Belföld

Székesfehérvár – menekülő cégek

IBM, Kenwood, Irisbus-Ikarusbus, Videoton, Philips – impozáns névsor. E cégek végleges gyárbezárásokat vagy elbocsátásokat jelentettek be Fejér megye székhelyén.

Székesfehérvár a rendszerváltás után sokáig mintavárosnak számított. Rendkívül jó infrastruktúrája, az M7-es autópálya és a 8-as út találkozása
Székesfehérvár – menekülő cégek 1

ideális befektetési helyszínnek tűnt. A város ipari kultúrája, a Videoton hagyományai is megfelelő alapnak látszottak a hosszú távú fejlődéshez.


A legfrissebb hírek azonban azt bizonyítják, hogy a nemzetközi piacok visszaesése sajátosan egybeesik a hazai makrogazdasági folyamatok kedvezőtlen mellékhatásaival. Az elektronikai szektor a válság jeleit mutatja, ugyanakkor a hazai bérek felfelé indultak. Ám nemcsak forintban keresnek többet a magyar dolgozók, hanem maga a forint is drágult a dollárhoz képest, így egyre kevésbé versenyképes a magyar ipar.


Megmentő kerestetik 

Egyes értesülések – például a Népszabadság – szerint a Philips több száz főt foglalkoztató tévégyárat akar Székesfehérvárra hozni. A Seagate cég neve is felmerült, mint amelyik pótolhatná az IBM-et. A Philips azonban nem erősítette meg az értesüléseket, és a Seagate is gyorsan lekerült a napirendről. A Magyar Hírlap információi szerint egyébként a szezonális leépítés miatt a a Fejér megyei városban amúgy már régóta jelenlévő Philipsnél a működéshez szükséges alsó létszámhatárt a cég vezetése a jelenleginél négyszázzal alacsonyabban állapította meg, vagyis a holland elektronikai vállalat rövid távon nem megoldja, sokkal inkább nehezíti a székesfehérvári munkaerőgondokat. Több társaság állítólag logisztikai és bevásárlóközpontok építését tervezi a környéken. E cégek közt emlegették a Lidl konszernt is, amit egyelőre hivatalosan még nem erősítettek meg. A pozitív hírek közé tartozott, hogy a szintén székesfehérvári Denso, a dízelüzemanyag-adagolókat gyártó japán cég 400 főt átvenne az IBM-től. Időközben kiderült viszont, hogy a szóban forgó állások nagy részét már betöltötték, így már csak 50 munkahely volt szabadon az elektronikai cég kivonulásakor.

Erős forint, gyenge ipar


Mindezt érzékelik a székesfehérvári vállalatok is, és ennek megfelelően elbocsátásokkal, gyárbezárásokkal reagálnak a számukra negatív tendenciákra. A Fejér megyei munkaügyi központ adatai szerint kilenc cég jelentett be kisebb-nagyobb leépítéseket az elmúlt időszakban, és ezek a leépítések jelenleg is zajlanak.

A sort az IBM kezdte, amely november 30-ától 3700 dolgozót épít le Magyarországon. (Vácon bővít ugyan néhány száz fővel a cég, de ez nagyságrendben messze elmarad a Székesfehérváron szélnek eresztett munkások számától.)


Tétlen Ikarusbus


Valóra vált az a korábbi pletyka, hogy az Ikarusbus székesfehérvári gyára kedden leállt. Az üzemnek egyetlen megrendelése sincs, így a cég szünetelteti a termelést a Fejér megyei nagyvárosban. Az állami munkaügyi szolgálat már hetekkel ezelőtt felvette a kapcsolatot az Ikarusbusszal, amely 448 munkahely megtartásához kér támogatást a munkaerő-piaci alapból. Abban bízik ugyanis, hogy jövőre moszkvai, illetve más orosz városokból érkező megrendelést kaphat. A hazai, magyar vevők érdeklődése ugyanakkor nem tűnik élénknek, s a cég csak abban bízhat, hogy az EU-csatlakozás miatt a magyar buszparkot is le kell cserélni.


Az Ikarusbus ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a nehézségek és 3 év alatt keletkezett 25 millió eurós vesztesége ellenére sem vonul ki Magyarországról, hanem megújul és bővíti a termékskáláját – mondta az Irisbus elnöke kedden Székesfehérvárott tartott sajtótájékoztatón. Az Irisbus az év eleje óta 200 dolgozójától vált meg, de – mint említettük – a megmaradt 450 alkalmazott sorsa sem tekinthető biztosnak.


Az IBM nincs egyedül


Az Irisbus ugyan marad, az IBM azonban nincs egyedül a kivonulással: az audio-berendezéseket gyártó japán Kenwood szerte a világban működő kilenc leányvállalatából négyet bezár. A harmadik éve folyamatosan veszteséggel záró cég költségcsökkentési politikájának a magyar leányvállalat is áldozatul esett. A Kenwood december 18-án áll le Székesfehérváron. A döntés 200 munkahely megszűnését jelenti.

Tóth András, a Videoton Holding Rt. Kenwood termékeket gyártó kft.-jének ügyvezetője korábban már megerősítette a székesfehérvári gyár bezárásának hírét. Mint elmondta: a Kenwood piaci viszonyokra hivatkozva már júniusban bejelentette, hogy ez év végétől magyarországi telephelyét Kínába helyezi át.

A Kenwood kivonulásával azonban további munkahelyek is veszélybe kerültek. A Videotonhoz tartozó Elektronikai Végszerelő Kft. 109 főre kért munkahelymegtartó támogatást három hónapra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik