Belföld

Könyvelési csalássorozat – hiába beszél ez elnök?

Bush a Wall Streeten az eddigieknél szigorúbb büntetőjogi szankciók ígéretével igyekezett visszaszerezni a befektetők bizalmát. Az elnök, aki korábban maga is spekulációs ügybe keveredett, ezen a napon nem támasztotta fel az indexeket.

Utalva az elmúlt időszak milliárdos könyvviteli botrányaira – így az Enron energetikai óriásvállalat csődjére, illetve a Tyco és a WorldCom cégeknél leleplezett csalássorozatra – az amerikai elnök kijelentette: az amerikai vállalatok életében új, szilárdabb erkölcsi alapokon nyugvó korszakot kell nyitni. Leszögezte, hogy szerinte nem az amerikai vállalkozási rendszer mondott csődöt, hanem csupán “néhány becstelen egyén” művének tekinthető a felszínre került ügyek sora. Bush arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai gazdaságban további botrányos ügyek rejtőznek, melyeket az emberek bizalmának és a gazdaság lendületének visszaszerzése érdekében le kell leplezni.

Lefelé zártak AmerikábanA Dow Jones – Bush-beszéd ide vagy oda – rövid emelkedés után végül 178 pontos, közel két százalékos csökkenéssel, 9096 ponton zárta az előző kereskedési napot. A Nasdaq 1,7 százalékkal, 24 ponttal esett. Az irányadónak tartott S&P 500-as jelző 2,5 százalékos esést produkált. Az indexeket egyébként a chipgyártó szektor gyengülő kilátásai és gyógyszeripari részvények húzták lefelé.

Bush beszél, a tőzsdék esnek

Az amerikai elnök Wall Streeten tartott előadásában jelentős büntetőjogi szigorításokat szorgalmazott a vállalati törvénytelenségek visszaszorítása érdekében, és szükségesnek mondta a tőzsdei felügyelet rendelkezésére álló források bővítését is. A tervek szerint következő pénzügyi évben 100 millió dollárral emelné az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) költségvetését.

Kereszttűzben a SECA csalássorozat terebélyesedése során több – nem csupán demokrata, hanem konzervatív republikánus képviselő is – élesen bírálta a tőzsdei felügyeletet és annak elnökét Harvey Pittet, amiért az nem lépett fel kellően hatékonyan és sebesen a vállalati csalások kirobbanásakor. A bírálók szerint a SEC elnöke túlságosan is közel áll egyes brókercégekhez, miközben feladata azok törvényszerű és átlátható működésének megteremtése. Bush a bírálatok ellenére nem vonta meg bizalmát a felügyelet vezetőségétől.

Szigorított büntetési tételek

Bush bejelentése szerint a Fehér Ház azt szeretné, ha a jelenlegi 5 évről 10 évre növelnék a vállalati szektorban elkövetett, minősített könyvviteli csalások legmagasabb börtönbüntetési tételét, továbbá szigorítani akarja a kormányzat azokat a jogszabályokat is, amelyek a pénzügyi dokumentumok megsemmisítését, illetve az igazságszolgáltatás akadályozásának egyéb módjait szankcionálják. Az újonnan bevezetendő szabályozás szerint a vállalati dokumentumokat megsemmisítő dolgozókat akár azonnali börtönbüntetéssel sújthatják a hatóságok (ez történt az Enron energiaipari cég esetében, ahol az Andersen könyvvizsgáló cég egyik alkalmazottja a kormányzati vizsgált megkezdése előtt fosztotta meg néhány értékes dokumentumtól az érdeklődőket). Bush mindemellett, elnöki rendelettel új munkacsoportot kíván létrehozni a vállalati csalások felderítésére, amelynek vezetője a jelenlegi igazságügyminiszter-helyettes, Larry Thompson lesz.

Demokrata bírálat

Bár az elnöki beszédet kisebbfajta ováció követte a Wall Streeti hotelben, a befektetőkön kívül, amit az indexek csökkenése mutat, több szakember és is igen kritikusan nyilatkozott az elnöki szólamról. Dick Gephardt, a képviselőház demokrata frakcióvezetője azt mondta, hogy a kormányzat ugyan erőteljes hangnemet használ a jogellenes cselekmények elkövetőivel szemben, ugyanakkor halogatja vagy felvizezi mindazokat a strukturális reformjavaslatokat, amelyek a kongresszusban korábban (Paul Sarbanes részéről, hétfőn – a szerk.) megfogalmazódnak.

Két legyet egy csapásra?

A Joseph Stevens cég vezető elemzője Donald Selkin a CNN-nek adott nyilatkozatában elmondta: különösen megnehezíti az ügyet, hogy az elnöknek két, némileg ellentétes érdekekkel bíró csoportot is ki kellett elégítenie szavaival. S míg az amerikai nép, a jelentős számú amerikai kisbefektető, melynek egy része a vállalati botránysorozatban elveszítette nyugdíjas korára tartogatott befektetéseinek jelentős részét és ezzel a kényelmes öregkort, megnyugvást talál Bush beszédében, addig az állami szabályozástól irtózó nagyvállalati kör nemigen örül ugyanennek a szónoklatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik