Belföld

Célegyenesben

Az „Új Belváros – Várkörút rehabilitációja” című pályázattal lehetőség nyílhat a belváros „kiszélesítésére”.

Funkcióbővítő típusú város-rehabilitációs projekttel indult Székesfehérvár a Közép-Dunántúli Operatív Program felhívásán, amely „Megyei jogú városok városrehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslataihoz” címmel jelent meg. Az első forduló végén a Belügyminisztérium támogatta a pályázatot, majd második lépésként a kormány biztosította hozzá a fedezetet.

Cser-Palkovics András polgármester a témában tartott sajtótájékoztatón örömmel számolt be arról, hogy egy újabb, nagyon fontos pályázati fordulónál könyvelhet el sikert Székesfehérvár: „Nevesített kormányhatározat született arról, hogy erre a pályázatra Székesfehérvár 567,5 millió forintot kap, amennyiben az utolsó pályázati feltételnek is megfelel, és a következő felhívásra is egy megfelelő dokumentációt nyújt be – a polgármestere hozzátette, hogy a következő hetekben megtörténik az előkészítő munka, majd a pályázat benyújtása. Ez egy 100 százalékosan támogatott pályázat. Bízom benne, hogy a tavasz-nyár fordulója környékén megszületik a pozitív döntés, és megkezdődhetnek a beruházást előkészítő munkálatok.

Mint ahogy arról már egy korábbi tájékoztatón szó volt, a pályázattal lehetőség nyílik a Várkörút és kapcsolódó területek rehabilitációja révén a szűken vett belváros kiszélesítésére és a ’30-as évek fasorral díszített hangulatának visszahozatalára. A program keretében a Várkörúton kívül a Lakatos és az Arany János utca is megújul, parkosítás lesz a Zsuzsanna-forrás mellett, körforgalom létesül a Rákóczi utcán, két helyszínen. A Városháza előtti pódium és a lánckorlát mellett a Városháza 2-es épületét is felújítják.

A városrész önkormányzati képviselője, Égi Tamás alpolgármester az előzményekről szólva elmondta: A következő időszakban pedig érdemes lesz a Távírda utca rendezésén gondolkodni. Egyrészt, mert kapcsolódik a Várkörúthoz, másrészt a Fal közben magánpénzből zajlik egy beruházás, ahol a befektető vállalta a terület rendezését is. Így természetesen a környező utcák megújításának újragondolása is a feladatunk. Nyilván a Szent István tér megszépítésével és a Vörösmarty térrel is foglalkoznunk kell, ahol leginkább az útburkolat alatt a csapadékelvezető csatorna kérdése és a házak felújítása vár megoldásra a következő időszakban. – szólt a jövőbeni tervekről Égi Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik