Gazdaság

Itt az Orbán-csomag

29 pontos akciótervet ismertetett Orbán Viktor, amely reményei szerint talpra állítja a magyar gazdaságot. Egykulcsos családi adózás lesz, 10 százalékra csökken a társasági adó, 10 kis adót eltörölnek, a pénzintézeteknek pedig az eddiginél jóval többet kell majd befizetniük az államkasszába.

az akcióterv főbb pontjai

– 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése két év alatt, az adójóváírás kivezetésével (ez a minimálbér jelentős megadóztatását jelentené)
– A társasági adó 19 százalékosról 10 százalékosra csökkentése 500 millió forintos árbevétel alatt
– Gyermekenként növekvő mértékű jövedelemrész mentes lesz az adó alól

– Bankadó bevezetése 3 évre – ebből 200 milliárd forint bevétel lenne idén.
– 10 kis adó eltörlése.
– Vér szerinti rokonok között a vagyonmozgás (vélhetően ajándékozás, öröklés) és a foglalkoztatás adómentes lenne.
– Szabad házi pálinkafőzés.
– Bevezetik az adórendszeren kívüli kereset fogalmát (a miniszterelnök szerint, aki adózott jövedelemből foglalkoztat, az ne fizessen adót).
– Áfamentes adományozás.
– Széchenyi-kártya kiterjesztése beruházásra és pályázati önrész kiváltására, a maximális keret megemelése 50 millió forintra (mint arról korábban írtunk)
– 60 napon túli végkielégítések, szabadságmegváltás 98 százalékos adóval sújtása a közszférában.
– Havi bruttó 2 millió forintos bérplafon a költségvetési állami szerveknél (beleértve a jegybankot is – hangsúlyozta Orbán Viktor).
– Az állami cégeknél 15 százalékos bértömegcsökkentés végrehajtása – ez 48,2 milliárd forint megtakarítást jelentene Orbán szerint.
– Költségstop a tárcáknál, bérkiadások áttekintése a közszférában, költségvetési kiadások tekintése az alapoknál és a tárcáknál, kiszervezések felülvizsgálata a közszférában – mindez 120 milliárd forint megtakarítást jelentene.
– Pártok költségvetési támogatásának 15 százalékkal csökkentése.
– A bedőlt hiteleket egy “Nemzetközi Eszközkezelő Társaság” fogadná be.
– Telefon- és bútorbeszerzési “stop” a közszférában.
– Költségvetési felügyelők küldése az eddig gazdálkodási autonómiával rendelkező intézményekhez.
– Jelzálogjogot csak forinthitelhez kapcsolódóan lehet bejegyezni.
– Az EU-források átstrukturálása.
– A kistermelők érdekeit szolgáló szabályozás elfogadása.
– Közüzemi díjak emelésére moratórium, tárgyalásokat kezdenek az érintett szolgáltatókkal.
– Kilakoltatási moratórium 2010 december 31-ig.
– Beruházásokhoz szükséges engedélyek számának csökkentése.

Felszólalása elején Orbán Viktor miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az árvízi védekezésben. A vészhelyzet rámutatott arra is, hol gyenge a magyar államszervezet – mondta.

Eljött az idő a gazdaság megújítására – tért át felszólalása második részére Orbán, amelyben megismételte: forradalom történt a szavazófülkékben, az eddigi rendszer rossz és tisztességtelen volt, így hazánk kiesett a világ legversenyképesebb 30 országából.

Az új gazdasági rendszer az élet minden területén megváltoztatja a dolgok menetét – mondta a kormányfő, aki kiszámítható kormányzati munkát ígért. Mint fogalmazott: meg kell kezdeni a nemzeti együttműködés gazdasági rendszerének alapjainak lerakását. Új időszámítás kezdődik a magyar gazdaságban, új mércék lesznek – tette hozzá.

“Termelő kapitalizmus”

Első akciótervet fogadott el a hétvégén a kabinet – közölte. A világban most aggasztó gazdasági időjárás uralkodik, nekünk azonban nem a sopánkodás a dolgunk, hanem az, hogy a magyar leleményességgel fordítsuk előnyünkre a világgazdasági folyamatokat. A termelő kapitalizmusnak van jövőre, a spekulatív gazdaságnak leáldozott – értékelt a kormányfő, aki szerint hazánk csak akkor lehet sikeres, ha a termelő kapitalizmusra koncentrálunk, és visszaszorítjuk a spekulációt.

Új adórendszer kell az új gazdasági rendszerhez – mondta a kormányfő -, amely bizalomra épül és igazságos. Orbán bejelentette: hét intézkedést tartalmaz az akcióterv: a társasági adó 19 helyett 10 százalék lesz évi 500 millió forintos nyereség alatt; bevezetik két év alatt az egykulcsos családi jövedelemadót, kivezetik az adójóváírás intézményét; a kkv-kat terhelő 10 kis adót eltörölnek; bevezetik az adózás alá nem vont jövedelem fogalmát (vagyis a takarítónő fizetése ne legyen adóköteles); a vér szerinti vagyonmozgás, örökösödés és foglalkoztatás adómentes lesz; gyermekes családoknál bizonyos jövedelem nem lesz adóköteles (ezt évente állapítanák meg a gazdaság teherbíró képessége szerint); 16 százalékos egyetlen kulcsot javasol a kormány – közölte a miniszterelnök.

Szabad pálinkafőzés

rezisztens a piac Orbánra

Nem mutatott érdemi elmozdulást az Orbán-beszéd alatt sem a BUX, sem a forint piaca. Az OTP a beszéd után is pozitívban van a nyitáshoz képest.

A bürokrácia leépítésére és a kkv-k támogatására azt javasolja a kormány, hogy a beruházásokhoz szükséges engedélyek harmadát töröljék el. Javasolják továbbá, hogy az alkalmi foglalkoztatás rendszerét helyezzék hatályon kívül, és építsenek újat. Ingatlan bérbeadásánál a bérbeadónak ne keljen vállalkozóvá válnia. A kormány visszaadná a pálinkafőzés jogát az embereknek (nagy nevetés a képviselők körében) – mondta a miniszterelnök. A magyar emberek 90 éve hadakoznak ezért az állammal, a szabadságharc teljes győzelmükkel zárult – magyarázta a döntést a kormányfő.

Javasolják továbbá, hogy legyen áfamentes az adományozás. 50 millió forintig bővül a Széchenyi-hitelkeret, amit a korábbinál jóval szabadabban lehet felhasználni.

Az akcióterv második fele a kölcsönös felelősségvállalás elvének bevezetése – mondta Orbán. Ennek eleme, hogy megfékezik a rezsiköltségek emelkedését és a bajba került lakáshiteleseknek segítenek.

Orbán szerint most, amikor az ország bajban van, a bankoknak kell segíteni (mint ahogy korábban őket segítették az adófizetők pénzéből).

Költségstop az állami intézményeknél, 120 milliárdos megtakarítás az állami szférában (összes költségnem felülvizsgálata), a 60 napon túli végkielégítések és más béren kívüli juttatások megadóztatása 98 százalékkal; havi bruttó 2 milliós fizetési plafon a költségvetési szférában, beleértve a nemzeti bankot is (Simor András havi 8 millió forintot keres – a szerk.). Bértömeg-gazdálkodásra tér át az állam a tulajdonában álló vállalatoknál, több mint 48 milliárdot takarítunk meg azzal, hogy elrendelem a bértömeg csökkentését – mondta Orbán, aki 260 igazgatósági hely megszüntetését is bejelentette az állami cégeknél.

A pártok költségvetési támogatását 15 százalékkal csökkentik; költségvetési felügyelőket küldenek minden intézményhez; teljes telefon-, bútor- és autóvásárlási stop a közszférában; nemzeti eszközkezelő társaság létrehozása a bedőlt lakáshiteleseknek; hároméves bankadó bevezetése, idén 13 helyett 200 milliárd legyen a befizetésük (taps).

Tárgyalnak a bankokkal

A kormány határozottan fellép mindenféle bankellenes hangulat ellen – mondta Orbán, az intézkedéseket nem bankellenes hangulat, hanem a kölcsönös felelősség határozza meg. A kormány tárgyalna a bankokkal arról, hogy mire vetítsék az új adót.

Nemzeti ügy a szociális biztonság, így a devizahitelek terjedésének megakadályozására jelzálogalapú hitelt csak forintban lehessen felvenni – mondta a miniszterelnök.

Vezessük be a másodlagos élelmiszer-vizsgálatot, hogy ne áramolhasson Európa élelmiszer-hulladéka Magyarországra. Moratórium a közüzemi díjak emelésére, és tárgyalás az érintett cégekkel az ármegállapítás új rendszeréről. Kilakoltatási moratórium az év végéig – sorolta az új kormány intézkedéseit Orbán Viktor.

Együtt leszünk az új korszak nyertesei – mondta Orbán körbemutatva a teremben, de jelezte: nem pusztán a teremben ülőket érti a nyertesek alatt, hanem az egész országot.

A kormányfő az ország adósságcsapdájáról is beszélt. Úgy vélte, hogy a kormánynak egyszerre kell megvalósítania programját és ellenőrzése alatt tartani az ország pénzügyi egyensúlyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik