Üzleti tippek

Jolly joker lehet a Széchenyi Kártya

A Széchenyi Kártyát üzemeltető KA-VOSZ Zrt. két új terméket dolgozott ki vállalkozói igények alapján: a Széchenyi Önerőhitelt és a Széchenyi Beruházási Hitelt. Mindkét hitelhez lenne állami kamattámogatás és állami garanciavállalás, csakúgy, mint a Széchenyi Kártyához. A döntés a kormány kezében van.

A Széchenyi Kártya gondozása jó lehetőséget adott a KA-VOSZ-nak arra, hogy az eltelt kilenc évben megismerjék, mire is van szükségük a vállalkozóknak. Ezt a kérdést elég gyakran felteszik a velük kapcsolatba kerülő cégeknek. A válaszban első vagy második helyen mindig a pénz szerepel. Nem ingyenpénz, nem vissza nem térítendő támogatás. Hanem hitel ahhoz, hogy bele tudjanak vágni olyan fejlesztésekbe, amik a továbblépésükhöz szükségesek.

S bár a cégeknek határozott igényük lenne rá, hogy beruházásaikhoz forráshoz jussanak, a jelenleg 1+1 éves futamidejű Széchenyi Kártya erre a célra nem alkalmas. Legalább ennyire várnak a vállalkozások átmeneti anyagi segítséget ahhoz is, hogy sikerrel indulhassanak az uniós pályázati források megszerzéséért. A KA-VOSZ ezekre a szükségletekre válaszul alkotta meg két új termékét, melyek bevezetése a kormánytól függ. A konkrét tárgyalások a napokban kezdődnek.

Krisán László vezérigazgató azt szeretné elérni, hogy mihamarabb induljon el a két új program, mert mint mondja, már tegnap is késő lett volna. Mivel nagyon nincs pénz a piacokon, azonnal szükség van új forrásokra – tette hozzá.

Beruházási hitel

A beruházási hitel a Széchenyi Kártya kiegészítéseként funkcionálhat, világos, érthető, kedvező kondíciójú, támogatott hitel lenne. Próbálna alkalmazkodni a kormány fejlesztési, támogatási prioritásaihoz, amiket a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is támogat. Így célja lenne többek között a kisvállalkozások segítése, az energiatakarékosság ösztönzése, a turizmus, az építőipar támogatása és ezeken keresztül a foglalkoztatás bővítése. Ez azonban nem szűkítené, hogy milyen célra lehetne felvenni a hitelt, csupán azt jelentené, súlyozással minek a támogatását részesítenének előnyben.

A hitel értéke teljes mértékben az egyeztetésektől függ, tervek szerint 25-50 millió forint között lenne. A futamidőt pedig (kiindulva egy beruházás végrehajtásához szükséges minimális 4-5 évből) a KA-VOSZ 5-10 év között látná optimálisnak. Azt is szeretnék, hogy az időtartam ne legyen előreszabott, hanem rugalmasan alkalmazkodjon az egyes beruházások jellegéhez.

Önerőhitel

Ma az a baj, hogy ha egy cég a beruházásához 50 százalék EU-s támogatást kapna, akkor elő kell teremtenie nemcsak az 50 százalék önrészt, hanem a másik 50 százalékot is, hiszen az unió kizárólag utólag fizet. S mivel a bankok jellemzően nem adnak pénzt ilyen célra, sokan elesnek a pályázatoktól. Az önerőhitel ezen segítene. Egyrészt az önrész előteremtésére adna a vállalkozónak kölcsönt, állami támogatással és garanciavállalással, a lehető legolcsóbban. Másrészt az elnyert pályázati összeget is előfinanszírozná, amíg az EU nem fizet.

A KA-VOSZ úgy látja, segítség kell ahhoz, hogy a magyarországi bankrendszerben lévő tartalékok aktivizálódjanak. Ezt véleményük szerint csak úgy lehet elérni, ha az állam garanciavállalással porlasztja a bankok kockázatait. Krisán László azt mondja, eddigi tapasztalataikat felhasználva minden eszközük adott ahhoz, hogy a hitelek eljussanak a megfelelő célcsoportokhoz.

A vezérigazgató elárulta, már az előző kormányokkal is próbáltak egyeztetni a két új termékről, de nem sikerült. Szerinte eddig az volt a probléma, hogy a kormány tevőlegesen nem akart együttműködni a cégekkel, nem volt igazán vállalkozásbarát. Pedig erre építeni hálás dolog lett volna. Ebben vár most változást a KA-VOSZ és a vállalkozók is. A kormányprogramból pedig azt olvassa ki Krisán László, hogy a kkv-k támogatása kiemelt cél, ezért bízik a két új hitel mielőbbi elindításában.
Állami kamattámogatás

2009-ben keményen küzdöttek, hogy 2-ről 3 százalékra emelkedjen a Széchenyi Kártyánál az állami kamattámogatás mértéke, ehhez képest 2010-re visszavették 1 százalékra

széchenyi kártya

számokban

– 172 ezer Széchenyi Kártya-igénylés történt 2002 óta.
– Közel 128 ezer vállalkozás használja most a kártyát.
– 9 év alatt 748 milliárd forint folyószámlahitelt kaptak a kártyatulajdonosok.
– Jelenleg 130 milliárdnyi hitel van kihelyezve.
– 1-25 millió forint között lehet hitelt igényelni.
– A futamidő 1+1 év.
– Majdnem 300 helyen lehet igényelni a kártyát, akár online is.
– A bedőlések aránya bár emelkedett, de a válság alatt sem érte el az 5 százalékot.

(tízmilliós értékhatárig jár, mint korábban is). De mint a vezérigazgató elmondta, amikor a 3 százalékról beszéltek, még 8,5 százalék volt a jegybanki alapkamat. Csakhogy közben lement 6 százalékra. Ezért bár sokat vitatkoztak ez ügyben, Krisán László végül is elfogadta Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter érvelését, miszerint összességében nem veszítenek a Széchenyi Kártya-igénylők.

Az fn.hu kérdésére, hogy vajon befolyásolja-e a kártyaigénylési kedvet az állami kamattámogatás mértéke, azt a választ kaptuk, hogy fontos és szükséges elem, de legalább ennyire fontos, hogy gyors az igénylés, és hogy működik a Széchenyi Kártya program. Nem jó ugyan, de ma ez az egyetlen kkv-hitelprogram jelenleg, ami hatékonyan működik – mondta Krisán László. Ugyan alacsonyabban van az alapkamat, de a KKV szektornak minden fillére szüksége van, ezért továbbra is téma marad a kamattámogatás. A Széchenyi Kártyát fél-, háromnegyed évente frissíti a KA-VOSZ, figyelembe véve a pénzügyi kondíciókat és a vállalkozások helyzetét. Ez évben nem várható jelentősebb változás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik