éven keresztül pártalelnöki, 1998-ban kampányfőnöki poszton dolgozott. 1998-tól 2003-ig országos elnökségi tag volt, majd március 29-én újra az MSZP alelnökévé választották. A parlamentben 1998-től lett a költségvetési és pénzügyi bizottság elnöke, míg a jelenlegi ciklusban a gazdasági bizottságot vezette. A veszprémi egyetemen megszerzett vegyipari rendszermérnöki diplomáját és későbbi doktorátusát az egyetemi szférában, oktatóként hasznosította.

Nyitva hagyott kérdések

Egy kérdés maradt nyitva a kormány struktúrájában miniszteri szinten: Kovács László utódát egyelőre nem találta meg a kormányfő. A külügyminiszter október végéig még ellátja feladatait, így erre van még idő. “Miután november elsejétől szól a megbízatása az Európai Bizottsággal, október elején fogom meghozni az ezzel kapcsolatos szükséges döntést, természetesen meghallgatva a külügyminiszter úr véleményét is, és a szokásos konzultációkat lefolytatva ismertetem majd a közvéleménnyel azt, hogy milyen döntést hoztam ezen a területen” – mondta a kormányfő.

Medgyessy a Keller László vezette közpénzügyi államtitkárságot is megszűntette. Keller nem kap más kormányzati tisztséget. Tóth András átveszi a KEHI (Kormányzati ellenőrzési hivatal) vezetését, így Tóth felmentést kap a polgári titkosszolgálatok vezetése alól, Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese lép a helyére. Medgyessy bejelentette hogy átveszi az integrációs kabinet vezetését is.


A miniszteri változások szeptember 15-től hatályosak, az államtitkáriak szeptember 1-től.


Egy kormányátalakítás nyara


A kormányfő, Medgyessy Péter először még a nyáron, az európai parlamenti választásokat megelőzően közölte, hogy várhatóan a nyár végén módosításokat hajt végre a kormány szerkezetében. Akkor még csak az volt ismeretes, hogy mivel Juhász Endre EU-integrációs tárca nélküli miniszterből európai bíró lett Luxembourgban, illetve Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter valószínűleg képviselői mandátumot szerez az EP-választáson, a két pozíció megüresedése bizonyos változásokat indokolhat a kabinetben. Lévai posztját – az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció számára vereséggel záródó EP-választást követően – Göncz Kinga örökölte meg.

Baráth EteleTöbb ciklusban vállalt MSZP képviselőcsoporti tagsága mellett 2002-től a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-Támogatások Hivatalát vezető politikai államtitkárként dolgozott a kormányzatban. Korábbi politikai munkatapasztalatát is alapvetően ezen a területen szerezte, hiszen képviselősége alatt elsősorban a területfejlesztési bizottságban tevékenykedett. Előbb az európai integrációs albizottság alelnökeként, majd a teljes bizottság alelnökeként, később elnökeként kapott posztot. Sportminiszteri felkérését leginkább az előlegezte meg, hogy 1995-től a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, 1996-tól a MOB gazdasági bizottságának elnöke, majd 2001-től ugyanitt alelnök volt. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát majd később doktori címet, és nagyjából 22 éven keresztül dolgozott építészként, amit a rendszerváltás után (1989. március 1-jétől) a Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium államtitkári állására váltott fel.

A június 13-ai EP-választások kudarca óta szinte mindennapos téma a kormányátalakítás kérdése, valamint a gyenge választási szereplés felelőseinek megjelölése. A kormány népszerűtlensége a nagyobbik koalíciós párton, az MSZP-n belül is komoly vitákat váltott ki, egyre többször hangzottak el súlyos kritikai észrevételek a kormány működéséről és magának a pártnak a vezetéséről. Kovács László külügyminiszter, egyben az MSZP elnöke be is jelentette, hogy nem kíván indulni a következő pártelnöki megmérettetésen. És ezzel elkezdődött a küzdelem az utódlásáért a pártban.

A nyár folyamán folyamatosak voltak a találgatások a kormány átalakításáról: a legjobban ezt Gyurcsány Ferenc példája illusztrálja. Medgyessy korábbi erős embere néhány hónappal ezelőtt még az újonnan létrehozandó fejlesztési tárca legesélyesebb jelöltje volt, nem sokkal később azonban világossá vált, hogy elvesztette a kormányfő bizalmát. Gyurcsány fel is ajánlotta lemondását a sporttárca éléről, Medgyessy azonban sokáig halogatta a döntést.

Szintén jól mutatta a kormányberkeken belüli bizonytalanságot a kabinet kommunikációjáért felelős személyek meglehetősen gyors és ötletszerű csereberélése. A kezdetben Gál J. Zoltán kormányszóvivő teljes ellenőrzése alatt álló kommunikációs szervezet számtalanszor átalakult: először Keszthelyi Andrást Simkó János rádiós újságíró váltotta, majd érkezett Lévai Gábor. A kormányfő szerepléseiért felelő Braun Róbert idén májusban, Lévai pedig júniusban távozott, így ismét úgy tűnt, hogy Gál J. kezében összpontosul a kommunikációs szervezet vezetése. A hírek szerint azonban a kormányszóvivő túl szoros kapcsolatot alakított ki a kegyvesztett Gyurcsánnyal (állítólag Gál J. tájékoztatta a sportminisztert, hogy Medgyessy már nem bízik meg benne), így mallorcai nyaralásából hazatérve a kormányfő menesztette.


A kormányzaton és a koalíciós pártokon belüli feszültséget csak növelték a jövő évi költségvetésről folytatott tárgyalások. A kormány költségvetési kérdésekkel foglalkozó ülésén Hiller István és Juhász Ferenc mellett Gyurcsány Ferenc és Bárándy Péter is tiltakozott a kormányfő és Draskovics Tibor pénzügyminiszter költségvetési koncepciója ellen, és ennek hangot is adtak a sajtóban (Bárándy tulajdonképpen lemondásával fenyegetőzött, ha nem kapja meg az elkezdett igazságügyi reformhoz szükséges többletforrásokat). A jövő évi adópolitikáról szóló vita tovább korbácsolta a kedélyeket. Szintén szerencsétlen lépésként értékelték politikai elemzők az új magyar EU-biztos megjelölését: az esélyes, a posztot jelenleg is birtokló Balázs Péter helyett Kovács László külügyminisztert jelölte Medgyessy.

A mind az MSZP, mind pedig az SZDSZ oldaláról már nyíltan támadott kormányfő mallorcai nyaralásából hazaérkezve vette kezébe a dolgokat: az utóbbi hetekben folyamatos tárgyalásokat folytatott az érintettekkel, és erős, magabiztos, határozott vezető képét igyekezett mutatni. A FigyelőNet információi szerint a szerdai kormányátalakításról szóló bejelentést megelőző órákban is intenzív megbeszélések folytak a kormánytagok és a két koalíciós párt vezetői között. Így közel sem vehető biztosra, hogy a legkiforrottabb döntés született.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik