Belföld

A jövő munkavállalója – kit keresnek?

A globalizáció és az információáramlás felgyorsulása a munkaerőpiaci igényeket és az egyéni karrierutakat is megváltoztatja. Élethosszig tanulni kell a sikerért.

A globalizáció és az információtechnológia fejlődése új igényeket fog támasztani a munkaerőpiac minden szereplőjével szemben. Nemcsak rugalmasságot és kreativitást fognak elvárni a munkavállalóktól, hanem állandó szakmai fejlődést is.







Helyi képzés helyi forrásból
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium programja különleges hangsúlyt fektet az élethosszig tartó tanulás megvalósítására, feltételeinek megteremtéséhez is hozzá kívánnak járulni. A gazdasági társaságok által fizetendő szakképzési hozzájárulást – az alkalmazotti bruttó bér 1,5 százalékát – korábban az államnak kellett befizetni. 2002 óta azonban a cégek megtarthatják az összeg egyharmadát, vagyis a fizetések 0,5 százalékából közvetlenül finanszírozhatják munkatársaik képzését. Ezzel szeretnék a munkaadókat ösztönözni, hogy minél több képzési lehetőséget teremtsenek alkalmazottaiknak.
Ha valaki érvényesülni akar, széleskörű tudásra és nagyfokú önállóságra lesz szüksége. Azok lehetnek sikeresek, akik hajlandóak az állandó tanulásra és önképzésre.

Patchwork-karrier

A munkaerőpiaci trendeket kutató szakemberek már nevet is adtak a munkavállalók jövőbeni pályafutásának. A foltvarrás területéről átvett szó a legtalálóbb az új típusú életutak leírásához: patchwork-karrier. Egy ember, egy élet, lehetőleg három szakmával.

Az élethosszig tartó tanulás megvalósítása az EU egyik legfőbb irányelve. Folyamatos önképzés nélkül senki sem tud majd előrejutni a hierarchiában. Emiatt a jelenlegi képzési rendszer nem fog megfelelni a munkaadók által támasztott elvárásoknak.

„A jövőben az okos embereknek fog állni a zászló, a butábbak egyszerűen kevesebb munkára számíthatnak” – fogalmazta meg keményen Peter Kern, a német Frauenhofer Institut igazgatója a Munka a jövőben című ludwigsburgi kongresszuson.

Önálló, kezdeményező munkavállalók

Szakértők szerint a megváltozott környezetben más kompetenciák és tulajdonságok teszik sikeressé a munkavállalókat. A komplex gondolkodásra és tervezésre képes, a csapatmunkában is érvényesülni tudó, jó kommunikációs készséggel megáldott emberek lesznek keresettek a munkaerőpiacon.

Az autonóm karrier fogalma sem lesz ismeretlen a jövőben. Érvényesülni csak az tud, aki saját maga is hajlandó az állandó tanulásra. A noszogatás nélkül kezdeményező, önfejlesztő munkatársak számíthatnak csak előléptetésre.

Rugalmas munka, rugalmas fizetés

Természetesen a munkaadóknak is igazodniuk kell a megváltozó környezeti feltételekhez. A rugalmas munkarendszereké a jövő: távmunka, rugalmas munkaidő, lapos szervezeti struktúrák.

Szakértők szerint a fizetési rendszerek is meg fognak változni. A bérek fix része jóval kisebb lesz, a teljesítmény után kapott fizetés fogja meghatározni a kompenzációs csomagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik