Gazdaság

Tovább szegényedtünk az EU-hoz képest

Jobban csökkent a magyar GDP, mint az uniós, így hazánk egyre távolodik az európai átlagtól. Az év végén a bankoknak már jobban ment, és a kivitel is kezdet magára találni. Tavaszra technikai értelemben véget ér a recesszió, de ebből a lakosság még nem érez semmit. A válságtól sújtott 2009-es év végleges számait közölte a KSH.

A magyar gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 4,1 százalékkal zsugorodott éves összevetésben – közölte végleges adatként honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán; az adat megegyezik az előzetesen közölttel. A GDP a negyedik negyedévben 0,4 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest, 2009 egészében 6,3 százalékos visszaesést regisztráltak. A GDP összege tavaly 26 095 milliárd forint volt.

A EU gazdasági teljesítménye az utolsó negyedévben 2,3 százalékkal zsugorodott, tehát a magyar gazdaság teljesítménye tovább távolodott az európai átlagtól. Az EU 27 országából mindössze 6-ban volt nagyobb a visszaesés, mint hazánkban.

A bankoknak már jobban ment

A mezőgazdaság teljesítménye 15,5, az iparé 7,4, a szolgáltatásoké pedig 1,7 százalékkal csökkent a tavalyi év utolsó három hónapjában, éves szinten. Érdekesség, hogy a pénzügyek, ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatások statisztikai egység teljesítménye 2,4 százalékkal bővült, amely egyrészt a bankszektor emelkedő kamatmarzsaival, másrészt a 2008-as utolsó negyedév gyenge adatival magyarázható.

A háztartások fogyasztási kiadásai 6,5 százalékkal, a közösségi fogyasztás pedig – elsősorban az egészségügyi spórolás következtében – 4,9 százalékkal csökkent. A beruházások étéke a harmadik negyedévesnél nagyobb mértékben, 8,1 százalékkal zuhant az év utolsó három hónapjában.

Az alacsony belső kereslet jót tett a külkereskedelmi adatsornak: a kivitel már 3,1 százalékkal bővült, míg a behozatal további 2 százalékkal csökkent, így 451 milliárd forintos többlettel zárt a külkereskedelem, ami 3,9 százalékponttal javította a GDP-adatot.

2009 főbb számai

Tavaly az év egészében a GDP 6,3 százalékkal zsugorodott: az árutermelő ágazatok (ipar, mezőgazdaság) teljesítménye 14,4, a szolgáltatásoké pedig 2,3 százalékkal esett vissza. A háztartások fogyasztása 6,7, a beruházások értéke 6,5 százalékkal zuhant.

A kivitel 9,1, a behozatal 15,4 százalékkal csökkent, így a jelentősen pozitívba forduló külkereskedelmi mérleg 5,1 százalékponttal mérsékelte a GDP csökkenését.

Javuló trend kezdődik

A szó technikai értelmében az idei első negyedévben véget ér a recesszió, miután az ipari termelés élénkülése és a beruházások bővülése nyomán – hét egymást követő negyedéves zsugorodást követően – bővülni fog a GDP negyedéves összevetésben – írja gyorselemzésében Suppan Gergely.

A Takarékbank makroközgazdásza szerint idén mérsékelten, 0,3 százalékkal nő a hazai össztermék (ez kedvezőbb, mint a kormány és a jegybank hivatalos prognózisa), a beruházások, a kivitel, és a szörnyű 2009-es adatsornak köszönhetően, bár a lakosság ebből nem érez majd semmit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik