Belföld

Tömeges lakáshitel-igénylés a bankoknál

A támogatott lakáshitelek folyósításával foglalkozó bankoknál az elmúlt napokban jelentősen megemelkedett a hiteligénylők, érdeklődők száma.

Mind az OTP Bank Rt., mind a Földhitel- és Jelzálogbank Rt-nél arról számoltak be, hogy a fiókokban a korábbiaknál is több ügyfél fordult meg lakáshitel-ügyben pénteken.

Naponta több mint 200 ügyfél, a korábbi másfél-kétszerese keresi fel a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) budapesti fiókját azóta, amióta lakáshitelek módosításáról szóló hír a levegőben lógott illetve megszületett – mondta Zádori János, az FHB szóvivője. Az OTP Banknál úgy fogalmaztak, hogy az elmúlt napokban “még az eddigi intenziv érdeklődést is meghaladta a lakáshitel-ügyben érkezők száma a fiókokban”.

Az OTP-nél jelenleg mérlegelik, hogy szükséges-e meghosszabbított nyitvatartás az elkövetkező napokban. Például szombaton, amikor a pénteki rend szerint fogadják az ügyfeleket. “Az OTP munkaerő és informatikai kapacitása elegendő a megszaporodott igények kielégítéséhez a bank mintegy 400 fiókjában országszerte”. Az OTP-nél arra számítanak, hogy csoport szinten a támogatott lakáshitel-állomány az év végére eléri a 600 milliárd forintot.

Decemberig naponta 100-150 ügyfél jelentkezett kedvezményes lakáshitel igénylési kérelemmel az FHB-nál, ebben a hónapban számuk 200 fölé került – mondta Zádori János. A szóvivő hozzátette: csak azoknak van esélyük a most még érvényben lévő feltételek mellett a hitelszerződés aláírására, akik már rendelkeznek az adásvételi szerződés földhivatali bejegyzését hitelesítő irattal.

Az FHB számítása szerint közel 200 milliárd forintos lakáshitel állománnyal zárja majd az idei évet a pénzintézet, ebből az összegből megközelítően 50 milliárd az FHB saját hitelállománya, 150 milliárd pedig a partnerbankoknak nyújtott állomány. Az FHB 300 milliárd forintra rúgó teljes hitelállományából 100 milliárd a saját, 200 milliárd a partnerbankoknak nyújtott kölcsönök összege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik