Gazdaság

Orosz-német csővezeték a Balti-tenger alatt

Elkezdték építeni a Balti-tenger alatti észak-európai gázvezetéket, amely közvetlenül juttatja majd el Németországba és több más európai országba a szibériai gázt.

Az 1200 kilométeres gázvezeték elkerüli a kelet-európai tranzitországokat, köztük Ukrajnát és Lengyelországot is. Az észak-európai gázvezetéket (NEGP) üzemeltető konzorcium részvényeseinek bizottságát Gerhard Schröder volt német kancellár vezeti majd – közölte Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázmonopólium vezére pénteken a Moszkvától 450 kilométernyire északra lévő Babajevóban.

Az első csőcsatlakozás ünnepélyes összehegesztésén Mihail Fradkov orosz miniszterelnök és Michael Glos német gazdasági miniszter is megjelent a vologdai területen lévő faluban, ahol a balti ág elválik majd a már meglévő fővezetéktől, hogy a Szentpétervár melletti Viborg kikötője felé haladjon.

Az állami ellenőrzésű Gazprom két német partnerrel, a BASF-fel és az E.ON-nal szövetkezett a Viborgtól az északkelet-németországi Greifswaldba vezető, tenger alatti csőszakasz megépítésére, de bevenne egy negyedik társat is, fenntartva 51 százalékos többségi hányadát. A negyedik partner 9 százalékkal részesedhetne a NEGP-konzorciumban – mondta Wulf Bernotat, az E.ON vezére a fagy miatt alig negyedórás ceremónia után.

Ezen Fradkov kijelentette, hogy az 5 milliárd dolláros beruházás szavatolni fogja az energiabiztonságot Európában. Az orosz miniszterelnök egyben reményét fejezte ki, hogy Ukrajna, amelyen át jelenleg az Nyugat-Európának szánt orosz gáz négyötöde tranzitál, figyelemmel kíséri a babajevói csőlerakást, és levonja a belőle adódó következtetéseket.

Ukrajna nem hajlandó elfogadni a Gazprom ajánlatát, amely már jövőre az ezer köbméterenként 50 dolláros jelenlegi ár háromszorosát követeli tőle gázszállításaiért, bár egyúttal hajlandó 1,75 dollárra emelni és devizában kifizetni a jelenleg 1,09 dollár/ezer köbméter/száz kilométeres tranzitdíjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik