Gazdaság

ANTENNA HUNGÁRIA – Álompapír

Meglódult az Antenna Hungária (AH) Rt. részvényeinek árfolyama az utóbbi hónapok stagnálása után. Értéke a napokban áttörte a 8 ezer forintos határt, ami azonban az éves eredmény-beszámoló alapján indokolatlannak tűnik, hiszen nemrég még csak 5,7-5,8 ezer forinton kereskedtek vele. Az elemzők szerint most sokkal inkább a társaság jövőbeni pénzügyi-gazdasági kilátásai emelik a részvények értékét. Emlékezetes, hogy a cég a műsorszórás mellett mind erősebben képviselteti magát a telefóniában is; ez az, ami elsősorban javíthatja ázsióját.

Az AH Rt. tavaly csaknem 20 százalékkal, 1,35 milliárd forintra növelte nyereségét, ám a konszolidált mérlege 3 százalékos csökkenést mutatott az 1998-as esztendőhöz képest. A bázisul szolgáló évben ugyanis a cég egyszeri 800 milliós árfolyamnyereséghez jutott a Pannon GSM-részvényeinek értékesítéséből.

Az árfolyam-emelkedés mögött az állhat, hogy a legnagyobb tulajdonos, az ÁPV Rt. hamarosan kiírja a műsorszóró részvényeinek értékesítéséhez a szaktanácsadói pályázatot. Ez azt jelenti, hogy az AH-papírokat akár már ebben a félévben piacra dobják. A hírek szerint a vagyonkezelő továbbra is több variációban gondolkodik a műsorszóró privatizációja kapcsán. Így esély van arra, hogy az ÁPV Rt. a részvényeket a tőzsdén értékesítse, esetleg tőkeemeléssel egybekötött kibocsátást hajtson végre, vagy részvényjegyzéses módszerrel dobja piacra a papírokat. Egyelőre csak kisebbségi csomag kerül majd a kis-, illetve nagybefektetők kezébe, ugyanis a vagyonkezelő a törvény szerint köteles megtartani a cégben az állami többséget. Az elemzők a tőkeemeléssel egybekötött részvénykibocsátást tartják a legvalószínűbbnek, ám ehhez az kell, hogy a műsorszóró papírjai továbbra is jól szerepeljenek a tőkepiacon. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik