Gazdaság

Nem köthet szerződést a MÁV Biztosító

Június 2-ától négy hónapra felfüggesztette a MÁV Biztosító Egyesület kötelező biztosítói tevékenységét a pénzügyi felügyelet. Az egyesületnél állítólag nincsenek pénzügyi gondok, de továbbra is zűrös az adminisztráció.

A biztosító egyesületekkel kapcsolatos kockázatokról, a MÁV roppant vonzó kgfb-tarifáiról és a hirtelen állománybővüléssel járó nehézségekről már többször foglalkozunk, ám az ügy újabb fordulatot vett. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felfüggesztette a MÁV Általános Biztosító Egyesület kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) tevékenységét 2006. június 2-tól kezdődően 2006. szeptember 30. napjáig.

A felügyelet határozata alapján az egyesület új kgfb szerződést nem köthet, és ilyen szerződésre irányuló ügyfélajánlatot csak akkor fogadhat el, ha azt 2006. június 1-jénél nem későbbi időpontban tették.

A meglévő szerződések után helyt kell állni

Az egyesület kgfb tevékenységének felfüggesztésére nem pénzügyi okokból került sor – hangsúlyozza a felügyelet. A felfüggesztés célja, hogy az egyesület a felfüggesztés időtartama alatt nyilvántartási rendszerét a megnövekedett kgfb állománya kezeléséhez szükséges szintre fejleszthesse, azaz a felügyeleti határozatokban előírt követelményeket teljesíthesse anélkül, hogy a további állománynövekedés újabb terheket róna rá.

A felfüggesztés időtartama alatt az egyesületnek a meglévő szerződéseiből folyó kötelezettségeit teljesítenie kell, azaz a MÁV egyesületi tagok által okozott károkat folyamatosan rendezni köteles. Egyebekben az egyesület egyéb termékeit értékesítheti, illetve a kgfb termékét nem érintő biztosítási tevékenységet változatlanul folytathat. Amennyiben az egyesület nyilvántartási rendszerét 2006. szeptember 30-át megelőzően a megnövekedett állomány kezelésére alkalmassá teszi, a felfüggesztés korábban is véget érhet – teszi hozzá a hatóság.

Határidő előtt rendbe teszik

A MÁV Általános Biztosító Egyesületnek nincsenek tőke gondjai és a pénzügyi helyzete is stabil, de egyetért a felügyelet helyzetértéklésével és elfogadja annak döntését, derül ki a felfüggesztési határozat után kiadott közleményből. A biztosító egyesület csütörtöki közlése szerint az informatikai rendszer fejlesztése folyamatban van, és a nyilvántartási rendszer a PSZÁF által szabott határidő előtt alkalmas lesz az állomány kezelésére – ígéri a csütörtöki közlemény.

Addig is, mint az egyesület vezetői hangsúlyozzák, az új kötelező gépjármű felelősségbiztosítás befogadásán kívül minden funkcióját folytatja a biztosító.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik